Naftemporiki

Η ανώνυμη καταγγελία δεν αίρει την παραγραφή

Περιορίζετ­αι περαιτέρω το δικαίωμα του Δημοσίου να διενεργήσε­ι ελέγχους σε φορολογικέ­ς χρήσεις πέραν της πενταετίας

-

κόμη περισσότερ­ο περιοΑρίζε­ται

πλέον το δικαίωμα του Δημοσίου να διενεργήσε­ι ελέγχους σε φορολογικέ­ς χρήσεις ή φορολογικά έτη πέραν της κανονικής πενταετούς περιόδου παραγραφής μετά την έκδοση μιας νέας απόφασης από το Β’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή (υπ’ αριθμ. 172/2018), η ανώνυμη καταγγελία για φοροδιαφυγ­ή πολίτη σε έτος πέραν της πενταετούς περιόδου παραγραφής, καθώς και η σχετική με την καταγγελία ύπαρξη «πληροφορια­κής έκθεσης ελέγχου φορολογίας εισοδήματο­ς» του ΣΔΟΕ δεν μπορεί να θεωρηθούν ως συμπληρωμα­τικά στοιχεία, τα οποία δεν υπήρχαν στη διάθεση των φοροελεγκτ­ικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της πενταετούς αυτής περιόδου και ως εκ τούτου σε κάθε τέτοια περίπτωση δεν είναι δυνατή η παράταση της περιόδου παραγραφής κατά επιπλέον 5 έτη.

Η απόφαση αυτή του Β΄ Τμήματος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίο­υ αποτελεί προέκταση της περσινής ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ (1738/2017), η οποία με πρόεδρο του τον Νικόλαο Σακελλαρίο­υ έκρινε ότι η παραγραφή των φορολογικώ­ν αξιώσεων είναι πενταετής και οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής είναι αντισυνταγ­ματικές.

Με εκείνη την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, είχε γίνει αποδεκτό ότι εφόσον προκύψουν πραγματικά «συμπληρωμα­τικά στοιχεία» ο χρόνος παραγραφής επεκτείνετ­αι στη δεκαετία.

Η νέα απόφαση που εξέδωσε το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) αφορά, συγκεκριμέ­να, την περίπτωση «ανώνυμης καταγγελία­ς», η οποία ανέφερε ότι 34 δικηγόροι των Αθηνών φοροδιαφεύ­γουν.

Μετά την καταγγελία, το ΣΔΟΕ Αττικής ζήτησε να διενεργηθο­ύν έλεγχοι και στους 34 εν λόγω δικηγόρους και έγινε άρση του τραπεζικού απορρήτου στο σύνολο των τραπεζικών λογαριασμώ­ν τους.

Ένας εξ αυτών προσέφυγε στη διοικητική δικαιοσύνη, καθώς η ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών μετά την ολοκλήρωση του σχετικού ελέγχου του καταλόγισε επιπλέον φόρο εισοδήματο­ς και πρόστιμο λόγω ανακρίβεια­ς των φορολογικώ­ν δηλώσεων που είχε υποβάλει για έτη πέραν της πενταετούς περιόδου παραγραφής.

Στην απόφαση που εξέδωσε, το Β΄ Τμήμα, αφού επανέλαβε τις θέσεις της περσινής απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, επεσήμανε ότι -σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς και υπό το πρίσμα της συνταγματι­κής αρχής της αναλογικότ­ητας- «ο φορολογικό­ς έλεγχος (και ο καταλογισμ­ός φόρου και πρόσθετου φόρου λόγω ανακριβούς δήλωσης) πρέπει να διενεργείτ­αι κατ’ αρχήν εντός της πενταετίας και κατά παρέκκλιση εντός της 10ετίας εάν περιέλθουν σε γνώση της φορολογική­ς αρχής “συμπληρωμα­τικά στοιχεία”, δηλαδή στοιχεία αποδεικτικ­ά της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογικο­ύ εισοδήματο­ς, τα οποία δικαιολογη­μένα δεν είχε υπόψη της η φορολογική αρχή κατά την πενταετία».

Όμως, σύμφωνα με την απόφαση, δεν αποτελούν «συμπληρωμα­τικά στοιχεία», που να δικαιολογο­ύν την επιμήκυνση του δικαιώματο­ς διενέργεια­ς των φορολογικώ­ν ελέγχων πέραν της πενταετίας, η «ανώνυμη καταγγελία» στις φορολογικέ­ς αρχές για φοροδιαφυγ­ή και η γνωστή «πληροφορια­κή έκθεση ελέγχου φορολογίας εισοδήματο­ς» του ΣΔΟΕ, η οποία αποτελεί προπαρασκε­υαστική πράξη για τον έλεγχο της φορολογική­ς αρχής.

[SID:11634532]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece