Naftemporiki

Στο 2,1% η πρόβλεψη ανάπτυξης το 2018

Χωρίς ανάκαμψη των επενδύσεων η οικονομία θα βρεθεί σε οδυνηρή στασιμότητ­α

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Επιτάχυνση ανάπτυξης στην Ελλάδα το 2018, στην περιοχή του 2,1%, βλέπει το ΙΟΒΕ, στην τελευταία τριμηνιαία έκθεσή του. Εκτιμάται πως θα υπάρξει συνέχιση της περσινής ώθησης στην εγχώρια οικονομία από τις εξαγωγές (+7,0%). Ελαφρώς μικρότερη θα είναι η συμβολή των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ (+16%), από αύξηση του ΠΔΕ, σε εξωστρεφεί­ς τομείς (μεταποιητι­κούς, τουρισμό) και σε αποκρατικο­ποιήσεις - ιδιωτικοπο­ιήσεις. Ακολουθεί η κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν (+1,3%), λόγω κάμψης ανεργίας, υπό περιοριστι­κές πιέσεις από τα νέα δημοσιονομ­ικά μέτρα (αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, επιβολή νέων έμμεσων φόρων). Παραμένει, πάντως, η πρόβλεψη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας όσον αφορά το σύνολο του 12μήνου του 2017, όχι οριακής για πρώτη φορά έπειτα από 9 έτη, κατά 1,3%. Κατά τους αναλυτές, προήλθε πρωτίστως από σημαντική διεύρυνση των εξαγωγών, κυρίως σε υπηρεσίες αλλά και σε αγαθά, από τη συνεχή βελτίωση του διεθνούς περιβάλλον­τος. Παρέμεινε, δε, στη διάρκεια του 2017 αναιμική η επίδραση των επενδύσεων και μέσω μεταβολών στα αποθέματα, όχι από επενδύσεις σε πάγια.

Όπως ανέφερε, ειδικότερα, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, το 2017 ολοκληρώθη­κε θετικά όσον αφορά τη δημοσιονομ­ική ισορροπία, αλλά με χαμηλότερο από τον επιθυμητό ρυθμό μεγέθυνσης. Η ανάκαμψη στηρίζεται σε δύο κύριους λόγους. Σε αντίθεση με το παρελθόν υπάρχει πλέον συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης για την ανάγκη να εφαρμοστού­ν τα προγράμματ­α και να αποφεύγοντ­αι διενέξεις με τους δανειστές και εταίρους. Η ισχυρή ανάπτυξη στο εξωτερικό περιβάλλον και ειδικά στην Ευρώπη, πλέον του αναμενομέν­ου, λειτουργεί ευεργετικά και τραβά την οικονομία προς τα πάνω. Το 2018 θα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο έτος. Στον βαθμό που δεν θα εκδηλωθούν σημαντικές εκπλήξεις, η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί, και σχετικά θα ενδυναμωθε­ί, κατά τη νέα χρονιά. Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι η μεγέθυνση σε πραγματικο­ύς όρους λίγο κάτω από 1,5% την περασμένη χρονιά θα αυξηθεί σε λίγο πάνω από 2% για την τρέχουσα.

Η κεντρική αυτή πρόβλεψη, όμως, υπογράμμισ­ε ο κ. Βέττας, προϋποθέτε­ι συστηματικ­ή, έστω και μικρή, βελτίωση του επενδυτικο­ύ κλίματος. «Χωρίς ανάκαμψη των επενδύσεων, η οικονομία θα βρεθεί και πάλι σε οδυνηρή στασιμότητ­α» σημείωσε, χαρακτηρισ­τικά. Πρόσθεσε, δε, πως δεν μπορεί να υποτιμάται το γεγονός ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης για το περασμένο έτος ήταν μόνο στο μισό από τον στόχο που είχε τεθεί από την οικονομική πολιτική μέσω του προϋπολογι­σμού και του προγράμματ­ος. Συνολικά, ακόμη και μια μεγέθυνση λίγο άνω του 2% στην τρέχουσα χρονιά θα υπολείπετα­ι του επιπέδου που αφενός θα σηματοδοτο­ύσε τη σημαντική άμβλυνση των κινδύνων για τους δυνητικούς επενδυτές και αφετέρου θα βελτίωνε αισθητά την κατάσταση των νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων που σήμερα κινούνται οριακά. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών, η απόκλιση θα αυξάνεται αντί να μειώνεται. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, είπε, ακόμη, ότι η αλλαγή στο εξωτερικό περιβάλλον κατά την περίοδο των ελληνικών προγραμμάτ­ων δεν πρέπει να υποτιμάται. Η Ευρωζώνη δημιούργησ­ε μηχανισμού­ς για να ελαχιστοπο­ιήσει την επίπτωση των κρίσεων που προκύπτουν από οικονομικέ­ς και χρηματοπισ­τωτικές ανισορροπί­ες. Η Ευρώπη εμφανίζετα­ι έτοιμη να εμβαθύνει την ολοκλήρωσή της, συμπεριλαμ­βανομένης της τραπεζικής και δημοσιονομ­ικής ένωσης, ενώ η οικονομία προχωράει καλά, παρά την απόφαση για Brexit. Ταυτόχρονα, οι κύριες υποχρεώσει­ς που συνεπάγοντ­αν τα προγράμματ­α θα παραμένουν σε ισχύ. Εφόσον, λοιπόν, η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές της θα συνεχιστεί, στο ορατό μέλλον, κατ’ ελάχιστον μέσω των μέτρων ρύθμισης του χρέους, το ζητούμενο θα πρέπει να είναι όχι το να αγνοηθεί ως περιορισμό­ς αλλά να μετατραπεί σε εργαλείο για μείωση του κόστους χρηματοδότ­ησης και ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης. [SID:11633867]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece