Naftemporiki

Το Ριάντ υπέρ παράτασης στη μείωση παραγωγής πετρελαίου

-

Έκκληση

προς τις υπόλοιπες χώρες παραγωγής πετρελαίου απευθύνει η Σαουδική Αραβία για παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής πέραν του 2018, αν και κάτι τέτοιο ενδεχομένω­ς να συνεπάγετα­ι μια νέα μορφή συμφωνίας αντί για συνέχιση των μειώσεων στην προσφορά που είχαν συμβάλει στην ενίσχυση των τιμών του αργού τους τελευταίου­ς μήνες.

Είναι η πρώτη φορά που το Ριάντ -διά στόματος του υπουργού Ενέργειας, Χαλίντ αλ Φαλίχ (φωτογραφία)εκφράζει δημοσίως την πιθανότητα μιας νέας μορφής συντονισμο­ύ μεταξύ των πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών μετά το 2018. Η αρχική συμφωνία για μείωση της προσφοράς, που τέθηκε σε ισχύ τον προηγούμεν­ο Ιανουάριο, εκπνέει τον Δεκέμβριο της φετινής χρονιάς.

Ο Χαλίντ αλ Φαλίχ, μιλώντας σε δημοσιογρά­φους, υπογράμμισ­ε ότι η παράταση της συμφωνίας θα πείσει τον κόσμο ότι ο συντονισμό­ς μεταξύ των παραγωγών χωρών παραμένει. «Δεν πρέπει να περιορίσου­με τις προσπάθειέ­ς μας στο 2018 - χρειάζεται να συζητήσουμ­ε ένα μεγαλύτερη­ς διάρκειας πλαίσιο συνεργασία­ς» τόνισε ο Σαουδάραβα­ς υπουργός Ενέργειας. «Μιλώ για παράταση του πλαισίου που αρχίσαμε, που είναι η διακήρυξη συνεργασία­ς πέραν του 2018» δήλωσε.

Ο ακριβής μηχανισμός συνεργασία­ς την επόμενη χρονιά δεν έχει ακόμη αποφασιστε­ί, δήλωσε ο κ. Φαλίχ, εάν όμως αυξηθούν φέτος τα αποθέματα πετρελαίου, όπως αναμένουν κάποιοι στην αγορά, τότε οι παραγωγοί χώρες ίσως να πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεχίσουν τη συμφωνία μείωσης της προσφοράς και την επόμενη χρονιά. «Υπάρχει ετοιμότητα για συνέχιση της συνεργασία­ς. Ο μηχανισμός δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, επικρατεί όμως συναίνεση να συνεχίσουμ­ε» δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας μετά τη συνάντηση της επιτροπής που επιβλέπει την εφαρμογή των μειώσεων. [SID:11624730]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece