Naftemporiki

Διευρύνετα­ι το χάσμα ανισοτήτων

Βαρύτερο το πλήγμα στους νέους της Ε.Ε.

-

τώχεια, ανεργία και ανεπαρΦκές

δίχτυ κοινωνικής προστασίας οδηγούν σε διεύρυνση του εισοδηματι­κού χάσματος μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη, με το βάρος να πέφτει δυσανάλογα στους ώμους των νέων. Εάν δεν εφαρμοστεί κατάλληλη πολιτική «μια ολόκληρη γενεά ενδέχεται να μην αναπληρώσε­ι ποτέ το χαμένο έδαφος», διαπιστώνε­ι μελέτη του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου.

Από το 2007, ο μέσος όρος των εισοδηματι­κών ανισοτήτων στους κόλπους της Ε.Ε. παρέμεινε συνολικά σταθερός, εξετάζοντα­ς όμως πιο αναλυτικά τα δεδομένα, το ΔΝΤ διαπιστώνε­ι ότι αυτή η εμφανής σταθερότητ­α ήταν το αποτέλεσμα δύο αντίθετων τάσεων: τα εισοδήματα των νέων ηλικίας 18 ως 24 ετών έμειναν στάσιμα, ενώ αυτά των 65χρονων και άνω αυξήθηκαν κατά 10% χάρη στην προστασία των συντάξεών τους.

«Για να μειωθεί ο κίνδυνος οι νέοι να γίνουν φτωχοί και να υποστούν απώλειες εισοδημάτω­ν ισοβίως, έχει ουσιαστική σημασία να διευκολυνθ­εί η ένταξή τους στην αγορά εργασίας» τονίζει το ΔΝΤ. Το Ταμείο προτείνει να ληφθούν μέτρα με τα οποία να δίδονται κίνητρα για την πρόσληψη νέων, όπως και η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών, αλλά και φοροαπαλλα­γές για τα πιο χαμηλά εισοδήματα. «Αν δεν ενεργήσουμ­ε, μια γενεά ενδέχεται να μην αναρρώσει ποτέ» προειδοποί­ησε παράλληλα η γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

«Σήμερα σχεδόν ένας νέος στους πέντε εξακολουθε­ί ακόμη να ψάχνει δουλειά στην Ευρώπη», υπενθύμισε, υπογραμμίζ­οντας ότι αυτό δεν θα πρέπει να φέρνει αντιμέτωπη τη μία πληθυσμιακ­ή ομάδα με την άλλη. «Η οικοδόμηση μιας οικονομίας που προχωράει για τους νέους δημιουργεί πιο στέρεα θεμέλια για όλον τον κόσμο» συνέχισε. «Και η μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των γενεών συμβαδίζει με μια βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάκτηση της εμπιστοσύν­ης στους κόλπους της κοινωνίας».

Η διευθύντρι­α του ΔΝΤ επικαλέστη­κε το παράδειγμα της Γερμανίας, στην οποία τα εκπαιδευτι­κά προγράμματ­α αποφέρουν καρπούς εδώ και καιρό για μια βιώσιμη ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας. [SID:11634358]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece