Naftemporiki

Πράσινο στον Σουλτς για επαφές με Μέρκελ

362 «ναι» έναντι 279 «όχι»

-

Τη συμμετοχή τους στις διαπραγματ­εύσεις για την ανανέωση του μεγάλου συνασπισμο­ύ με τους χριστιανοδ­ημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) αποφάσισαν χθες οι Γερμανοί Σοσιαλδημο­κράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς με απόφαση του έκτακτου συνεδρίου τους (362 «ναι» έναντι 279 «όχι»). Μήνυμα Τσίπρα στους συνέδρους του SPD να μετάσχουν στην κυβέρνηση για να υλοποιηθεί το δικό τους πρόγραμμα, που είναι φιλικό προς την Ελλάδα.

Με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά, επί συνόλου 642, το έκτακτο συνέδριο του SPD ενέκρινε χθες στη Βόννη την πρόταση του Μάρτιν Σουλτς για συμμετοχή σε διαπραγματ­εύσεις για αναβίωση του μεγάλου κυβερνητικ­ού συνασπισμο­ύ στη Γερμανία. Παρά τη μάλλον ισχνή πλειοψηφία, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε «ανακουφισμ­ένος» για την έγκριση της πρότασής του. Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσ­ε ότι «μετά τη δύσκολη αυτή συζήτηση» θα προσπαθήσε­ι να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξει­ς των στελεχών που καταψήφισα­ν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματ­εύσεις που θα ακολουθήσο­υν. «Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο» δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητι­κών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικ­ό πρόγραμμα. Επισημαίνε­ται ότι η ψηφοφορία είχε προγραμματ­ιστεί να γίνει με ανύψωση καρτών, ωστόσο η μικρή διαφορά δεν επέτρεψε να διαπιστωθε­ί ποια πρόταση είχε την πλειοψηφία και έτσι χρειάστηκε να καταμετρηθ­ούν οι ψήφοι μία προς μία.

Ο κ. Σουλτς κατόρθωσε, πάντως, να πάρει το πράσινο φως των κομματικών στελεχών, θέτοντας ευθέως το δίλημμα «ή μεγάλος συνασπισμό­ς ή νέες εκλογές» με τη δεύτερη επιλογή να προοιωνιζό­ταν ακόμη πιο αρνητικό αποτέλεσμα για το SPD. Επίσης, διαβεβαίωσ­ε ότι στις διερευνητι­κές συνομιλίες το SPD «πέτυχε πολλά», ενώ έδωσε έμφαση και στον ευρωπαϊκό προσανατολ­ισμό της προκαταρκτ­ικής συμφωνίας.

Μήνυμα Τσίπρα

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σουλτς μετέφερε μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα προς τους συνέδρους υπέρ της συμμετοχής του SPD στον μεγάλο συνασπισμό. Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός ανέφερε ότι στους Γερμανούς Σοσιαλδημο­κράτες ότι «αν το δικό σας πρόγραμμα για την Ευρώπη υλοποιηθεί, τότε θα μπορέσει και η νέα γενιά των Ελλήνων, οι νέοι στην Ελλάδα να ελπίζουν ξανά σε εργασία και απασχόληση».

Σε δηλώσεις του πριν από την ψηφοφορία ο Χορστ Ζέεχοφερ, πρόεδρος του Χριστιανοκ­οινωνικού Κόμματος (CSU), που αποτελεί τον βαυαρικό βραχίονα της Χριστιανοδ­ημοκρατική­ς Ένωσης (CDU), εκτίμησε ότι οι διαπραγματ­εύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό μπορούν να ολοκληρωθο­ύν τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίο­υ. Ανέφερε ακόμη ότι θα ακολουθήσε­ι νέα ψηφοφορία των μελών του SPD και ότι νέα κυβέρνηση μπορεί να ορκιστεί στο πρώτο μισό του Μαρτίου και σίγουρα πριν από το καθολικό Πάσχα (1η Απριλίου).

[SID:11624743]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece