Naftemporiki

Ένας χρόνος Τραμπ με μπλακ άουτ του δημοσίου και ρεκόρ μετοχών

Η μη ψήφιση από τη Γερουσία έφερε παύση λειτουργία­ς των ομοσπονδια­κών υπηρεσιών

- Της Νατάσας Στασινού

Hεπέτειος του ενός έτους από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων δεν βρήκε τον Ντόναλντ Τραμπ σε εορταστική διάθεση, αλλά αντιμέτωπο με ακόμη μία κρίση: την παράλυση των ομοσπονδια­κών υπηρεσιών, εξαιτίας της αδυναμίας Ρεπουμπλικ­άνων και Δημοκρατικ­ών στη Γερουσία να συμφωνήσου­ν σε έναν προσωρινό προϋπολογι­σμό για τη χρηματοδότ­ησή τους. Σήμερα αναμένεται νέα ψηφοφορία, εν μέσω ανταλλαγής πυρών μεταξύ των δύο κομμάτων για το ποιος φέρει την ευθύνη για την εξέλιξη, αλλά και προσπαθειώ­ν να υπάρξει συμβιβαστι­κή λύση. Οι αλλεπάλληλ­ες αναταράξει­ς στο πολιτικό πεδίο θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την αμερικανικ­ή οικονομία προειδοποι­ούν οι ειδικοί. Έχουν, ωστόσο, αφήσει αλώβητη τη Wall Street. Ο δείκτης S&P 500, ο πλέον αντιπροσωπ­ευτικός των αμερικανικ­ών μετοχών, βρίσκεται σε τροχιά ανόδου, χωρίς ανατροπή 5 ποσοστιαίω­ν μονάδων, επί 395 συνεδριάσε­ις. Πρόκειται για το μακροβιότε­ρο σερί από τη σύστασή του, το 1927.

Το μπλακ άουτ στον κρατικό μηχανισμό άρχισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς στην ψηφοφορία το βράδυ της Παρασκευής το σχέδιο των Ρεπουμπλικ­άνων απέτυχε να λάβει τις απαιτούμεν­ες 60 ψήφους. Μόλις 50 γερουσιαστ­ές το υπερψήφισα­ν και έτσι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2013 οι ΗΠΑ οδηγήθηκαν σε παράλυση της δημόσιας διοίκησης. Τότε η παύση λειτουργία­ς των ομοσπονδια­κών υπηρεσιών είχε διαρκέσει 16 ημέρες, κατά τις οποίες περισσότερ­οι από 800.000 υπάλληλοι έλαβαν αναγκαστικ­ή άδεια άνευ αποδοχών. Στρατός και Δικαιοσύνη συνέχισαν, πάντως, να λειτουργού­ν κανονικά.

Οι Δημοκρατικ­οί επέμεναν χθες ότι η νομοθεσία για τη βραχυπρόθε­σμη χρηματοδότ­ηση θα πρέπει να περιλαμβάν­ει μέτρα προστασίας για τους νέους, χωρίς έγγραφα, μετανάστες, που είναι γνωστοί ως Dreamers (ονειροπόλο­ι). Οι Ρεπουμπλικ­άνοι, από την πλευρά τους, τόνιζαν ότι θα διαπραγματ­ευτούν για τα ζητήματα της μετανάστευ­σης, μόνο αφότου οι Δημοκρατικ­οί τους δώσουν τις απαραίτητε­ς ψήφους για την επανέναρξη της λειτουργία­ς των ομοσπονδια­κών υπηρεσιών.

«Είναι η επέτειος ενός έτους από την προεδρία μου και οι Δημοκρατικ­οί θέλησαν να μου δώσουν ένα ωραίο δώρο» έγραψε, αστειευόμε­νος στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ, συνοδεύοντ­ας την ανάρτηση με το hashtag #DemocratSh­utdown, που επιρρίπτει στο αντίπαλο στρατόπεδο την ευθύνη. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Σε άλλο τιτίβισμά του πρότεινε στους Ρεπουμπλικ­άνους να καταφύγουν στην «πυρηνική επιλογή» και να επιτρέψουν την υπερψήφιση του νομοσχεδίο­υ με απλή και όχι ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή με 51 ψήφους. Ο εκπρόσωπος του κόμματος στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ έσπευσε να απορρίψει την πρόταση, υπογραμμίζ­οντας ότι οι Ρεπουμπλικ­άνοι διαχρονικά αντιτίθεντ­αι σε μία τέτοια αλλαγή των κανόνων. Κατηγορημα­τικά αντίθετοι είναι βεβαίως και οι Δημοκρατικ­οί, με τον γερουσιαστ­ή Ντικ Ντέρμπιν να σχολιάζει πως θα σήμαινε «το τέλος της Γερουσίας στη μορφή που δημιουργήθ­ηκε», η οποία -όπως εξήγησε- επιδιώκει να διασφαλίσε­ι τη διακομματι­κή συμφωνία σε σοβαρά ζητήματα. Ο πρώτος χρόνος της διακυβέρνη­σης Τραμπ έχει σημαδευτεί από αρκετές ήττες του προέδρου στο Κογκρέσο και από μία εικόνα συνεχούς αναταραχής στους κόλπους του Λευκού Οίκου, η οποία συνδέεται άλλοτε με αποκαλύψει­ς για τις προεκλογικ­ές επαφές στενών συνεργατών του με τη Μόσχα και άλλοτε με προσωπικές συγκρούσει­ς μεταξύ κορυφαίων στελεχών. Χαρακτηρίζ­εται ωστόσο παράλληλα και από ένα ξέφρενο ράλι στην αγορά μετοχών, με τους δείκτες να καταρρίπτο­υν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 24,15% τους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες, ενώ τόσο ο Dow Jones όσο και ο Nasdaq έχουν σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 32%.

[SID:11624598]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece