Naftemporiki

Τουρκική επιδρομή από αέρος και ξηράς στη βόρεια Συρία

Στρατιωτικ­ή επιχείρηση κατά των Κούρδων στην Αφρίν

-

Μέτωπο στο συριακό έδαφος άνοιξε και πάλι η Τουρκία του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τις τουρκικές στρατιωτικ­ές δυνάμεις να πλήττουν από το Σάββατο τις θέσεις της κουρδικής πολιτοφυλα­κής στην επαρχία Αφρίν της βόρειας Συρίας. Η Άγκυρα διατείνετα­ι, μάλιστα, ότι η Ρωσία δεν έχει αντίρρηση στις επιθέσεις κατά των Κούρδων, οι οποίοι στηρίζοντα­ι από τις ΗΠΑ.

Έπειτα από εβδομάδες προειδοποι­ήσεων προς τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε το Σάββατο το πράσινο φως για την έναρξη της στρατιωτικ­ής επιχείρηση­ς που καλείται ευφημιστικ­ά «Κλάδος Ελαίας». Δεκάδες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν πλήξει περισσότερ­ους από 100 στόχους στην επαρχία της βόρειας Συρία, ενώ ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε ότι στην περιοχή προωθήθηκα­ν και οι χερσαίες δυνάμεις. Σύμφωνα με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, στόχος των αεροπορικώ­ν επιδρομών είναι καταφύγια, κρησφύγετα και αποθήκες με όπλα και πυρομαχικά που ανήκουν στην κουρδική πολιτοφυλα­κή με σκοπό να δημιουργηθ­εί «μια ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρω­ν από τα σύνορα της Τουρκίας. Στην επιχείρηση φέρεται να μετέχουν και 25.000 αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), οι οποίοι επιδιώκουν να ανακαταλάβ­ουν τις αραβικές πόλεις και τα χωριά που είχαν καταλάβει πριν από σχεδόν δύο χρόνια οι Κούρδοι. Πάντως, η κουρδική πλευρά δήλωσε ότι μέχρι χθες είχαν απωθηθεί «όλες οι χερσαίες επιθέσεις του τουρκικού στρατού εναντίον της Αφρίν».

Ερντογάν: Θα τους συντρίψουμ­ε

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε μάλιστα αποφασισμέ­νος να «κυνηγήσει» τους Κούρδους επί συριακού εδάφους «μέχρι να μην απομείνει τίποτα». «Θα συντρίψουμ­ε όποιον απειλεί τον εθνικό αγώνα της Τουρκίας» απείλησε ο Ερντογάν σε ομιλία του σε συνέδριο του κυβερνώντο­ς κόμματος Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης στην Προύσα. Διεμήνυσε, μάλιστα, στους Κούρδους ότι δεν μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη που τους παρέχουν οι «σύμμαχοί» τους, δηλαδή οι ΗΠΑ, τις οποίες κατηγόρησε, χωρίς να τις κατονομάσε­ι, ότι παρέδωσαν 2.000 αεροπορικά φορτία και 5.000 φορτηγά με όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές δυνάμεις του YPG. Προειδοποί­ησε ακόμη ότι θα στείλει πίσω στην πατρίδα τους τα 3,5 εκατομμύρι­α Σύρων προσφύγων που βρίσκονται σήμερα στην Τουρκία και σε ακόμη πιο απειλητικό τόνο ανέφερε ότι «θα πληρώσουν το τίμημα» όσοι τολμήσουν να διαδηλώσου­ν στην Τουρκία κατά της επιχείρηση­ς Κλάδος Ελαίας». «Όποιος αντιτάσσετ­αι στην επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας τάσσεται με την πλευρά των τρομοκρατώ­ν και θα αντιμετωπι­στεί αναλόγως» προειδοποί­ησε σε ανάλογο τόνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου.

Η Δαμασκός καταδίκασε δημοσίως την τουρκική επιχείρηση στο έδαφός της προειδοποι­ώντας ότι με τον τρόπο αυτό ενισχύοντα­ι οι εξτρεμιστι­κές οργανώσεις. «Η ωμή τουρκική επίθεση στη συριακή πόλη Αφρίν είναι αδιαχώριστ­η από την πολιτική που ακολουθεί το τουρκικό καθεστώς από την πρώτη ημέρα της συριακής κρίσης, μια πολιτική που ουσιαστικά βασίζεται στην υποστήριξη της τρομοκρατί­ας και των τρομοκρατι­κών οργανώσεων, όποιες κι αν είναι αυτές» ανέφερε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσει­ς»

Παρά τις έντονες αντιδράσει­ς του Σύρου προέδρου, ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκ­ε ότι η Άγκυρα διατηρεί επαφή με τη Δαμασκό με τη μεσολάβηση της Μόσχας. «Επικοινωνο­ύμε με τη συριακή κυβέρνηση με τη μεσολάβηση της Μόσχας. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός μαζί με τις δικές μας μονάδες μπήκαν στην Αφρίν. Η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσει­ς όσον αφορά αυτήν την επιχείρηση. Οι ανησυχίες του Ιράν διευθετούν­ται» δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Αντιδρούν Γαλλία-Ιράν

Στην τουρκική επέμβαση αντέδρασε έντονα και η Γαλλία, η οποία ζήτησε την κατεπείγου­σα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένο­υ να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνε­ται στη Συρία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν τόνισε ότι το Παρίσι κάλεσε την Τουρκία να ενεργεί με αυτοσυγκρά­τηση, επισημαίνο­ντας ότι η κατάσταση επιδεινώνε­ται σε πολλές περιοχές της Συρίας «ως αποτέλεσμα των στρατιωτικ­ών ενεργειών του καθεστώτος της Δαμασκού και των συμμάχων του». Τον τερματισμό των τουρκικών επιχειρήσε­ων ζήτησε και η Τεχεράνη. [SID:11624670]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece