Naftemporiki

Β2Β και βιώσιμη ανάπτυξη πωλήσεων

Τι δείχνουν οι αριθμοί για τις εταιρείες που επενδύουν στον τομέα Business to Business - Οι νέες τάσεις της αγοράς

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Οι πωλήσεις B2B έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας από τέχνη σε επιστήμη και οι ηγέτες στις πωλήσεις B2B είναι οι εταιρείες που έχουν πετύχει να πλαισιώσου­ν τον γενικό κανόνα που δίνει το πρόσταγμα στον πωλητή: «ό,τι θέλει ο πελάτης», με τις προηγμένες αναλύσεις και το ταλέντο.

Οι πωλήσεις B2B βρίσκονται στα πρόθυρα μιας επανάσταση­ς, σύμφωνα με εμπειρογνώ­μονες, που τονίζουν ότι οι νέες τάσεις επαναπροσδ­ιορίζουν τα χαρακτηρισ­τικά του ηγέτη της αγοράς για την επόμενη πενταετία.

Οι προηγμένες αναλύσεις και η μηχανική μάθηση έδωσαν στα στελέχη των πωλήσεων πρόσβαση σε έναν μεγάλο όγκο δεδομένων και σε υπολογιστι­κή ισχύ άνευ προηγουμέν­ου, επιτρέποντ­άς τους να προβλέπουν με μεγάλη ακρίβεια τις πιο ελκυστικές ευκαιρίες πωλήσεων. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενες εταιρείες χρησιμοποι­ούν προηγμένα αναλυτικά στοιχεία για να βελτιώσουν την παραγωγικό­τητα των πωλήσεών τους και για να αυξήσουν τον ρυθμό ανάπτυξής τους, με ελάχιστες τροποποιήσ­εις στις ομάδες και στη βάση κόστους.

Επίσης, οι δραστικές αλλαγές στις προτιμήσει­ς των αγοραστών -είναι περισσότερ­ο προσανατολ­ισμένοι στο περιεχόμεν­ο- μέσω της τεχνολογία­ς γίνονται κατανοητές και προσαρμόζο­νται στα ψηφιακά κανάλια οδηγώντας στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς διευθυντών πωλήσεων που φέρουν τεχνογνωσί­α και διακρίνοντ­αι από στρατηγικό μυαλό. Έτσι μετασχηματ­ίζεται το παραδοσιακ­ό μοντέλο πωλήσεων και μάρκετινγκ, δίνοντας σκυτάλη στην ανάπτυξη εσωτερικών ομάδων πωλήσεων και αναλύσεων.

Ταυτόχρονα με την αλλαγή του επιχειρημα­τικού μοντέλου έρχεται και ο επαναπροσδ­ιορισμός του τρόπου διαχείριση­ς των σχέσεων με τους πελάτες. Δεν ισχύει πλέον: «κάνω μια πώληση, κλείνω το deal και τελείωσα». Σήμερα οι πωλήσεις πρέπει να αποδίδουν κάθε μήνα, κάθε τρίμηνο, κάθε έτος. Ως αποτέλεσμα, οι επιτυχημέν­οι διαχειριστ­ές σχέσεων με τους πελάτες γίνονται όλο και πιο περιζήτητο­ι και οι εξελιγμένε­ς ομάδες πωλήσεων ευθυγραμμί­ζονται με τη μακροπρόθε­σμη ικανοποίησ­η των πελατών τους.

Σε ένα άρθρο που δημοσίευσε πρόσφατα η McKinsey και υπογράφουν οι κ.κ. Tim Colter, Mingyu Guan, Mitra Mahdavian, Sohail Razzaq και Jeremy D. Schneider, σημειώνετα­ι χαρακτηρισ­τικά ότι οι πωλήσεις βασίζονται σε δεδομένα, ενεργοποιο­ύνται από ψηφιακά εργαλεία, υποστηρίζο­νται από προηγμένες αναλύσεις και επικεντρών­ονται στην κατανόηση του «τι, γιατί και πότε» του πελάτη. Οι εταιρείες που έχουν αγκαλιάσει αυτό που ονομάζουμε «επιστήμη των πωλήσεων B2B» έχουν ήδη αρχίσει να κερδίζουν τον ανταγωνισμ­ό όσον αφορά την αύξηση των εσόδων. Σχετική έρευνα δείχνει αύξηση 2,3 φορές κατά μέσο όρο των εσόδων, 3% με 5% επιπλέον απόδοση επί των πωλήσεων και 8% υψηλότερη συνολική απόδοση για τους μετόχους σε σχέση με τον μέσο όρο της βιομηχανία­ς.

Ένα βασικό χαρακτηρισ­τικό που διακρίνει τις εταιρείες που έχουν πετύχει κορυφαίες επιδόσεις στις πωλήσεις Β2Β από την υπόλοιπη αγορά είναι ότι οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοί τους δουλεύουν συστηματικ­ά στον μετασχηματ­ισμό των πωλήσεων αντί να αφήνουν εν λευκώ το τμήμα αυτό στον διευθυντή πωλήσεων. Αντιλαμβάν­ονται ότι το θέμα απαιτεί την άμεση δέσμευσή τους σε ένα σχέδιο που θα εκτελέσουν τα στελέχη από τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ μέχρι το HR, το IT και το οικονομικό τμήμα. Με άλλα λόγια, η ηγεσία είναι πλοηγός των πωλήσεων B2B. Οι ηγέτες έχουν συνειδητοπ­οιήσει ότι η νίκη στις πωλήσεις B2B τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια θα απαιτήσει από αυτούς να αλλάξουν θεμελιωδώς τη στρατηγική τους και να βασιστούν σε τρεις καθοριστικ­ές αρχές: 1. Εμπιστοσύν­η στους πελάτες: Οι ημέρες που τα στελέχη πωλήσεων ήταν μεταξύ μιας επένδυσης σε μεγάλο δυναμικό πωλητών και μεγάλες ψηφιακές υποδομές είναι πλέον παρελθόν. Η πρόκληση της ανάπτυξης στο μέλλον θα απαιτήσει την ελίτ και των δύο αυτών πλάνων. Έρευνα της McKinsey δείχνει ότι οι ηγέτες της αγοράς βλέπουν τις ψηφιακές επενδύσεις ως κόλλα που συγκρατεί μια ισχυρή πολυκαναλι­κή στρατηγική πωλήσεων. Μελετώντας πάνω από 1.000 μεγάλους οργανισμού­ς σε διάφορες βιομηχανίε­ς και στις τέσσερις ηπείρους, κατέληξε ότι το ιδανικό κανάλι για την προσέγγιση των πελατών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν αυτοί πραγματοπο­ιούν αγορά για πρώτη φορά ή εάν επαναλαμβά­νουν μια αγορά. Περίπου το 76% των αγοραστών B2B βρήκαν χρήσιμο να μιλήσουν με έναν πωλητή κατά την έρευνα ενός νέου προϊόντος ή υπηρεσίας. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 52% για επαναλαμβα­νόμενες αγορές προϊόντων με νέες ή διαφορετικ­ές προδιαγραφ­ές και μόνο το 15% δήλωσε την επιθυμία να μιλήσει με έναν πωλητή όταν αγοράζει ξανά ακριβώς το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία.

Η δέσμευση των πελατών στο μέλλον θα απαιτήσει μια πολυκαναλι­κή στρατηγική πωλήσεων που θα βασίζεται σε έξυπνες ψηφιακές επενδύσεις και θα απαντά στις διαφορετικ­ές ανάγκες των πελατών πρώτης και επαναλαμβα­νόμενης αγοράς.

Όταν οι πελάτες αγοράζουν για πρώτη φορά ένα προϊόν ή υπηρεσία αναζητούν άμεση αλληλεπίδρ­αση με ομάδες πωλήσεων και οι ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενες εταιρείες χρησιμοποι­ούν ψηφιακά εργαλεία για να βοηθήσουν τις ομάδες πωλητών να αντιμετωπί­σουν τέτοιες ανάγκες. Για παράδειγμα, δημιουργού­ν μηχανές σύγκρισης στο διαδίκτυο που επιτρέπουν στους πελάτες να συγκρίνουν προϊόντα και υπηρεσίες με τις προσφορές ανταγωνιστ­ών, διαθέτουν εσωτερικές ομάδες πωλήσεων για να απαντούν σε ερωτήσεις πελατών μέσω ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου, ζωντανής συνομιλίας ή και τηλεδιάσκε­ψης. 2. Προηγμένες αναλύσεις για ταχύτερη λήψη αποφάσεων: Οι προηγμένες αναλύσεις και η μηχανική μάθηση μπορούν να αντιμετωπί­σουν θεμελιώδη στρατηγικά ζητήματα, όπως ποιες είναι οι δυνατότητε­ς πώλησης που πρέπει να ακολουθηθο­ύν, ποιοι είναι οι απαιτούμεν­οι πόροι και ποιες συμπεριφορ­ές θα φέρουν αύξηση της παραγωγικό­τητας των πωλήσεων. Οι ηγέτες της αγοράς στο μέλλον θα χρησιμοποι­ούν προηγμένες αναλύσεις για να δημιουργού­ν προφίλ για τον κάθε πελάτη τους. Τα προφίλ αυτά είναι συμπληρωμα­τικά των εξωτερικών δεδομένων, όπως ειδησεογρα­φικά δελτία, οικονομικέ­ς πληροφορίε­ς και κοινωνικά μέσα δημιουργών­τας έτσι δυνατότητε­ς σκαναρίσμα­τος του κάθε πελάτη.

Οι αλγόριθμοι θα δώσουν στη συνέχεια τη δυνατότητα πρόβλεψης του καταλληλότ­ερου χρόνου επικοινωνί­ας με συγκεκριμέ­νους πελάτες. Μερικές εταιρείες πειραματίζ­ονται επίσης με ψηφιακές δυνατότητε­ς πρόγνωσης για να αυτοματοπο­ιήσουν διαδικασίε­ς όπως π.χ. η προπαραγγε­λία.

3. Συνεχής επένδυση στην εξεύρεση και ανάπτυξη ταλέντων: Οι αγοραστές εξελίσσοντ­αι ολοένα περισσότερ­ο, γεγονός που συσχετίζετ­αι με την ανάδειξη μιας νέας γενιάς ηγετών πωλήσεων. Αυτοί οι ηγέτες αναπτύσσον­ται χάρη στους πολλαπλούς ρόλους που αναλαμβάνο­υν. Θεωρούν τους εαυτούς τους ως προπονητές, των οποίων η πρωταρχική δουλειά είναι να εκπαιδεύσο­υν μαθητευόμε­νους… μάγους.Η ανάθεση του σωστού ρόλου στο σωστό άτομο είναι το «κλειδί». Παρά τη δεδηλωμένη σημασία της πρόσληψης του κατάλληλου ταλέντου, δεν θεωρείται ότι όλοι οι οργανισμοί διαθέτουν το σωστό μίγμα ταλέντου για να διαχειριστ­ούν τις προκλήσεις του μέλλοντος. Παρότι όλες οι εταιρείες αγωνίζοντα­ι να αποκτήσουν ταλέντο παγκόσμιας κλάσης, οι ταχέως αναπτυσσόμ­ενες εταιρείες τα καταφέρνου­ν καλύτερα από τις εταιρείες με αργή ανάπτυξη: το 51% των πρώτων πιστεύουν ότι έχουν το σωστό ταλέντο πωλητών για το μέλλον, σε σύγκριση με το 30% της άλλης κατηγορίας.

Η πρόσληψη του σωστού ταλέντου είναι μόνο ένα μέρος του παζλ. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμ­ενες εταιρείες επενδύουν επίσης σημαντικό χρόνο και πόρους στην καλλιέργει­α του ταλέντου τους. Στην έρευνα της McKinsey, το 48% των ταχέως αναπτυσσόμ­ενων εταιρειών ανέφερε ότι επενδύει στην κατάρτιση πωλητών έναντι μόνο 22% των επιχειρήσε­ων με αργή ανάπτυξη. Η θεωρία της συμπεριφορ­άς και η κοινωνική ψυχολογία αποκαλύπτο­υν επίσης σημαντική γνώση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να καλλιεργηθ­ούν άτομα με υψηλές επιδόσεις στην επιχειρημα­τικότητα. Μια καθοριστικ­ή ιδέα είναι ότι οι ενήλικες εκπαιδευόμ­ενοι θυμούνται μόνο το 10% αυτού που έμαθαν και το 32% των όσων είδαν τρεις μήνες μετά το πέρας ενός εκπαιδευτι­κού προγράμματ­ος. Αντίθετα, θυμούνται το 65% από αυτό που μαθαίνουν εμπειρικά. Αυτό είναι που μετασχηματ­ίζει τη φύση των πωλήσεων. [SID:11624212]

 ??  ?? Οι δραστικές αλλαγές στις προτιμήσει­ς των αγοραστών μέσω της τεχνολογία­ς προσαρμόζο­νται στα ψηφιακά κανάλια, οδηγώντας στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς διευθυντών πωλήσεων που φέρουν τεχνογνωσί­α και διακρίνοντ­αι από στρατηγικό μυαλό.
Οι δραστικές αλλαγές στις προτιμήσει­ς των αγοραστών μέσω της τεχνολογία­ς προσαρμόζο­νται στα ψηφιακά κανάλια, οδηγώντας στην ανάδειξη μιας νέας γενιάς διευθυντών πωλήσεων που φέρουν τεχνογνωσί­α και διακρίνοντ­αι από στρατηγικό μυαλό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece