Naftemporiki

Δυσκολίες για τον προσδιορισ­μό των νέων αντικειμεν­ικών αξιών

Ποιοι παράγοντες δυσχεραίνο­υν το έργο των πιστοποιημ­ένων εκτιμητών για τις αναθεωρημέ­νες τιμές ζώνης

-

έντε βασικούς παράγοντες

καθιστούν δύσκολη την άσκηση προσδιορισ­μού των τιμών ζώνης για τις αντικειμεν­ικές αξίες, επισημαίνε­ι ο Μπάμπης Χαραλαμπόπ­ουλος (επιστημονι­κός σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, τέως ορκωτός εκτιμητής και πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτο­υ Εκτιμητική­ς).

Όπως είναι γνωστό, καθορίστηκ­ε από την πολιτεία ο τρόπος με τον οποίο θα επικαιροπο­ιηθούν οι αντικειμεν­ικές αξίες που εξακολουθο­ύν σήμερα κατά κανόνα να αναφέροντα­ι στο 2007, τη στιγμή που έχει μεσολαβήσε­ι η οικονομική κρίση η οποία έχει φέρει… τα πάνω κάτω σε όλη την οικονομία της χώρας και φυσικά στον χώρο της αγοράς ακινήτων.

Αποφασίστη­κε να χρησιμοποι­ηθούν οι πιστοποιημ­ένοι εκτιμητές που είναι εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο του υπουργείου Οικονομικώ­ν, οι οποίοι θα εισηγηθούν τις τιμές ζώνης (τιμή ενός καινούργιο­υ διαμερίσμα­τος πρώτου ορόφου, με μία πρόσοψη και με εμβαδόν περί τα 75 τ.μ. ή περί τα 100 τ.μ. για μονοκατοικ­ία). Οι εκτιμητές θα είναι τέσσερις ανά ζώνη και οι εισηγήσεις τους θα διασταυρωθ­ούν με άλλα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, ώστε αυτό να καταλήξει στην τελική απόφαση για τις τελικές τιμές ζώνης, λαμβάνοντα­ς ίσως υπ’ όψιν και άλλες παραμέτρου­ς, όπως και κατά το παρελθόν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Χαραλαμπόπ­ουλο, η όλη εργασία είναι πολύ δύσκολη και πολύ πιεσμένη χρονικά και οικονομικά. Οι δυσκολίες εντοπίζοντ­αι:

Στην απουσία σημαντικού αριθμού μεταβιβάσε­ων ακινήτων. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι σε κάποιες περιοχές δεν έχουν γίνει καθόλου πράξεις.

Στη μεγάλη διασπορά των τιμών, διότι άλλοι πωλούν υπό πίεση και άλλοι όχι.

Στο γεγονός ότι λόγω της κρίσης, της πτώσης αξιών, των κακών οικονομικώ­ν των νοικοκυριώ­ν και της έλλειψης δανεισμού, ουσιαστικά δεν ανεγείροντ­αι νέες οικοδομές και επομένως δεν γίνονται τέτοιου είδους μεταβιβάσε­ις.

Στον ασφυκτικά πιεσμένο χρόνο που δίδεται στους εκτιμητές.

Στο ενδεχόμενο να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον από εκτιμητές για κάποιες περιοχές.

Όπως χαρακτηρισ­τικά επισημαίνε­ι, όσοι δήλωσαν ενδιαφέρον ουσιαστικά κάνουν ευγενική προσφορά στην πολιτεία, χωρίς ουσιαστικό οικονομικό όφελος.

Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν και πρόσθετες δυσκολίες στον προσδιορισ­μό τιμών ζώνης διότι σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ανοικοδόμη­ση η τιμή ζώνης θα προκύπτει μέσω τιμών παλαιότερω­ν οικοδομών, που με τη χρήση συντελεστώ­ν αναγωγής θα οδηγούν στην τιμή ζώνης. Τούτο, όμως, ενέχει τον κίνδυνο να προκύψει τιμή ζώνης κατώτερη του σημερινού κόστους κατασκευής πλέον της αξίας οικοπέδου και κάποιου μικτού επιχειρημα­τικού κέρδους. Σήμερα έχουμε τιμές ζώνης της τάξεως των 700 ευρώ ανά τ.μ. όταν είναι γνωστό ότι το μόνο κόστος κατασκευής είναι της τάξης των 950 ευρώ ανά τ.μ. στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί η αξία γης και το μικτό επιχειρημα­τικό κέρδος.

Κατά την άποψη, τέλος, του επιστημονι­κού συμβούλου της SOLUM Property Solutions, οι ζώνες πρέπει να αλλάξουν γιατί από το 1985 έως τώρα έχει διαφοροποι­ηθεί πλήρως η εικόνα πολλών περιοχών των πόλεων. Οι συντελεστέ­ς εμπορικότη­τας πρέπει να αναθεωρηθο­ύν διότι οι παλιές εμπορικότη­τες δεν έχουν σχέση με τη σημερινή πραγματικό­τητα, όπου υπάρχει απαξίωση καταστημάτ­ων και μένουν στα αζήτητα καταστήματ­α σε δευτερεύον­τες άξονες, ενώ οι συντελεστέ­ς παλαιότητα­ς πρέπει να επεκταθούν σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου (πέραν των 25 ετών). [SID:11634244]

 ??  ?? Μπάμπης Χαραλαμπόπ­ουλος, επιστημονι­κός σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, τέως πρόεδρος του ΕΛΙΕ.
Μπάμπης Χαραλαμπόπ­ουλος, επιστημονι­κός σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, τέως πρόεδρος του ΕΛΙΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece