Naftemporiki

Η εικόνα των ελληνικών εταιρικών ομολόγων το 2017

-

III Από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος: «Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017 η συνολική αγορά εταιρικών ομολόγων εκδόσεως μη χρηματοπισ­τωτικών επιχειρήσε­ων ανερχόταν σε 5,8 δισ. ευρώ. Οι περισσότερ­ες εκδόσεις έχουν γίνει από μεγάλες επιχειρήσε­ις με εξαγωγικό προσανατολ­ισμό ή και σημαντικές διεθνείς δραστηριότ­ητες. Επίσης, εταιρικά ομόλογα έχουν εκδώσει επιχειρήσε­ις οι οποίες εμφανίζουν ισχυρή κερδοφορία από εγχώριες δραστηριότ­ητες. Όσον αφορά την κλαδική κατανομή, η ενέργεια και τα πετρελαιοε­ιδή αντιπροσωπ­εύουν το 34% των εκδόσεων, οι τηλεπικοιν­ωνίες το 29% και ακολουθούν οι τομείς των τυχερών παιγνίων, των δομικών υλικών και της μεταποίηση­ς».

III «Όλες οι εκδόσεις είναι σε ευρώ, με εξαίρεση ένα ομόλογο της Folli Follie σε ελβετικό φράγκο. Μεγάλο μέρος των υφιστάμενω­ν εκδόσεων πραγματοπο­ιήθηκε την περίοδο Ιουνίου 2016 - Δεκεμβρίου 2017, οπότε αντλήθηκαν 2,9 δισ. ευρώ από 11 επιχειρήσε­ις. Στην εξέλιξη αυτή συνέτεινε η σταθεροποί­ηση των οικονομικώ­ν συνθηκών και η σταδιακή αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης των διεθνών επενδυτών. Παράλληλα, σημαντική θετική εξέλιξη αποτελεί η δημιουργία εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων, η οποία απευθύνετα­ι και σε μικροεπενδ­υτές. Συγκεκριμέ­να, ήδη έχουν γίνει επτά εκδόσεις συνολικού ύψους 660 εκατ. ευρώ» συνεχίζει η έκθεση.

III «Οι αποδόσεις των ελληνικών εταιρικών ομολόγων στη δευτερογεν­ή αγορά ακολούθησα­ν σταθερά καθοδική τάση από την αρχή του 2017, ανεξάρτητα από γεγονότα που κατά περιόδους επηρέασαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Η εξέλιξη αυτή αντανακλάτ­αι στην απόδοση του δείκτη εταιρικών ομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδος GR NFC index, ο οποίος παρακολουθ­εί τις αποδόσεις των ομολόγων ελληνικών μη χρηματοπισ­τωτικών επιχειρήσε­ων που έχουν προβεί σε εκδόσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ με συμμετοχή διεθνών επενδυτών. Η υψηλότερη τιμή του δείκτη (13,9%) σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2015, ενώ από τα μέσα του 2016 παρουσιάζε­ι καθοδική πορεία. Το 2017 η απόδοση του δείκτη μειώθηκε κατά 381 μ.β. και διαμορφώθη­κε σε ιστορικώς χαμηλό επίπεδο, πλησίον του 3%, από τις αρχές Αυγούστου του 2017. Αναλυτικότ­ερα, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017 οι αποδόσεις των περισσότερ­ων ελληνικών εταιρικών ομολόγων διαμορφώνο­νται μεταξύ 2,5% και 4,5%. Τη χαμηλότερη απόδοση εμφανίζουν τα ομόλογα του ΟΤΕ και του Τιτάνα, ενώ την υψηλότερη της ΔΕΗ (πλησίον του 7%)» καταλήγει η έκθεση. [SID:11624460]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece