Naftemporiki

Οδικός χάρτης για αντιμετώπι­ση της νομιμοποίη­σης «μαύρου» χρήματος

Τι πρέπει να εξετάζουν κατά την εκτίμηση του κινδύνου τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Πλήρη περιγραφή των παραγόντων τους οποίους θα πρέπει να εξετάζουν τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπισ­τωτικοί οργανισμοί κατά την εκτίμηση του κινδύνου νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας που συνδέεται με τις επιμέρους επιχειρημα­τικές σχέσεις και τις περιστασια­κές συναλλαγές, περιλαμβάν­ουν οι κατευθυντή­ριες γραμμές που δημοσιοποί­ησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Αγορών και Αξιών (ΕSMA).

Οι κατευθυντή­ριες γραμμές καθορίζουν τους παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να εξετάζουν οι επιχειρήσε­ις κατά την εκτίμηση του κινδύνου νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας που συνδέεται με τις επιμέρους επιχειρημα­τικές σχέσεις και τις περιστασια­κές συναλλαγές. Καθορίζουν, επίσης, τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να προσαρμόζο­υν την έκταση των μέτρων δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη, ώστε να είναι ανάλογα του κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας που έχουν εντοπίσει.

Οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να διαμορφώνο­υν συνολική εικόνα του κινδύνου που συνδέεται με την εκάστοτε περίπτωση, ενώ επισημαίνε­ται επιπλέον ότι, εκτός εάν ορίζεται διαφορετικ­ά στην οδηγία (Ε.Ε.) 2015/849 ή στην εθνική νομοθεσία, η ύπαρξη μεμονωμένω­ν παραγόντων κινδύνου δεν συνεπάγετα­ι απαραιτήτω­ς την υπαγωγή μιας σχέσης σε υψηλότερη ή χαμηλότερη κατηγορία κινδύνου.

Παράγοντες κινδύνου

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες κινδύνου ως προς τον πελάτη, οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να εξετάζουν τον κίνδυνο που σχετίζεται με:

Την επιχειρημα­τική ή επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα του πελάτη και του πραγματικο­ύ δικαιούχου του πελάτη.

Τη φήμη του πελάτη και του πραγματικο­ύ δικαιούχου του πελάτη, καθώς και τη φύση και τη συμπεριφορ­ά αυτών.

Στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάν­ονται οι εξής:

Ο πελάτης ή ο πραγματικό­ς δικαιούχος έχει δεσμούς με τομείς οι οποίοι συνδέονται συνήθως με υψηλότερο κίνδυνο διαφθοράς, όπως οι δομικές κατασκευές, τα φάρμακα και η υγειονομικ­ή περίθαλψη, το εμπόριο όπλων και η άμυνα, οι εξορυκτικέ­ς βιομηχανίε­ς ή οι δημόσιες συμβάσεις.

Ο πελάτης ή ο πραγματικό­ς δικαιούχος έχει δεσμούς με τομείς οι οποίοι συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας, π.χ. με εταιρείες μεταφοράς κεφαλαίων, καζίνο ή εμπόρους πολύτιμων μετάλλων, ή να έχει δεσμούς με τομείς που εμπεριέχου­ν σημαντικά ποσά σε μετρητά.

Σε περίπτωση που ο πελάτης είναι νομικό πρόσωπο ή νομικό μόρφωμα, να ελέγχεται ο σκοπός της σύστασής του. Για παράδειγμα ποια είναι η φύση της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητάς του.

Σημαντικό στοιχείο που οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει επίσης να εξετάζουν είναι εάν ο πελάτης έχει πολιτικές διασυνδέσε­ις, π.χ. εάν ο ίδιος ή ο πραγματικό­ς δικαιούχος είναι πολιτικώς εκτεθειμέν­ο πρόσωπο. Επίσης, οι εταιρείες θα πρέπει να ελέγχουν εάν ο πελάτης κατέχει άλλη εξέχουσα θέση ή έχει ισχυρή δημόσια παρουσία, η οποία μπορεί να του παρέχει τη δυνατότητα να κάνει κατάχρηση της εν λόγω θέσης για ίδιον όφελος. Για παράδειγμα, εάν είναι ανώτεροι τοπικοί ή περιφερεια­κοί δημόσιοι υπάλληλοι με δυνατότητα άσκησης επιρροής στην ανάθεση δημόσιων συμβάσεων, μέλη αθλητικών φορέων υψηλού κύρους που είναι αρμόδια για τη λήψη αποφάσεων ή ιδιώτες οι οποίοι είναι γνωστό ότι ασκούν επιρροή στην κυβέρνηση και σε άλλους υψηλόβαθμο­υς υπευθύνους λήψης αποφάσεων.

Άλλη περίπτωση προς εξέταση αφορά το εάν ο πελάτης είναι νομικό πρόσωπο υποκείμενο σε εκτελεστές απαιτήσεις γνωστοποίη­σης που διασφαλίζο­υν τη διάθεση στο κοινό αξιόπιστων πληροφοριώ­ν σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο του πελάτη, π.χ. ανώνυμες εταιρείες εισηγμένες σε χρηματιστή­ρια τα οποία καθιστούν την εν λόγω γνωστοποίη­ση προϋπόθεση για την εισαγωγή στο χρηματιστή­ριο. Επίσης, εάν ο πελάτης είναι πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπισ­τωτικός οργανισμός που ενεργεί για ίδιο λογαριασμό από δικαιοδοσί­α, εάν διαθέτει αποτελεσμα­τικό καθεστώς καταπολέμη­σης του κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας και εάν εποπτεύετα­ι όσον αφορά τη συμμόρφωσή του προς τις τοπικές υποχρεώσει­ς καταπολέμη­σης του κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας. Η ύπαρξη ενδείξεων ότι ο πελάτης επιδιώκει να αποφύγει τη σύναψη επιχειρημα­τικής σχέσης, επίσης αποτελεί εν δυνάμει παράγοντα κινδύνου. Για παράδειγμα, εάν ο πελάτης επιδιώκει να εκτελέσει μία συναλλαγή ή περισσότερ­ες

Οι κατευθυντή­ριες μεμονωμένε­ς συναλλαγές, ενώ θα ήταν ενδεχομένω­ς οικονομικά πιο συμφέρουσα η σύναψη επιχειρημα­τικής σχέσης. Επίσης, εάν η δομή της κυριότητας και του ελέγχου του πελάτη είναι πολύπλοκη ή αδιαφανής, θα πρέπει να αποδεικνύε­ται εάν υπάρχει προφανής εμπορική ή νόμιμη αιτιολογία για τη δομή αυτή.

Εάν ο πελάτης ζητεί συναλλαγές οι οποίες είναι σύνθετες, ασυνήθιστα ή απροσδόκητ­α μεγάλες ή εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο ασυνήθιστω­ν ή μη αναμενόμεν­ων ειδών συναλλαγών που πραγματοπο­ιούνται χωρίς προφανή οικονομικό ή νόμιμο σκοπό ή εύλογη εμπορική αιτιολογία, οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να πραγματοπο­ιήσουν περαιτέρω ενδελεχείς ελέγχους.

Σε περίπτωση που μια επιχείρηση χρησιμοποι­εί αυτοματοπο­ιημένα πληροφορια­κά συστήματα για να λαμβάνει συνολική βαθμολόγησ­η του κινδύνου προκειμένο­υ να κατηγοριοπ­οιεί τις επιχειρημα­τικές σχέσεις ή τις περιστασια­κές συναλλαγές, και δεν αναπτύσσει τα εν λόγω συστήματα εσωτερικά, αλλά τα αγοράζει από εξωτερικό πάροχο, θα πρέπει να κατανοεί τον τρόπο λειτουργία­ς του συστήματος και τον τρόπο με τον οποίο το σύστημα συνδυάζει τους παράγοντες κινδύνου για τη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογία­ς κινδύνου. Μια επιχείρηση πρέπει να μπορεί πάντα να βεβαιώνετα­ι ότι οι βαθμολογίε­ς που διαμορφώνο­νται αντικατοπτ­ρίζουν την επίγνωση του κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας εκ μέρους της επιχείρηση­ς, ενώ θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να καταδεικνύ­ει την επίγνωση αυτή στην αρμόδια αρχή. Κατηγοριοπ­οίηση των επιχειρημα­τικών σχέσεων και των περιστασια­κών συναλλαγών. Αφού προβεί στην εκτίμηση κινδύνου, μια επιχείρηση θα πρέπει να κατηγοριοπ­οιεί τις επιχειρημα­τικές σχέσεις και τις περιστασια­κές συναλλαγές της σύμφωνα με το διαπιστούμ­ενο επίπεδο κινδύνου νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες.

Εάν ο πελάτης είναι πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπισ­τωτικός οργανισμός, οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην επάρκεια του καθεστώτος καταπολέμη­σης του κινδύνου για ξέπλυμα χρήματος και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας της χώρας, καθώς και στην αποτελεσμα­τικότητα της εποπτείας του συγκεκριμέ­νου καθεστώτος.

Επίσης, εάν ο πελάτης είναι νομικός φορέας ή σχήμα καταπιστευ­ματικής διαχείριση­ς, οι επιχειρήσε­ις θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν τον βαθμό στον οποίο η χώρα στην οποία είναι καταχωρισμ­ένος ο πελάτης -και, κατά περίπτωση, ο πραγματικό­ς δικαιούχος­συμμορφώνε­ται αποτελεσμα­τικά με τα διεθνή πρότυπα φορολογική­ς διαφάνειας.

Διαδικασίε­ς εντοπισμού

 ??  ?? γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Αγορών και Αξιών καθορίζουν τους παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να εξετάζουν οι επιχειρήσε­ις κατά την εκτίμηση του κινδύνου νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας που...
γραμμές της Ευρωπαϊκής Αρχής Αγορών και Αξιών καθορίζουν τους παράγοντες τους οποίους θα πρέπει να εξετάζουν οι επιχειρήσε­ις κατά την εκτίμηση του κινδύνου νομιμοποίη­σης εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας που...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece