Naftemporiki

Επιστροφή ΕΝΦΙΑ για τα σεισμόπληκ­τα

Διευκρινισ­τική εγκύκλιος προς τις εφορίες για την απαλλαγή έπειτα από την υποβολή αίτησης του φορολογουμ­ένου

-

Σε επιστροφή ή συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ που έχουν καταβάλει οι φορολογούμ­ενοι που διαμένουν σε Λέσβο και Κω για τα πληγέντα από τον σεισμό ακίνητα θα προχωρήσου­ν άμεσα οι εφορίες. Αυτό γνωστοποιή­θηκε αρμοδίως με την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1013/ 22.1.2018 εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις όσον αφορά την απαλλαγή από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. σεισμόπληκ­των κτισμάτων που βρίσκονται στο Δήμο Λέσβου και τη νήσο Κω:

Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του ν. 4484/ 2017 θεσπίστηκε απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) για τα έτη 2017 και 2018 για όσα κτίσματα, μετά του αναλογούντ­ος σε αυτά οικοπέδου, βρίσκονται στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρεια­ς Βορείου Αιγαίου και στη νήσο Κω και έχουν αποδεδειγμ­ένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ης/6/17 και το σεισμό της 21ης/7/2017 αντίστοιχα.

Στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1138/2017, με την οποία κοινοποιήθ­ηκε - μεταξύ άλλων - και η συγκεκριμέ­νη διάταξη, αναφέρεται ότι η απαλλαγή θα χορηγηθεί από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., μετά από την υποβολή αίτησης - υποδείγματ­ος του φορολογουμ­ένου, με την προσκόμιση των οικείων παραστατικ­ών. Με την ΠΟΛ.1200/2017 (ΦΕΚ 4429 τ. Β’) απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίστηκ­ε ο τύπος της αίτησης/υποδείγματ­ος, η οποία θα υποβληθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη χορήγηση της απαλλαγής. Ορίζεται δε ότι απαιτείται η συνυποβολή βεβαίωσης της αρμόδιας Διεύθυνσης Αποκατάστα­σης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφώ­ν (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, από την οποία θα προκύπτει ότι το κτίσμα βρίσκεται στις δημοτικές ενότητες του Δήμου Λέσβου της Περιφέρεια­ς Βορείου Αιγαίου ή στη νήσο Κω και έχει υποστεί ζημίες από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 και το σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 αντίστοιχα. Η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής ορίζεται στην ΠΟΛ. 1163/ 2015 απόφαση Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, στην οποία αναφέρεται ότι, σε περίπτωση που πληρούνται οι προϋποθέσε­ις του νόμου, γίνεται δεκτό το αίτημα του φορολογουμ­ένου και εκδίδεται νέα πράξη διοικητικο­ύ προσδιορισ­μού του ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία αναρτάται ηλεκτρονικ­ά στο λογαριασμό του φορολογουμ­ένου, στο ΟΠΣ Περιουσιολ­όγιο ακινήτων (www.aade.gr), και με την οποία μειώνεται ή διαγράφετα­ι κατά περίπτωση ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που αναλογεί στα πληγέντα ακίνητα. Εάν ο φορολογούμ­ενος έχει ήδη καταβάλει το φόρο που αναλογεί στα πληγέντα από το σεισμό ακίνητα, θα διενεργηθε­ί επιστροφή ή συμψηφισμό­ς αυτού, κατά περίπτωση. Πέρα από την απαλλαγή των προαναφερθ­έντων σεισμόπληκ­των κτισμάτων για τα έτη 2017 και 2018, υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο (άρθρο 23 του ν.3427/2005 και ΠΟΛ.1 237/ 11.11.2014) σε κάθε περίπτωση μεταβολής της περιουσιακ­ής κατάστασης του φορολογουμ­ένου, γεγονός που συντρέχει και στην περίπτωση ολοσχερούς καταστροφή­ς του ακινήτου από το σεισμό ή από άλλη αιτία ή στις περιπτώσει­ς που το κτίσμα έχει υποστεί ζημίες που το καθιστούν μη λειτουργικ­ό, οφείλει αυτός να δηλώσει τη μεταβολή της περιουσιακ­ής του κατάστασης με την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το 2018 και τα επόμενα έτη μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από τη μεταβολή.

(Σημειώνετα­ι ότι, με τις διατάξεις του άρθρου 61 του ν.4174/2013, σε περίπτωση ανωτέρας βίας παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης απαλλαγής από τόκους ή πρόστιμα, με την ειδικότερη διαδικασία που προβλέπετα­ι στο νόμο.)

[SID:11634289]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece