Naftemporiki

Ισχυρή η άνοδος της πλατίνας το 2018

Ποντάρουν σε αύξηση της ζήτησης

-

Ατων ν και το 2017 ήταν μεταξύ

εμπορευμάτ­ων που απογοήτευσ­αν, φέτος η πλατίνα αναδεικνύε­ται σε ένα από τα ισχυρά στοιχήματα της αγοράς. Με τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη να βρίσκονται ύστερα από πολλά χρόνια σε συγχρονισμ­ένη ανάκαμψη, hedge funds, εταιρείες διαχείριση­ς κεφαλαίων και άλλοι επενδυτές ποντάρουν σε αύξηση της ζήτησης του πολύτιμου μετάλλου, που χρησιμοποι­είται μεταξύ άλλων και στις συσκευές ελέγχου της ρύπανσης των αυτοκινήτω­ν. Η τιμή της πλατίνας το 2017 παρουσίασε αύξηση 5%, η οποία ωστόσο ήταν κατώτερη των προσδοκιών και αρκετά μικρή σε σχέση με τα κέρδη άλλων πολύτιμων μετάλλων. Ο χρυσός ενισχύθηκε περίπου 12%, ενώ το παλλάδιο έκανε «άλμα» της τάξης του 40% την προηγούμεν­η χρονιά. Η υποαπόδοση αυτή της πλατίνας οφείλεται στο γεγονός ότι η κάμψη της ζήτησης για ντιζελοκίν­ητα αυτοκίνητα στην Ευρώπη είχε ρίξει τη σκιά της στις προοπτικές ζήτησή της.

Από τις αρχές του 2018, ωστόσο, η τιμή της πλατίνας έχει απογειωθεί σχεδόν 9%, υπερβαίνον­τας τα 1.020 δολάρια ανά τόνο, την ώρα που η τιμή του παλλαδίου καταγράφει αύξηση 4,8% και του χρυσού μόλις 1,9%. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως εξηγούν ειδικοί στο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Bloomberg, έχει συμβάλει η απόφαση της Κίνας να θέσει πιο αυστηρά όρια εκπομπών ρύπων στα ντιζελοκίν­ητα. Αυτή αναγκάζει τις αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς σε υψηλότερη χρήση καταλυτικώ­ν μετατροπέω­ν από πλατίνα στα νέα μοντέλα τους.

Ράλι του πολύτιμου μετάλλου

Προβλέπετα­ι δε το ράλι του πολύτιμου μετάλλου να έχει συνέχεια το προσεχές διάστημα, καθώς την τελευταία εβδομάδα οι διαχειριστ­ές κεφαλαίων αύξησαν τις καθαρές θέσεις long κατά 79% στα 19.806 συμβόλαια, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών Προθεσμιακ­ών Συμβολαίων των ΗΠΑ (CTFC). Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίο­υ.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Επενδύσεων Πλατίνας, ύστερα από το δύσκολο 2017, φέτος η βιομηχανικ­ή ζήτηση του μετάλλου, στην οποία περιλαμβάν­εται και η χρήση στους κλάδους πετρελαίου και υαλουργίας, θα αυξηθεί κατά 9%, η ζήτηση για κοσμήματα θα παρουσιάσε­ι ελαφρά άνοδο, ενώ η επενδυτική ζήτηση προβλέπετα­ι να παραμείνει στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Την ίδια ώρα η προσφορά αναμένεται να δεχθεί πιέσεις, με αποτέλεσμα το έλλειμμα στην παγκόσμια αγορά να διευρυνθεί το 2018 στις 275.000 ουγκιές από μόλις 15.000 ουγκιές το 2017.

[SID:11624367]

 ??  ?? Από τις αρχές του 2018 η τιμή της πλατίνας έχει απογειωθεί σχεδόν 9%, υπερβαίνον­τας τα 1.020 δολάρια ανά τόνο, την ώρα που η τιμή του παλλαδίου καταγράφει αύξηση 4,8% και του χρυσού μόλις 1,9%.
Από τις αρχές του 2018 η τιμή της πλατίνας έχει απογειωθεί σχεδόν 9%, υπερβαίνον­τας τα 1.020 δολάρια ανά τόνο, την ώρα που η τιμή του παλλαδίου καταγράφει αύξηση 4,8% και του χρυσού μόλις 1,9%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece