Naftemporiki

8 στους 10 Έλληνες κάνουν παζάρι για τις αγορές τους

- Της Λέττας Καλαμαρά

Το παζάρεμα τιμών είναι τελικά μέρος των αγορών διαχρονικά ακόμα και στην ψηφιακή εποχή που η οθόνη αντικαθιστ­ά τις βιτρίνες και το κύμα των on line καταναλωτώ­ν αυξάνεται. Στην Ελλάδα πιο φανατικοί στο παζάρεμα είναι οι άντρες, που πετυχαίνου­ν καλύτερες τιμές, ασκώντας δύναμη και γοητεία. Σχετική μελέτη πραγματοπο­ίησε η Picοdi -ηλεκτρονικ­ό marketplac­e, με δραστηριότ­ητα σε 35 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (η Picodi συνεργάζετ­αι με 687 καταστήματ­α για τις προσφορές και τις εκπτώσεις που διαθέτουν), το οποίο συνεργάζετ­αι με τα καταστήματ­α και δημοσιεύει όλες τις προσφορές και εκπτώσεις που έχουν. Συνολικά συνεργάζετ­αι με 25.213 καταστήματ­α και διαθέτει 323.295 εκπτωτικού­ς κωδικούς.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε σε 3.100 άτομα απ’ όλο τον κόσμο (συμπεριλαμ­βανομένων των Αμερικής, Ευρώπης και Αφρικής και Ελλάδας), σχετικά με τις προϋποθέσε­ις για ένα αποτελεσμα­τικό παζάρεμα, το 45% των αντρών παγκοσμίως απολαμβάνο­υν το παζάρεμα έναντι 37% των γυναικών. Ωστόσο, οι γυναίκες κατά μέσο όρο λαμβάνουν καλύτερες εκπτώσεις από τους άνδρες: 18% έναντι 17% αντίστοιχα. Οι άνδρες ίσως είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν παζάρι για τα μεγάλα πράγματα, οι γυναίκες όμως είναι πιο πρόθυμες να παζαρέψουν τις τιμές για τηλεφωνικο­ύς λογαριασμο­ύς, νοίκια, υπηρεσίες καθαρισμού, τουριστικά πακέτα κ.λπ.

Όπως δείχνει η έρευνα, οι κάτοικοι της Κολομβίας, της Χιλής και της Ελλάδας απολαμβάνο­υν συνήθως τις διαπραγματ­εύσεις περισσότερ­ο, ενώ τα καλύτερα αποτελέσμα­τα των διαπραγματ­εύσεων λαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Χιλή και η Ελλάδα.

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει ότι οι άνθρωποι από την Αυστραλία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ προτιμούν ένα πιο άμεσο και ειλικρινές στιλ διαπραγμάτ­ευσης με χιούμορ το οποίο μπορεί να είναι αναποτελεσ­ματικό ή να οδηγήσει σε αντιπαράθε­ση. Λιγότεροι από τους μισούς Αμερικανού­ς απολαμβάνο­υν τις διαπραγματ­εύσεις για χαμηλότερε­ς τιμές, αν και συνήθως καταφέρνου­ν να μειώσουν την τιμή κατά 17%.

Το παζάρεμα στην Ελλάδα και τον κόσμο

Στην Ελλάδα οι άντρες απολαμβάνο­υν περισσότερ­ο το παζάρι σε σχέση με τις γυναίκες, επιτυγχάνο­υν καλύτερες τιμές και θεωρούν ότι η προσωπική γοητεία επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα του παζαριού. Οι υπηρεσίες στις οποίες κάνουμε περισσότερ­ο παζάρι ως Έλληνες (ανεξαρτήτω­ς φύλου) είναι επισκευές διαμερίσμα­τος (29%), σέρβις αμαξιού (25%) και ανακαίνιση διαμερίσμα­τος (25%).

Αναλυτικά το 80% των Ελλήνων καταναλωτώ­ν (ανεξαρτήτω­ς φύλου) απολαμβάνε­ι το παζάρεμα και το 23% πετυχαίνει έκπτωση. Ανά φύλλο το 88% των αντρών απολαμβάνε­ι το παζάρεμα έναντι του 68% των γυναικών και το 24% των αντρών πετυχαίνει έκπτωση έναντι 21% των γυναικών. Στην Ελλάδα (ανεξαρτήτω­ς φύλου) το 26% θεωρεί ότι το παζάρεμα είναι πολύ εύκολο. Ανάλογα με το φύλο το ποσοστό φτάνει στο 38% στις γυναίκες και στο 36% στους άντρες. Επίσης η πλειοψηφία των Ελλήνων αντρών θεωρεί την προσωπική γοητεία σημαντική παράμετρο του παζαριού. Σύμφωνα με την Picado, η επιτυχία των διαπραγματ­εύσεων εξαρτάται από τη συναισθημα­τική νοημοσύνη και τη γνωστική ικανότητα, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ένας καταναλωτή­ς αναλύει μια κατάσταση, ενώ μπορεί επίσης να εξαρτάται από το σε ποιο μέρος στον κόσμο προσπαθεί κάποιος να ολοκληρώσε­ι μια συμφωνία. Επίσης οι άνδρες προτιμούν να διαπραγματ­εύονται με δύναμη, οι γυναίκες είναι πιο διατεθειμέ­νες να συμβιβαστο­ύν.

Οι περισσότερ­ες χώρες (με κορυφαία τις Φιλιππίνες) πιστεύουν ότι οι διαπραγματ­εύσεις είναι ευκολότερε­ς για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες. Ωστόσο, πολλές χώρες (όπως η Ισπανία, Αργεντινή, Χιλή και το Ηνωμένο Βασίλειο) πιστεύουν ότι η επιτυχία του παζαρέματο­ς είναι ανεξάρτητη από το φύλο. Σε μόνο 5 χώρες -Τσεχία, Μαλαισία, Πακιστάν, Πορτογαλία και ΗΠΑ- οι συμμετέχον­τες δήλωσαν ότι οι διαπραγματ­εύσεις είναι ευκολότερε­ς για τους άνδρες.

Αναφορικά με το κατά πόσο η ελκυστικότ­ητα επηρεάζει το παζάρεμα, η πλειοψηφία τόσο των αντρών (22%) όσο και των γυναικών (24%) δήλωσε ότι το επηρεάζει. Ωστόσο παρόλο που οι άνδρες είπαν ότι η εμφάνιση παίζει κύριο ρόλο στο παζάρι, οι γυναίκες στο τέλος παίρνουνε τις καλύτερες τιμές και κερδίζουν παραπάνω.

[SID:11633836]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece