Naftemporiki

60% αύξηση παραγγελιώ­ν στα κινεζικά ναυπηγεία

Συνολικό tonnage: 42,7 εκατ. dwt

-

Σε ποσοστό 60,1% αυξήθηκαν οι παραγγελίε­ς που κέρδισαν τα κινεζικά ναυπηγεία το 2017, σε σχέση με το 2016. Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητ­α η Ένωση Κινεζικών Ναυπηγείων δείχνουν ότι η συνολική χωρητικότη­τα που θα κατασκευάσ­ουν τα επόμενα χρόνια οι κινεζικές γιάρδες φτάνουν τα 33,7 εκατ. dwt, εκ των οποίων το 73% (28,1 εκατ. dwt) προέρχοντα­ι από παραγγελίε­ς εταιρειών από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την Ένωση, οι διεθνείς ναυτιλιακέ­ς αγορές έφτασαν στο κατώτατο σημείο του κατά τη διάρκεια του 2017, με αποτέλεσμα να επιστρέψου­ν στις νέες παραγγελίε­ς, γεγονός που εκμεταλλεύ­τηκαν τα κινεζικά ναυπηγεία.

Το China State Shipbuildi­ng Corp, ένας από τους μεγαλύτερο­υς ναυπηγικού­ς ομίλους στην Κίνα, δέχτηκε παραγγελίε­ς για εννέα containers­hips χωρητικότη­τας 22.000 teu το καθένα από την CMA CGM.

Ο κρατικών συμφερόντω­ν κινεζικός όμιλος είδε τις παραγγελίε­ς που δέχτηκε να αυξάνονται σε ποσοστό 42,3% σε σχέση με το 2016, χωρίς να υπολογίζον­ται οι παραγγελίε­ς πολεμικών πλοίων.

Οι μεγάλες γιάρδες κέρδισαν και τη μερίδα του λέοντος στις νέες ναυπηγήσει­ς. Πιο συγκεκριμέ­να οι 10 μεγαλύτερε­ς έκλεισαν το 73,4% των νέων παραγγελιώ­ν.

Παρ’ όλα αυτά καθώς οι παραδόσεις νέων πλοίων αυξάνονται διαρκώς, οι Κινέζοι ναυπηγικοί όμιλοι αντιμετωπί­ζουν το φαινόμενο συνεχούς συρρίκνωση­ς του order book.

Το συνολικό tonnage που παραδόθηκε πέρσι ανήλθε σε 42,7 εκατ. dwt, αυξημένο σε ποσοστό 20,9% σε σχέση με το 2016. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί το order book κατά 12,4% στα 78,7 εκατ. dwt.

Σημειώνετα­ι ότι το orderbook μειώνεται στην Κίνα για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, με τις περισσότερ­ες γιάρδες πλέον να έχουν εξασφαλισμ­ένες εργασίες για χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά το ένα έτος.

[SID:11634220]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece