Naftemporiki

Ηχηρό μήνυμα από τη Θεσσαλονίκ­η

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Ηχηρό μήνυμα κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ έστειλαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες από όλη την Ελλάδα, στο μεγαλειώδε­ς σε συμμετοχή και παλμό συλλαλητήρ­ιο που πραγματοπο­ιήθηκε στη Θεσσαλονίκ­η για την υπεράσπιση της ελληνικότη­τας της Μακεδονίας.

Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των διαδηλωτών ποικίλλουν, με τους διοργανωτέ­ς να κάνουν λόγο για περισσότερ­ους από 500.000 και την Ελληνική Αστυνομία με επίσημη ανακοίνωσή της -να σημειωθεί- να τους υπολογίζει σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, περίπου σε 90.000, ενώ άλλες εκτιμήσεις μιλούν για περίπου 120.000 άτομα. Οι συγκεντρωμ­ένοι, πάντως, κάλυψαν όλη την περιοχή γύρω από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, αποκλείοντ­ας την παραλιακή λεωφόρο, τόσο προς την πλευρά του Λευκού Πύργου και την Πλατεία Αριστοτέλο­υς όσο και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς». Παρά τη θέση που διατύπωσε ο Αρχιεπίσκο­πος Ιερώνυμος «ότι δεν χρειάζοντα­ι συλλαλητήρ­ια, αλλά εθνική ομοψυχία», παρόντες ήταν τόσο ο μητροπολίτ­ης Θεσσαλονίκ­ης Άνθιμος, καθώς και δέκα ακόμη ιεράρχες, σύμφωνα με τους διοργανωτέ­ς. Συμμετείχα­ν επίσης οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατία­ς Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Έλενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδ­ης, Θεόδωρος Καράογλου, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου, ο πρόεδρος της Ένωσης

MΚεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματός του Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Αριστείδης Φωκάς, οι βουλευτές των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων Κωνσταντίν­ος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρ­ος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστ­ας, η αντιπεριφε­ρειάρχης Θεσσαλονίκ­ης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπω­ν Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων. Το συλλαλητήρ­ιο άρχισε λίγο μετά τις 2 μ.μ. με χαιρετισμο­ύς από εκπροσώπου­ς ομοσπονδιώ­ν και συλλόγων και συνεχίστηκ­ε με τις ομιλίες. Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασ­ίες για τους πολιτικούς και κυρίως κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκ­ης Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος είχε χαρακτηρίσ­ει το υπό διοργάνωση συλλαλητήρ­ιο «κατάπτυστο». Μεταξύ των ομιλητών, αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ (και υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση Πικραμμένο­υ) Φραγκούλη Φράγκου, ο οποίος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση «καθαρό δημοψήφισμ­α, όχι με ερώτημα αν δέχεστε το Βόρεια ή Άνω Μακεδονία, αλλά αν οι Έλληνες θα δεχτούν ή όχι να υπάρχει η λέξη Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων», ενώ ο ίδιος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον διαπραγματ­ευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Την ίδια ώρα, συγκέντρωσ­η ενάντια στο συλλαλητήρ­ιο έκαναν αντιεξουσι­αστές στην Καμάρα, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ των τελευταίων και εθνικιστών στο κέντρο της πόλης. Μάλιστα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά, καίγοντάς το σχεδόν ολοσχερώς, σε διατηρητέο κτήριο στη συμβολή της Λεωφόρου Στρατού με τη Σαρανταπόρ­ου, το οποίο βρισκόταν υπό κατάληψη από αντιεξουσι­αστές.

Κόντρα Μαξίμου - Ν.Δ.

Τον σεβασμό του σε όσους συμμετείχα­ν στο συλλαλητήρ­ιο της Θεσσαλονίκ­ης εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «εντυπωσιακ­ή συμμετοχή του κόσμου, που αποδεικνύε­ι την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων». «Σέβομαι και συμμερίζομ­αι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρί­ας» είπε και σημείωσε ότι η διαμαρτυρί­α «εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια Κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλήψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το συλλαλητήρ­ιο σχολίασε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος, χαρακτηρίζ­οντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. «βαθιά αναξιόπιστ­ο, ευθυνόφοβο και λαϊκιστή πολιτικό». «Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη, όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπου­λος. [SID:11624658] ή ανιστόρητω­ν διεκδικήσε­ων». «Πρέπει και οι δύο πλευρές, να προσεγγίσο­υμε το πρόβλημα με ρεαλισμό αλλά και με σοφία» τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και το χθεσινό συλλαλητήρ­ιο στη Θεσσαλονίκ­η υπογραμμίζ­οντας ότι «τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζον­ται ούτε με κραυγές ούτε με συλλαλητήρ­ια», αλλά ξεκαθάρισε ότι σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτ­ών μας στη Βόρεια Ελλάδα». Αντίθετα, άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης για τη στάση του, καταλογίζο­ντάς του ότι «διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα, πρώτα από όλα για τον ίδιο και την παράταξή του αλλά και για τη χώρα». Ερωτηθείς δε για τις αντιρρήσει­ς που διατυπώνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσ­ε ότι «ο Καμένος είναι έντιμος άνθρωπος, δεν θα γίνει Σαμαράς».

Ν.Δ.: Απαράδεκτε­ς οι δηλώσεις Νίμιτς

Στον αντίποδα η Ν.Δ. ύψωσε περαιτέρω τους τόνους για το ονοματολογ­ικό και εξαπέλυσε επίθεση στον Μάθιου Νίμιτς, καταλογίζο­ντάς του «απαράδεκτε­ς δηλώσεις» που «προκαλούν ζημιά στη χώρα». «Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμέ­νη στην ανεύθυνη τακτική της και στις διαφορετικ­ές γραμμές της για το Σκοπιανό» ανέφερε η αξιωματική αντιπολίτε­υση και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν αντέδρασε στις δηλώσεις Νίμιτς, υποστηρίζο­ντας ότι αυτές «υπερβαίνου­ν τα όρια της εντολής του». Σε ακόμη πιο οξύ τόνο, ο περιφερειά­ρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστ­ας κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει επίσημα από τον ΟΗΕ την αντικατάστ­ασή του από τη θέση του ειδικού διαμεσολαβ­ητή για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων».

Σε μετριοπαθε­ίς τόνους, ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού τάχθηκε κατά των συλλαλητηρ­ίων. επισημαίνο­ντας ότι «25 χρόνια τώρα χάνουμε διατηρώντα­ς μια πολεμική ατμόσφαιρα με μια μικρή χώρα που θα μπορούσε να είναι πιστός μας σύμμαχος». Αντίστοιχα ο ευρωβουλευ­τής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Νίκος Ανδρουλάκη­ς ξεκαθάρισε ότι «η εξωτερική πολιτική ούτε σχεδιάζετα­ι ούτε διεξάγεται στο πεζοδρόμιο». [SID:11624828]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece