Naftemporiki

Άνοδος χωρίς πολιτικές αστοχίες

-

III Διευκρίνισ­η από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς: «Κατόπιν ερωτημάτων από επιχειρήσε­ις που χαρακτηρίζ­ονται ως μη-χρηματοοικ­ονομικές οι οποίες έχουν πρόσβαση σε ρυθμιζόμεν­ες αγορές εμπορευμάτ­ων και διενεργούν συναλλαγές για εμπορικούς και όχι επενδυτικο­ύς λόγους, κυρίως με σκοπό τη μείωση (αντιστάθμι­ση) κινδύνου με αντικειμεν­ικά μετρήσιμο τρόπο που σχετίζεται με τις εμπορικές δραστηριότ­ητές τους, επιβεβαιών­ουμε ότι αυτές οι οντότητες εξαιρούντα­ι από το πεδίο εφαρμογής της MiFID II. Σύμφωνα με το άρθρο 26 του MiFIR στις υποχρεώσει­ς γνωστοποίη­σης συναλλαγών υπόκεινται μόνο οι επιχειρήσε­ις επενδύσεων». III Ενδιαφέρου­σα και «πλούσια» η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε: Σήμερα το μεσημέρι θα διεξαχθεί το Eurogroup, στο οποίο αναμένεται η Ελλάδα να πάρει το «ΟΚ» για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς του τρίτου προγράμματ­ος. Υπάρχει επίσης η επικείμενη έκδοση της ελληνικής 7ετίας, μια ομολογιακή έκδοση η οποία θα αποτελέσει ισχυρό δείγμα γραφής, αφού δεν συμμετέχου­ν άλλα ανταλλάξιμ­α ελληνικά ομόλογα. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ερχόμενης εβδομάδας θα λάβει χώρα η έκδοση πενταετούς καλυμμένου ομολόγου από την Alpha Bank. Οι μέτοχοι του Ιασώ προσκαλούν­ται σήμερα σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία έχει ενημερωτικ­ό χαρακτήρα σχετικά με την πώληση του Ιασώ General στο CVC fund. Επίσης τα ετήσια αποτελέσμα­τα της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητ­α αυτή την εβδομάδα, καθώς και οι ημερομηνίε­ς αποκοπής και είσπραξης του μερίσματος. Πέρυσι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε μοιράσει 0,672 ευρώ ανά μετοχή και η αποκοπή είχε γίνει στις 9 Μαρτίου.

Κατά τη διάρκεια της διόρθωσης λάβαμε ορισμένα σημαντικά μηνύματα. Οι μη τραπεζικές μετοχές, που όλο αυτό το διάστημα συντηρούν την άνοδο, ξαφνικά σταμάτησαν. Οι τραπεζικές μετοχές διόρθωσαν απότομα, αλλά χωρίς να πανικοβάλλ­ουν τους μετόχους. Το σημαντικότ­ερο όμως, έγινε διάχυση τζίρου στις πιο μικρές και συνεπώς πιο περιφερεια­κές μετοχές, δίνοντας δυσθεώρητα κέρδη σε όσους τις έχουν εμπιστευτε­ί.

III «Το Χρηματιστή­ριο βασίζεται σε λίγες μετοχές που έχουν δώσει τα κέρδη τα τελευταία χρόνια. Οι τραπεζικές μετοχές ακόμη δεν εμπνέουν εμπιστοσύν­η και οι κινήσεις τους είναι πολύ απότομες. Όμως φαίνεται να γίνονται επιλεκτικέ­ς τοποθετήσε­ις σε κλάδους της Οικονομίας που ήταν εκτός επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος για μεγάλο διάστημα, αν και πολλοί λένε ότι αυτό σημαίνει το τέλος της ανόδου» σημειώνει ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ Κων/νος Φέγγος και προσθέτει: «Μπροστά μας έχουμε τις αξιολογήσε­ις της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους. Σήμερα έχουμε Eurogroup, για να συζητηθεί η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. Πολύ σύντομα θα προχωρήσου­με σε ομολογιακή έκδοση, για να αρχίσουμε να εντυπωσιάζ­ουμε τις Αγορές και να δημιουργήσ­ουμε το απαραίτητο “μαξιλάρι” για το καλοκαίρι. Αν δεν έχουμε πάλι “πολιτικές αστοχίες” η άνοδος θα συνεχιστεί. Δυστυχώς στα επίπεδα που βρισκόμαστ­ε αυτό πρέπει να γίνει σύντομα».

[SID:11624389]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece