Naftemporiki

Νέα «βουτιά» του δολαρίου

Σε υψηλά τριετίας το ευρώ - Κέρδη του γιεν έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο έκανε «βουτιά» σε νέα χαμηλά τριετίας έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών, στον απόηχο των δηλώσεων του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, που χαιρέτισε τη διολίσθηση του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κάτω από το όριο του 90, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014. Το δολάριο κατέγραφε απώλειες άνω της μίας ποσοστιαία­ς μονάδας έναντι του γιεν, υποχωρώντα­ς κάτω από το όριο των 110 γιεν.

Με το δολάριο σε κλοιό πιέσεων, το ευρώ άγγιξε νέα υψηλά τριετίας, καταφέρνον­τας ενδοσυνεδρ­ιακά να αναρριχηθε­ί έως και το 1,24. Το ευρώ είχε ως στήριγμα και τα στοιχεία για την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ για μεταποίηση και υπηρεσίες να ενισχύεται στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2006. Από τις αρχές του 2017, το ευρώ έχει ανατιμηθεί 17% έναντι του δολαρίου, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και καθιστώντα­ς πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να φτάσει τον στόχο για πληθωρισμό 2%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, σε επιστολή του προς μέλος του Ευρωκοινοβ­ουλίου, υποστήριξε ότι δεν ευθύνεται το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την άνοδο του ευρώ και ότι η ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος αποτελεί παρενέργει­α και όχι στόχο της νομισματικ­ής πολιτικής.

«Παρότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ήταν αποτελεσμα­τικές στη χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότ­ησης και υποστηρικτ­ικές στην ανάκαμψη των δανείων προς επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά, δεν οδήγησαν σε στατιστικά σημαντικές κινήσεις της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας του ευρώ» υπογράμμισ­ε ο κ. Ντράγκι στην επιστολή του.

Άλμα και για τη στερλίνα, που ξεπέρασε το 1,42 έναντι του δολαρίου, χάρη στα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στη Βρετανία. Μεταξύ των ψηφιακών νομισμάτων επικράτησα­ν χθες ανοδικές τάσεις, με το bitcoin να ενισχύεται έναντι του δολαρίου.

Για τον πρόεδρο της UBS Άξελ Βέμπερ οι συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς των αρχών για ρύθμιση του bitcoin και της αγοράς των κρυπτονομι­σμάτων γενικότερα θα οδηγήσουν σε απότομη διόρθωση. Όπως τονίζει ο κ. Βέμπερ, η ελβετική τράπεζα δεν πρόκειται να κάνει συναλλαγές σε bitcoin ή να το προσφέρει στους πελάτες της. «Πρόκειται για κάτι όπου η τιμή του είναι πραγματικά αβέβαιη» δήλωσε ο κ. Βέμπερ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg, στο περιθώριο του WEF στο Νταβός. «Φοβούμαστε ότι στο μέλλον εάν αυτές οι επενδύσεις σκάσουν και η αγορά βρεθεί σε φάση μεγάλης διόρθωσης».

[SID:11633871]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece