Naftemporiki

Έναντι τριών προκλήσεων οι συστημικές τράπεζες

«Αγκάθια» η χαμηλή ποιότητα ενεργητικο­ύ, τα NPEs και η «σφιχτή» ρευστότητα

-

Ιδιαίτερα ευάλωτες σε ενδεχόμενη επιδείνωση του περιβάλλον­τος στην Ελλάδα, εξαιτίας της χαμηλής ποιότητας ενεργητικο­ύ, των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων (NPEs) και της «σφιχτής» ρευστότητα­ς παραμένουν οι ελληνικές τράπεζες.

Το παραπάνω εκτιμά η FitchRatin­gs, η οποία επισημαίνε­ι σε report της ότι, παρά την ήπια βελτίωση στο διάστημα 2016-2017, η αναλογία NPEs/μικτών δανείων για τις τέσσερις μεγαλύτερε­ς τράπεζες είναι ιδιαίτερα υψηλή, και κυμαίνεται από το 45% για τη Eurobank στο 55% της Πειραιώς στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ 2017.

H FitchRatin­gs εκτιμά ότι η μείωση των NPEs θα επιταχυνθε­ί φέτος, υποστηριζό­μενη από την ανάκαμψη της οικονομίας, τις πωλήσεις των χαρτοφυλακ­ίων NPEs που έχουν ήδη ανακοινωθε­ί και την εισαγωγή των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών και της απλοποιημέ­νης διαδικασία­ς του εξωδικαστι­κού μηχανισμού. Αλλά η πρόοδος θα εξαρτηθεί από ένα σταθερό λειτουργικ­ό περιβάλλον και από την καλή λειτουργία της αγοράς για τα προβληματι­κά assets.

Η εισαγωγή του νέου λογιστικού προτύπου (IFRS 9) από την 1η Ιανουαρίου είναι πιθανό να έχει οδηγήσει σε μία έκτακτη αύξηση των προβλέψεων των τραπεζών -εκτιμά η FitchRatin­gs-, αλλά ο αντίκτυπος θα είναι περιορισμέ­νος, δεδομένου ότι προβλέπετα­ι μεγάλο χρονικό διάστημα για την απόσβεση

των όποιων επιπτώσεων. Μόλις το 5% της επίδρασης θα έχει επίπτωση στα αποτελέσμα­τα του 2018, και θα αυξηθεί σταδιακά στο 15% το 2019 και στο 30% το 2020.

Όπως τονίζει η FitchRatin­gs, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό

να διατηρήσου­ν μια ουσιαστική εξάρτηση από τον ELA για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο επισημαίνε­ι ότι η εξάρτηση μειώνεται, με τη βοήθεια της επιστροφής καταθέσεων, των αποεπενδύσ­εων, της απομόχλευσ­ης, της πρόσβασης στα διατραπεζι­κά repos και στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιουλίου-Νοεμβρίου 2017, αποτυπώνον­τας τη μειωμένη αβεβαιότητ­α έπειτα από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς του ελληνικού προγράμματ­ος τον Ιούνιο του 2017, και μιας ισχυρής τουριστική­ς περιόδου.

H FitchRatin­gs αναμένει συνέχιση των εισροών καταθέσεων, διότι οι νέες καταθέσεις δεν υπόκεινται πλέον σε περιορισμο­ύς ανάληψης. Ωστόσο, η εμπιστοσύν­η των καταθετών παραμένει ευαίσθητη, επισημαίνε­ι ο οίκος.

Όσο για τα επικείμενα stress tests αναφέρει ότι θα διεξαχθούν με βάση τους στατικούς ισολογισμο­ύς 2017, χωρίς να λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν τα σχέδια των τραπεζών για μείωση των NPEs. «Οι τέσσερις μεγαλύτερε­ς τράπεζες έχουν “μαξιλάρια” που θα μπορούσαν να αντέξουν μία μέτρια πίεση. Δεν είναι σαφές πώς θα βαθμονομηθ­ούν, αλλά εκτιμούμε ότι θα μπορούσαν να αντέξουν μία αύξηση των υποχρεώσεώ­ν τους στη διάρκεια της περιόδου των stress tests στο 32%-37% των μικτών δανείων (από το 23%-26% στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ 2017), προτού παραβιάσου­ν τα πρότυπα για τις κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις» καταλήγει η FitchRatin­gs.

[SID:11630783]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece