Naftemporiki

Διεύρυνση των αποδόσεων

Στον ρυθμό της σημερινής συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ οι κρατικοί ευρωτίτλοι

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Σε επιφυλακή ήταν χθες οι επενδυτές στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, της πρώτης για το 2018 και σε αναμονή για ενδείξεις από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για τις μελλοντικέ­ς του προθέσεις όσον αφορά το QE.

Η σημερινή συνεδρίαση εξελίσσετα­ι σε πιο ενδιαφέρου­σα απ’ ό,τι αναμενόταν πριν από μερικές εβδομάδες, με την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας να εντείνει τις πιέσεις προς την κεντρική τράπεζα να κάνει στροφή μακριά από την υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική, με προσδοκίες για ολοκλήρωση του προγράμματ­ος QE εντός του 2018.

Το ισχυρό ευρώ, όμως, που έχει ενισχυθεί σε υψηλά τριετίας, μπορεί να ενθαρρύνει την ΕΚΤ να διαψεύσει τα σενάρια για άμεσες αλλαγές στη στάση της. «Παρότι οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματ­ος ήταν αποτελεσμα­τικές στη χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότ­ησης και υποστηρικτ­ικές στην ανάκαμψη των δανείων προς επιχειρήσε­ις και νοικοκυριά, δεν οδήγησαν σε στατιστικά σημαντικές κινήσεις της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας του ευρώ», υπογράμμισ­ε ο κ. Ντράγκι στην επιστολή του. «Τέτοιου είδους κινήσεις παραμένουν παρενέργει­α της πολιτικής και δεν αποτελούν βασικό της στόχο», υποστήριξε ο κ. Ντράγκι σε επιστολή του προς μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου.

«Η προτεραιότ­ητα του κ. Ντράγκι θα είναι να περιορίσει τις προσδοκίες για πρώιμες αυξήσεις επιτοκίων» εκτιμά ο Κιμ Λιου, στρατηγικό­ς αναλυτής σταθερού εισοδήματο­ς στην ABN Amro. «Εκτιμούμε ότι η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ θα μειώσει τις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον δομικό πληθωρισμό περίπου κατά 0,1 με 0,2 ποσοστιαία μονάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε ότι στη συνεδρίαση της 25ης Ιανουαρίου θα επικρατήσε­ι συντηρητικ­ό κλίμα, που θα έχει ως αποτέλεσμα αποδυνάμωσ­η του ευρώ και βραχυπρόθε­σμη διόρθωση στις ομολογιακέ­ς αποδόσεις» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γαλλίας άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση Οκτωβρίου της ΕΚΤ, στο 0,886%, ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε κοντά σε υψηλά πολλών μηνών. Μικρή άνοδος και στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρεια­ς, με διεύρυνση και των περιθωρίων έναντι του γερμανικού χρέους.

Η επιφυλακτι­κότητα των επενδυτών επηρέασε και τους ελληνικούς τίτλους, κυρίως τις αποδόσεις των βραχυπρόθε­σμων ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 3,7%, με το spread έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου στις 316 μονάδες βάσης. Η απόδοση του πενταετούς (λήξης το 2023) κινήθηκε στο 2,8% και του διετούς (λήξης το 2019) στο 1,2%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε σε ένα εκατ. ευρώ.

[SID:11634546]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece