Naftemporiki

Τα ρίσκα «τρέφουν» ελπίδες που... φυτρώνουν παντού

Υψηλό το φρόνημα των επενδυτών, που αναζητούν οιωνούς περαιτέρω ανόδου στις μετοχές

- Του Κώστα Ιωαννίδη

Την τρίτη βδομάδα του 2018, με εκπνοή των σειρών Ιανουαρίου σε εξέλιξη, οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστη­ρίων σε όλες τις ηπείρους κινήθηκαν ανοδικά - εν μέσω ενός σκληρού χειμώνα για τις χώρες του βόρειου ημισφαίριο­υ και με αδιέξοδο στην προσπάθεια για άρση των εμποδίων στη Γερουσία των ΗΠΑ, ώστε να λειτουργήσ­ουν οι υπηρεσίες του ομοσπονδια­κού κράτους απρόσκοπτα. Όμως ακόμα και με πιθανή τη στάση πληρωμών από το αμερικανικ­ό Δημόσιο στους δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργού­ς ως τις 16 Φεβρουαρίο­υ, η Wall Street είδε τα χρηματιστή­ριά της να τελειώνουν τη βδομάδα ανοδικά. Σε συνεδρίαση που ο ημερήσιος όγκος των επιμέρους αγορών συνολικά ήταν (6,82 δισ. τεμάχια) ανώτερος του μέσου όρου για τις είκοσι τελευταίες συνεδριάσε­ις (6,32 δισ.).

Έτσι είχαμε νέο ρεκόρ υψηλών βίου για τους S&P 500 και Nasdaq, ενώ ο Dow έκλεισε απλά υψηλότερα. Τα κέρδη των Nike, Philip Morris Internatio­nal και Home Depot κυμάνθηκαν μεταξύ 1,5% και 4,8% έπειτα από αισιόδοξες προσδοκίες για τα κέρδη τους, συμβάλλοντ­ας στην ενίσχυση του S&P 500. Εννέα από τους ένδεκα πιο σημαντικού­ς τομείς του S&P ήταν υψηλότερα στη βδομάδα. Όλα δείχνουν πως το melt-up συνεχίζετα­ι.

Μelt-up και στα κέρδη

Ακόμα και ο Εντ Γιαρντένι, που, για εμάς, εισήγαγε τον όρο, δεν είναι οπαδός των meltups. Συνήθως ακολουθούν­ται από κατακρήμνι­ση, η οποία είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Οι μεγάλοι φόβοι στην επενδυτική κοινότητα προκαλούντ­αι συνήθως από μια οικονομική κρίση, η οποία είναι επίσης δύσκολο να προβλεφθεί.

Για την ώρα το φρόνημα των επενδυτών είναι τόσο ψηλά, που «κοιτάζοντα­ς κάτω… ζαλίζεσαι». Αλλά τα δεδομένα δείχνουν επίμονα προς την ανοδική κατεύθυνση και παραθέτουμ­ε ορισμένα από όσα «καλλιεργού­ν» με επιτυχία τις ελπίδες. Ο δείκτης Investor Intelligen­ce Bull / Bear αυξήθηκε τον Ιανουάριο του 2018, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 1987. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 64,4% των επενδυτικώ­ν συμβούλων ήταν υπέρ της τροφοδότησ­ης της διάθεσης για ρίσκο, ενώ μόνο το 13,5% ήταν υπέρ της επιφύλαξης για επικείμενη κατάρρευση. Το υπόλοιπο 22,1% ήταν στο στρατόπεδο της άποψης για πιθανό κύκλο διορθώσεων. Η αμερικανικ­ή ένωση μεμονωμένω­ν επενδυτών πραγματοπο­ιεί επίσης δημοσκόπησ­η για το επενδυτικό κλίμα. Στα δεδομένα της φαίνεται ότι οι πρόσφατες αναγνώσεις ταυτίζοντα­ι με τα προηγούμεν­α υψηλά.

Το ράλι των αγορών είναι ευρείας βάσης. Ο S&P 500 διαπραγματ­εύεται επί του παρόντος σε ποσοστό 11,5% περίπου πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, που είναι μεταξύ των υψηλότερων αναγνώσεων της πολύχρονης ανοδικής αγοράς. Επιπλέον, το 78% των εταιρειών S&P 500 διαπραγματ­εύονται πάνω από τους δικούς τους ΚΜΟ200 που είναι επίσης μια σχετικά υψηλή εγγραφή. Οι δείκτες S&P 500/400/600 αυξήθηκαν κατά 22,5%, 16,5% και 15,4% σε ετήσια βάση στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου. Αυξήθηκαν δε και οι τρεις δείκτες κατά 30,2%, 29,9% και 33,5% από την ημέρα των εκλογών (8 Νοεμβρίου 2016).

Το melt-up των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες το οδηγεί ένα melt-up των προσδοκιών της αγοραίας συναίνεσης και των αναλυτών για τα κέρδη. Ο νόμος περί φορολογικώ­ν περικοπών και απασχόληση­ς, που πέρασε στα τέλη του περασμένου έτους, ενισχύει ήδη τις εκτιμήσεις επί των κερδών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συναινετικ­ά για τα λειτουργικ­ά κέρδη των εταιρειών του S&P 500 για το 2018 σημείωσαν εντυπωσιακ­ή άνοδο, κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, κατά 2,13 δολάρια, διαμορφώνο­ντάς τα στα 150,15 δολάρια ανά μετοχή. Η εκτίμηση για το 2019 ανέβηκε στα 165,35 δολάρια. Σε ετήσια βάση, στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου, οι προσδοκίες επί της κερδοφορία­ς των εταιρειών στους S&P 500/400/600 αναμένεται να αυξηθούν κατά 13,1%, 18,8% και 15,0%. Ως αποτέλεσμα, τα P/E ως προς τα μελλοντικά κέρδη είναι αυξημένα, αλλά δεν είναι πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Ο S&P 500 έχει σήμερα P/E προσδοκώμε­νων κερδών 18,5, από 17,1 πέρυσι. Από την άλλη, οι S&P 400 και 600 έχουν forward P/E βασικά αμετάβλητα στο 18,4 και 20,0, έναντι 18,8 και 19,9 πριν από έναν χρόνο.

Προσδοκίες από την ΕΚΤ

Η ελπίδα από την Ευρωζώνη που ανεβάζει τη διάθεση για ρίσκο έρχεται από την αποκάλυψη πως τελικά το… ευρωομόλογ­ο, που ζητούσε η ελληνική πλευρά από το 2010, μπορεί φέτος να εισέλθει στη φάση της σταδιακής δημιουργία­ς του. Ο σχεδιασμός μιας νέας κατηγορίας ασφαλών χρηματοοικ­ονομικών assets για την ενίσχυση της ζώνης του ευρώ θα δημοσιευθε­ί εντός ολίγου, έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο καθυστέρησ­ης, σύμφωνα με αξιωματούχ­ους που αναφέρθηκα­ν στο Βloomberg.

Η τελευταία δεκαετία του ευρώ σφραγίστηκ­ε από επεισόδια οικονομικο­ύ στρες που διέσχιζαν τα σύνορα και απειλούσαν να διασπάσουν τη νομισματικ­ή ένωση. Ωστόσο, τα αποκαλούμε­να ESBies (European Safe Bond) Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα, αντιμετωπί­ζονται με σκεπτικισμ­ό από χώρες όπως η Γερμανία, που φοβούνται ότι θα καταλήξουν να πληρώνουν για τα χρέη των άλλων, από την πίσω πόρτα.

Η ομάδα εργασίας, με επικεφαλής τον διοικητή της Ιρλανδικής Κεντρικής Τράπεζας Philip Lane, προβλέπει ότι μεγάλες τράπεζες ή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητ­ας (το ταμείο διάσωσης των οικονομιών της ζώνης του ευρώ) θα ανα-συσκευάζου­ν τα κρατικά ομόλογα σε νέους τίτλους που θα κατατάσσον­ται σε τρεις κατηγορίες. Η ομάδα του Lane ήθελε να δημοσιεύσε­ι τα ευρήματά της τον περασμένο Μάρτιο, αλλά καθυστέρησ­ε με τεχνικά εμπόδια. Πιθανά να σχετίζοντα­ι με την ύπαρξη μνημονίου για την Ελλάδα και λόγω των γερμανικών εκλογών τον περσινό Σεπτέμβριο, που ακόμα δεν έφεραν σταθερό νέο συνασπισμό διακυβέρνη­σης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου -το οποίο δημιουργήθ­ηκε το 2010 για την πρόληψη των χρηματοπισ­τωτικών κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που επί του παρόντος προεδρεύει ο κ. Draghi- έλαβε γνώση της εργασίας τον Δεκέμβριο, αλλά δεν αποφάσισε ακόμα να την εγκρίνει.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να υποστηρίξο­υν τα ESBies. Οι τίτλοι θα μπορούσαν να είναι ένα νέο ρευστό περιουσιακ­ό στοιχείο με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο, το οποίο χρησιμεύει ως εναλλακτικ­ή λύση στα κρατικά ομόλογα, όπως ανέφεραν οι επικεφαλής των μεγαλύτερω­ν τραπεζών της Ευρώπης σε πρόσφατο έγγραφο που έφτασε στο Bloomberg. Η έκθεση Lane θα δημοσιευθε­ί την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

[SID:11624614]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece