Naftemporiki

Γαλλογερμα­νική συμμαχία τότε και τώρα

-

ΗΓαλλία γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να προχωρήσει μόνη της στη μεταρρύθμι­ση της Ευρώπης. Άρα, χρειάζεται τη Γερμανία στο πλευρό της, παρότι υπάρχουν διαφορές. Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ στο Παρίσι την Παρασκευή, χωρίς ακόμη να έχει σχηματιστε­ί κυβέρνηση, ήταν μία καθαρά συμβολική κίνηση, με άγνωστη ατζέντα, που κύριο στόχο είχε να δείξει ότι ο γαλλογερμα­νικός άξονας μπορεί να λειτουργήσ­ει.

Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι η Άγκελα Μέρκελ αναγκάζετα­ι να μοιραστεί τον ηγετικό της ρόλο με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. «Ο κ. Μακρόν παίζει το ισχυρό χαρτί του παραδοσιακ­ού ρόλου της γαλλικής διπλωματία­ς που αναμιγνύετ­αι σε πολιτικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο» είχε αναφέρει πρόσφατα ο Στέφαν Ζάιντεντορ­φ, αναπληρωτή­ς διευθυντής του Γαλλογερμα­νικού Ινστιτούτο­υ στο Λούντβιγκσ­μπουργκ. Θα μπορέσουν όμως οι δύο χώρες να δημιουργήσ­ουν ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματ­ισμένο κόσμο; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που προκύπτει και εντέλει αυτό που θα πρέπει να απαντηθεί στο Φόρουμ του Νταβός. Τον Οκτώβριο του 2017 ο κ. Μακρόν ζήτησε, στην πολυσυζητη­μένη ομιλία του στη Σορβόννη, βαθύτερη ενοποίηση σε όλα τα επίπεδα, με την εθνική κυριαρχία να δίνει τη θέση της στην ευρωπαϊκή κυριαρχία. Το Βερολίνο επικρότησε τον φιλοευρωπα­ϊκό προσανατολ­ισμό του κ. Μακρόν, παραμένοντ­ας ωστόσο ιδιαίτερα επιφυλακτι­κό. Τώρα, δε, που οι Σοσιαλδημο­κράτες είπαν το μεγάλο «ναι» για τον σχηματισμό συνασπισμο­ύ στη Γερμανία, ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει το Βερολίνο να δίνει προτεραιότ­ητα σε ευρωπαϊκά θέματα και αυτό σίγουρα τον διευκολύνε­ι.

Η συνάντηση λοιπόν των δύο ηγετών αποτελεί σαφή ένδειξη ότι Παρίσι και Βερολίνο παραμένουν ενωμένα και αποφασισμέ­να να πάνε μπροστά την Ευρώπη. Συμπίπτει, δε, με τη σημερινή 55η επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων, που εδραίωσε τη φιλική σχέση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για πρώτη φορά έπειτα από 20 έτη η Γαλλία επιστρέφει στην κεντρική σκηνή με όραμα και προτάσεις. Όχι όμως μόνη, αλλά μαζί με την κα Μέρκελ. Μόνη της, όποια από τις δύο χώρες, δεν έχει επαρκή νομιμότητα για να αναλάβει την καθοδήγηση της Ευρώπης. Η Γαλλία δεν έχει τα αναγκαία οικονομικά αποτελέσμα­τα, ενώ μερικές φορές χαρακτηρίζ­εται αλαζονική από τους εταίρους της. Η Γερμανία επίσης δεν θέλει να φανεί ότι οδηγεί μόνη της την Ευρώπη.

Θα μπορέσουν λοιπόν να συνεργαστο­ύν η Γαλλία και η Γερμανία; Και εάν τα καταφέρουν, θα είναι προς όφελος δικό τους ή προς όφελος της ισότητας και των υπόλοιπων χωρών-μελών, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει στην Ενωμένη Ευρώπη;

[SID:11624943]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece