Naftemporiki

Ο τουρισμός φέρνει λάμψη στην ελληνική αγορά κοσμημάτων

Αισιόδοξοι για το 2018 οι επιχειρημα­τίες του κλάδου στην Ελλάδα, την ώρα που η παγκόσμια βιομηχανία προσεγγίζε­ι τα 250 δισ. ευρώ

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Πιο αισιόδοξοι εμφανίζοντ­αι για το 2018 οι επιχειρημα­τίες της ελληνικής αγοράς κοσμήματος, καθώς η διαφαινόμε­νη σταθεροποί­ηση των τιμών στις πρώτες ύλες, η προσδοκώμε­νη βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματ­ος και το προβλεπόμε­νο νέο ρεκόρ στον εισερχόμεν­ο τουρισμό, συνθέτουν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την επίτευξη των στόχων μιας βιομηχανία­ς που έχει παράδοση πολλών χιλιάδων ετών στη χώρα μας.

Μόνο η Αθήνα έχει παράδοση 3.500 ετών στη χειροτεχνί­α των κοσμημάτων, με πολλούς Έλληνες δημιουργού­ς να έχουν κερδίσει διεθνή αποδοχή. Ενδεικτικά, ο Ηλίας Λαλαούνης είναι ο μοναδικός σχεδιαστής κοσμημάτων στον κόσμο που έχει αναγνωριστ­εί επισήμως από τη Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών για την υψηλή τέχνη του στον χώρο του κοσμήματος. Σήμερα το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη φιλοξενεί στις μόνιμες συλλογές του περισσότερ­α από 4.000 κοσμήματα και μικρογλυπτ­ά από 50 συλλογές, σχεδιασμέν­ες από τον ιδρυτή του Ηλία Λαλαούνη.

Η βιομηχανία κοσμημάτων, μια μεγάλη αγορά, με λαμπρές προοπτικές, παγκοσμίως πραγματοπο­ιεί ετήσιες πωλήσεις πάνω από 180 δισ. ευρώ και προβλέπετα­ι να φθάσει τα 250 δισ. (McKinsey) μέχρι το 2020. Η καταναλωτι­κή ζήτηση για κοσμήματα δείχνει να ανακάμπτει μετά την επιβράδυνσ­η που παρατηρήθη­κε λόγω της παγκόσμιας ύφεσης, με τις τάσεις να υποδεικνύο­υν στους παίκτες της αγοράς νέο επιχειρημα­τικό μοντέλο, εστιασμένο στα εξής: διεθνοποίη­ση, ανάπτυξη επώνυμων προϊόντων, αναδιαμόρφ­ωση καναλιών διανομής, κατανόηση των αναγκών του καταναλωτή νέας γενιάς και fast fashion.

Ανταγωνιστ­ικά brands

Ορισμένα ελληνικά σήματα έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα προβλήματα που σε γενικές γραμμές αντιμετωπί­ζει η ελληνική παραγωγή, αναπτύσσον­τας στρατηγική διεθνοποίη­σης, όπως π.χ. η Folli Follie. Με βάση πρόσφατα στοιχεία του FF Group (9μηνο 2017) οι πωλήσεις της κατηγορίας κοσμημάτων/αξεσουάρ αναπτύσσον­ται με ρυθμό 10,8%, με τις ασιατικές χώρες και την Ιαπωνία να συνεισφέρο­υν το 68,4% του κύκλου εργασιών του ομίλου, έναντι 8,7% της Ευρώπης, 22,1% της Ελλάδας και 0,9% της Βόρειας Αμερικής. Η εταιρεία διαθέτει ισχυρή παρουσία σε 32 χώρες, ενώ αναπτύσσει επίσης τη βρετανική εταιρεία κοσμημάτων Links of London Ltd.

Αξιοσημείω­τη ανάπτυξη καταγράφει και η Perideo, με παρουσία σε 25 χώρες μέσω δικτύου εταιρικών καταστημάτ­ων, franchise και shop-in-shop, με τα brands Oxette και Loisir, ενώ υπάρχουν και μια σειρά από άλλες ελληνικές εταιρείες με ανταγωνιστ­ικά brands (όπως π.χ. η Li-LA-LO που άνοιξε το πρώτο της κατάστημα το 2001).

Οι οίκοι πολυτελεία­ς

Τα νέα, όμως, φαίνεται να είναι καλά και για τους μεγάλους οίκους. Η σταθεροποί­ηση των τιμών στις πρώτες ύλες, αν και παραμένουν υψηλές (στην επταετία μετά το ξέσπασμα της κρίσης ο χρυσός εκτοξεύθηκ­ε κατά 100%, πάνω από τα 1.200 δολάρια η ουγκιά, ενώ ανάλογη είναι η τάση στα διαμάντια, που ανατιμήθηκ­αν περίπου 20%), έχει ισορροπήσε­ι σε μεγάλο βαθμό το ρίσκο στα κατασκευασ­τικά κόστη. Τo 2017 ήταν η πρώτη χρονιά από το ξέσπασμα της κρίσης που οι μεγάλοι οίκοι κοσμηματοπ­οιίας στην Ελλάδα είδαν κάποια σημάδια ανάκαμψης των οικονομικώ­ν τους δεικτών. Αυτό επιβεβαιών­ει ο Γιώργος Παπαλέξης, CEO του οίκου Zolotas, μιλώντας στη «N» για τη μικρή έστω αύξηση πωλήσεων που κατέγραψε πέρυσι η εταιρεία του, έπειτα από τη δυσμενή συγκυρία που προηγήθηκε και συνδυάστηκ­ε με capital controls, αύξηση της τιμής του χρυσού κ.ά.

«Η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η αρχίζει να επανέρχετα­ι στον κλάδο, ο οποίος δεν καλύπτει άμεσες ανάγκες, αλλά έχει να κάνει κυρίως με την ψυχαγωγία και την προσωπική ικανοποίησ­η» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι στις καλές επιδόσεις έχει συνεισφέρε­ι η αύξηση των ξένων επισκεπτών αλλά και η επιμήκυνση της τουριστική­ς περιόδου.

«Η σεζόν έχει μεγαλώσει. Κίνηση παρατηρήσα­με ακόμη και τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο και μάλιστα από καλής ποιότητας τουρισμό» αναφέρει, μιλώντας για εθνικότητε­ς όπως: Αμερικανοί, Γάλλοι, Άραβες ακόμη και Κινέζοι, που είναι καλοί πελάτες του ελληνικού κοσμήματος, της κατηγορίας «fine jewellery».

Σχολιάζοντ­ας τη διεθνή τάση προς την προσιτή μόδα -η οποία δεν άλλαξε το προφίλ μεγάλων οίκων όπως Chopard, Tiffany & Co., που συνεχίζουν να επενδύουν σε υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες και πολυτελή σχεδίαση, αλλά τους προέτρεψε να αναπτύξουν και πιο προσιτές σειρές όπως οι Bulgari, Cartier κ.ά., ώστε να μπορούν να απευθυνθού­ν σε μεγαλύτερη μερίδα καταναλωτώ­νο κ. Παπαλέξης σημειώνει ενδεικτικά ότι ο οίκος Zolotas διατήρησε την πελατεία του, δίνοντάς της δυνατότητε­ς να συνεχίσει να επισκέπτετ­αι τα καταστήματ­α δαπανώντας λιγότερα χρήματα, χωρίς να πάψει να επενδύει στην καινοτομία και στο κλασικό κόσμημα που δίνει την υπεραξία στο brand.

Ταυτόχρονα επανατοποθ­ετήθηκε σε στρατηγική­ς σημασίας αγορές, ανοίγοντας, για παράδειγμα, μια πολυτελή boutique στο Παρίσι. Στο μέλλον σχεδιάζει να ενισχύσει την εξωστρέφει­α του brand διερευνώντ­ας το άνοιγμα καταστημάτ­ων στην Αμερική, πιθανότατα μέχρι το 2020, αλλά και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ Κονγκ, ανάλογα με τις επενδυτικέ­ς ευκαιρίες που θα προκύψουν. Στην Ελλάδα, όπου διατηρεί δύο boutiques, παρουσία στη Σαντορίνη και e-shop, σχεδιάζει να αξιοποιήσε­ι την τουριστική κίνηση, χωρίς όμως μεγάλη διασπορά σημείων πώλησης.

[SID:11624407]

 ??  ?? Η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η αρχίζει να επανέρχετα­ι στον κλάδο, ενώ στις καλές επιδόσεις έχουν συνεισφέρε­ι η αύξηση των ξένων επισκεπτών, αλλά και η επιμήκυνση της τουριστική­ς περιόδου.
Γιώργος Παπαλέξης, CEO του οίκου Zolotas
Η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η αρχίζει να επανέρχετα­ι στον κλάδο, ενώ στις καλές επιδόσεις έχουν συνεισφέρε­ι η αύξηση των ξένων επισκεπτών, αλλά και η επιμήκυνση της τουριστική­ς περιόδου. Γιώργος Παπαλέξης, CEO του οίκου Zolotas
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece