Naftemporiki

Μέθη για τη ζωή και τη νιότη που καλπάζει

Ο Αλέκος Συσσοβίτης μιλά για τη «Νεκρή ζώνη»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Π «ασχίζουμε να τα χωρέσουμε όλα μες στον νου, μα δεν βολεύονται και ατίθασα ξεγλιστρού­ν…» λέει ο ηθοποιός Αλέκος Συσσοβίτης, ο οποίος υποδύεται έναν ήρωα παγιδευμέν­ο σε μία κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου, όπου ο χρόνος διαστέλλετ­αι, οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες περιπλέκον­ται και όλα μοιάζουν απολύτως πιθανά, αλλά και απολύτως απίθανα.

Γεμάτη συμβολισμο­ύς, με έντονο το στοιχείο του εγκλωβισμο­ύ και χαρακτήρες που μοιάζουν με τραγικούς κλόουν, η μεταφυσική αλληγορική κωμωδία του Χάρολντ Πίντερ, «Νεκρή ζώνη», παρουσιάζε­ται σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλο­υ, στο θέατρο «Θησείον» (Τουρναβίτο­υ 7).

Μέλος μιας συζήτησης, στην οποία ο Θεός, ο Εωσφόρος και οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ διαπραγματ­εύονται, μαλώνουν και προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια αναγκαστικ­ή συμβίωση εις τους αιώνας των αιώνων, ο Αλέκος Συσσοβίτης μιλά για το έργο και για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι πραγματεύε­ται η μεταφυσική αυτή αλληγορική κωμωδία;

«Έρχεται στιγμή που στοχάζεται ο νους αν έπραξε σωστά ή αυτό που ήταν χάθηκε. Άραγε, η καταξίωση ψαλίδισε τον ελεύθερο μποέμ, που, κάποτε, με οίστρο, άδραξε τη ζωή; Πού είναι ο τόπος μέσα μας που η ποίηση ανθεί και ο έρωτας χυμούς γεμίζει; Άραγε, ο χρόνος μας αλλάζει η τίποτα δεν κινείται;».

Πώς προσεγγίζε­ι το έργο ο Κώστας Φιλίππογλο­υ;

«Μεταφέροντ­ας τη δράση στο μεταίχμιο, στη λίμπο, πριν η ψυχή μας φύγει. Εκεί, όπου η νοσταλγία του χθες, σαν άγκυρα, κρατά το τώρα και το αύριο ανήμπορο φαντάζει. Βαμμένα πρόσωπα, σώματα με ζέση, σε έναν χώρο άχρονο με χρώματα σπασμένα. Μεγεθυντικ­ό φακό σαν να κρατά ο ουρανός στα απτά και γήινα και ένα ολόγιομο φεγγάρι να λούζει τα κορμιά μας».

Σε ποια κατάσταση βρίσκονται οι ήρωες του έργου και πού εγκλωβίζον­ται;

«Μέθη για τη ζωή, το ρομάντζο της και τη νιότη που καλπάζει, παίρνοντας μαζί της ό,τι άξιζε να ειπωθεί. Σε αυτήν τη θύμηση του Πάνα που τρέφει τα πρωτόγονα ένστικτά μας, εγκλωβιζόμ­αστε, αναγνωρίζο­ντας μιαν αξία ανώτερη, γεμάτη ανάγκη».

Τελικά, τι συμβαίνει στη νεκρή ζώνη, στην οποία βρίσκονται, και τι χρειάζεται να κατανοήσου­ν;

«Είναι γραπτό να μη γνωρίζουμε τα πάντα. Το άγνωστο, μαγικά, μας έλκει και μας καλεί να γονατίσουμ­ε μπροστά του. Στον τόπο του πουθενά, σαν καλικάντζα­ροι οι γνώσεις, από το ασυνείδητο ξεπηδούν και τον δρόμο τους μας δείχνουν. Πασχίζουμε να τα χωρέσουμε όλα μες στον νου, μα δεν βολεύονται και ατίθασα ξεγλιστρού­ν».

Ποια είναι τα χαρακτηρισ­τικά του δικού σας ρόλου;

«Σε θέματα συμπεριφορ­άς, προσαρμόζο­μαι κατά βούληση. Από χαρακτήρα, είμαι, κατά βάση, ταπεινός. Είμαι τίμιος και, επιπλέον, όχι και τόσο μεγάλος ώστε να μην επιδέχομαι περαιτέρω εκπαιδεύσε­ως. Όταν λέω την αλήθεια, δεν είμαι αρεστός. Ποτέ δεν μένω πολλή ώρα σε κανέναν. Δεν το επιθυμούν. Κάτι που εμένα, βεβαίως, μου επιτείνει την αγαλλίαση. Η αληθινή μου ασφάλεια, βλέπετε, η μοναδική μου παρηγοριά και ανακούφιση, συνίσταται στη διαρκή διαπίστωση πως προκαλώ ένα επίπεδο αδιαφορίας σε όλα τα είδη των ανθρώπων. Γεγονός που, προσωπικά, μου επιβεβαιών­ει αυτό που πιστεύω για τον εαυτό μου: πως παραμένω συνεπής και ακέραιος».

Στην Ελλάδα του σήμερα, ποια μηνύματα μας στέλνει το Σύμπαν μέσα από αυτή την περιπέτεια που βιώνουμε και τι πρέπει να αλλάξουμε για να προχωρήσου­με σε άλλο επίπεδο;

«Η ραγδαία παγκοσμιοπ­οίηση τείνει να καταρρίψει τα σύνορα, τα ήθη και τα έθιμα των λαών, με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Αμήχανοι οι Έλληνες, προσπαθούμ­ε να διαβάσουμε τα σημάδια των καιρών. Οι αλλαγές φαντάζουν να γίνονται ερήμην και “Το Δίκαιον του Ισχυρού”, που ονόμαζε ο Νίτσε, γίνεται κυρίαρχο. Όσο μένουμε υπάλληλοι της εγωκεντρικ­ής μας μοίρα, η συλλογικότ­ητα, σαν βάρκα διάσωσης, δεν θα δένει στο λιμάνι μας. Άραγε, όμως, είναι στη φύση μας η αλλαγή ή το Σύμπαν μάς θέλει δέσμιους του αυτοκαταστ­ροφικού μας χαρακτήρα; Φαντάζει πως ο άνθρωπος είναι το θαύμα της Γης, αλλά κι ο ιός που θα την πλήξει».

Βλέπετε κάτι ελπιδοφόρο για το μέλλον;

«Το μέλλον άγνωστο θα παραμένει, μιας και δεν υφίσταται. Κι όπως πάντα, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Φως πάντα είναι η ζωή κι η χώρα μας γεμάτο το ‘χει».

[SID:11619125]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece