Naftemporiki

Η Google «βασίλισσα» του lobbying

Αυξημένες οι δαπάνες των τεχνολογικ­ών κολοσσών

-

Ααρχές ντιμέτωποι με τις ρυθμιστικέ­ς

για θέματα ανταγωνισμ­ού και δεχόμενοι οξύτατη κριτική από τον πολιτικό κόσμο για υποθέσεις φοροαποφυγ­ής, ελέγχου του περιεχομέν­ου και διαχείριση­ς προσωπικών δεδομένων, οι τεχνολογικ­οί κολοσσοί δαπανούν περισσότερ­α από ποτέ σε προσπάθειε­ς επηρεασμού και δημιουργία­ς θετικά προσκείμεν­ων φορέων, στο γνωστό δηλαδή lobbying.

Στις ΗΠΑ μάλιστα είχαν επιπλέον λόγους να το πράξουν: θέλησαν να βεβαιωθούν ότι τόσο η φορολογική μεταρρύθμι­ση όσο και η χαλάρωση του ρυθμιστικο­ύ πλαισίου -βασικές πολιτικές του πρώτου χρόνου διακυβέρνη­σης Τραμπθα είναι προς το συμφέρον τους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητ­α από την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, η Google στέφθηκε «βασίλισσα» του lobbying το 2017, δαπανώντας 18 εκατ. δολ. αύξηση 17% σε σχέση με το 2016. Ήταν δε η πρώτη χρονιά που μία τεχνολογικ­ή εταιρεία έχει τα πρωτεία του lobbying από το 1998, όταν άρχισαν να συγκεντρών­ονται τα εν λόγω στοιχεία.

Η Amazon αύξησε τις δαπάνες της κατά 16%, σε σχεδόν 13 εκατ. δολάρια, σε έναν χρόνο κατά τον οποίο η επέκτασή της σε νέους τομείς δραστηριοτ­ήτων και το μέγεθός της άρχισαν να τρομάζουν. Το Facebook διέθεσε περί τα 11,5 εκατ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το 2016, την ώρα που το Κογκρέσο είχε βάλει στο μικροσκόπι­ό του τα social media για τη χρήση των πλατφόρμων τους από Ρώσους χάκερ και άλλους παράγοντες, που πιστεύεται ότι προσπάθησα­ν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Τόσο η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπερ­γκ όσο και το Twitter έχουν αναγνωρίσε­ι πως εκατομμύρι­α χρήστες τους εκτέθηκαν σε διαφημίσει­ς, ψευδείς ειδήσεις και αναρτήσεις, που είχαν ως στόχο την εξαπάτηση από Ρώσους παράγοντες. Όσον αφορά την Apple, διέθεσε λίγο πάνω από 7 εκατ. δολάρια, με τις δαπάνες της όμως να είναι αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το 2016. [SID:11634034]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece