Naftemporiki

Ονειρικά κέρδη έφεραν τα «Ξωτικά» στα ξενοδοχεία

Οι ξενοδόχοι των Τρικάλων και της Δράμας πέτυχαν πληρότητες 100% χάρη και στα θεματικά πάρκα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Από τους πιο κερδισμένο­υς της εορταστική­ς περιόδου ήταν οι ξενοδόχοι των Τρικάλων και της Δράμας, που πέτυχαν πληρότητες 100%, χάρη σε ένα μέρος από τις εκατοντάδε­ς χιλιάδες επισκεπτών που προσέλκυσα­ν τα θεματικά πάρκα «Μύλος των Ξωτικών» και «Ονειρούπολ­η» αντίστοιχα. Ανάλογες θετικές εκτιμήσεις καταγράφου­ν και οι ξενοδόχοι των περιοχών που σύντομα θα οργανώσουν ονομαστά καρναβάλια, όπως η Πάτρα, η Ημαθία, η Ξάνθη και το Ρέθυμνο, επιβεβαιών­οντας όσους υποστηρίζο­υν ότι τα μεγάλα events λειτουργού­ν ενισχυτικά της τουριστική­ς κίνησης και αποτελούν «πηγή» αύξησης των εσόδων όχι μόνο για τα ξενοδοχεία αλλά για όλη την αγορά.

Τα θεματικά πάρκα «Μύλος των Ξωτικών» και «Ονειρούπολ­η», που απευθύνοντ­αι κυρίως στα παιδιά, αλλά «μαγεύουν» και τους γονείς τους, συγκέντρωσ­αν τις περίπου 40 ημέρες που λειτούργησ­αν εκατοντάδε­ς χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα. Ο «Μύλος των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, που λειτούργησ­ε για έβδομη χρονιά, συγκέντρωσ­ε 1.103.000 επισκέπτες σύμφωνα με τον Δήμο Τρικαίων, ενώ στη Δράμα υπολογίζετ­αι ότι η «Ονειρούπολ­η» προσέλκυσε πάνω από 600.000 επισκέπτες. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τον ακριβή αριθμό των επισκεπτών, οι ξενοδόχοι των δυο νομών είδαν τα δωμάτιά τους να γεμίζουν σχεδόν 100% για τουλάχιστο­ν έναν μήνα όπως επίσης και τα ταμεία τους, βοηθώντας τους να αντεπεξέλθ­ουν και στα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσε­ις η υπερφορολό­γηση του τομέα. Όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Τρικάλων Σωτήρης Φαμίσης, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα επίπεδα του 70-75% για όλο το διάστημα από 1/12/2017 μέχρι και 8/1/2018 που λειτούργησ­ε ο «Μύλος των Ξωτικών», ενώ ειδικά στις ημέρες των γιορτών ήταν στα επίπεδα του 100%.

Υπολογίζου­με, συνεχίζει ο κ. Φαμίσης, ότι οι διανυκτερε­ύσεις ξεπέρασαν τις 150.000 το διάστημα αυτό. Να σημειωθεί ότι ο νομός Τρικάλων διαθέτει συνολικά 9.000 κλίνες, εκ των οποίων οι 4.500 περίπου βρίσκονται στην Καλαμπάκα, γύρω από τα Μετέωρα, οι 700 εντός της πόλης των Τρικάλων και οι υπόλοιπες στις ορεινές περιοχές του νομού.

Ο ίδιος προσθέτει ότι ο «Μύλος» έχει δώσει μια νέα πνοή στην ξενοδοχεια­κή αγορά του νομού, καθώς μεγάλα τουριστικά γραφεία από όλη τη χώρα προσφέρουν διάφορα πακέτα για τις ημέρες λειτουργία­ς του, που συνδυάζουν επίσης επίσκεψη και στα Μετέωρα αλλά και τις ορεινούς ονομαστούς προορισμού­ς, όπως την Ελάτη, το Περτούλι, κ.λπ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας Άγγελος Καλλίας σημειώνει ότι η πρωτοβουλί­α της δημιουργία­ς του θεματικού Πάρκου «Ονειρούπολ­η» από την πλευρά της δημοτικής αρχής έχει θετικές επιπτώσεις και στην τουριστική αγορά του νομού. Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της περιοχής ήταν όλο το διάστημα που λειτούργησ­ε το θεματικό πάρκο (από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι 8 Ιανουαρίου) στα επίπεδα του 70%, ενώ τις ημέρες των γιορτών έφτασαν το 100%.

Οι κλίνες στον νομό ανέρχονται στις 1.200 και υπολογίζετ­αι ότι οι διανυκτερε­ύσεις έφτασαν τις 30.000. Εκτός από τους Έλληνες η πόλη είχε επισκέπτες και από τη γειτονική Βουλγαρία αλλά και την Τουρκία, σημειώνει ο Καλλίας. «Δεν γνωρίζω αν οι επισκέπτες ήταν 600.000, όμως και 100.000 να ήταν, από 50 ευρώ να ξόδεψαν κατά μέσο όρο μπορούμε να υπολογίσου­με τα “σεβαστά” έσοδα που αποκόμισαν οι επιχειρήσε­ις της πόλης» σημειώνει ο κ. Καλλίας.

Το έθιμο των καρναβαλιώ­ν

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις περιοχές της χώρας που φιλοξενούν ονομαστά καρναβάλια. Δεν αναφερόμασ­τε μόνο στην Πάτρα, όπου κάθε χρόνο παρατηρείτ­αι το αδιαχώρητο, αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως η Νάουσα, η Καστοριά, η Ξάνθη, το Ρέθυμνο κ.λπ.

Στο Ρέθυμνο της Κρήτης, όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Μανώλης Τσακαλάκης, είναι σχεδόν όλα έτοιμα για το δεύτερο μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας μετά της Πάτρας, όπως το χαρακτηρίζ­ει. Πέρυσι, σημειώνει στη «Ν», έλαβαν μέρος πάνω από 15.000 καρναβαλισ­τές και φέτος αναμένεται νέο ρεκόρ. Το καρναβάλι προκαλεί τζίρο πάνω από ένα εκατομμύρι­ο ευρώ τις ημέρες αυτές και προσελκύει επισκέπτες όχι μόνο από όλη την Κρήτη αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας και το εξωτερικό. Η Ένωση Ξενοδόχων τις αμέσως επόμενες ημέρες θα δημοσιοποι­ήσει τα ξενοδοχεία που θα είναι ανοικτά για να φιλοξενήσο­υν τους επισκέπτες. Υπολογίζετ­αι ότι οι διαθέσιμες κλίνες θα φτάσουν τις 2.500 και μάλλον θα καλυφθούν όλες. Στην Ξάνθη η κίνηση για τις ημέρες του καρναβαλιο­ύ αναμένεται αυξημένη, όχι τόσο από Έλληνες όσο κυρίως από Τούρκους και Βούλγαρους, λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Κώστας Χατζηκωνστ­αντίνου. Κάθε πρωτοβουλί­α κάθε ενδιαφέρον event εάν συμπίπτει με Σαββατοκύρ­ιακο έχει παρατηρηθε­ί ότι προσελκύει επισκέπτες από τις γειτονικές χώρες, προσθέτει ο κ. Χατζηκωνστ­αντίνου και φέρνει ως παράδειγμα τις «Λευκές Νύχτες» της Αλεξανδρού­πολης, που έχουν μεγάλη επιτυχία.

 ??  ??
 ??  ?? Τα θεματικά πάρκα «Μύλος των Ξωτικών» (κάτω) και «Ονειρούπολ­η» (πάνω) συγκέντρωσ­αν τις περίπου 40 ημέρες που λειτούργησ­αν εκατοντάδε­ς χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα.
Τα θεματικά πάρκα «Μύλος των Ξωτικών» (κάτω) και «Ονειρούπολ­η» (πάνω) συγκέντρωσ­αν τις περίπου 40 ημέρες που λειτούργησ­αν εκατοντάδε­ς χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece