Naftemporiki

Μειοψηφούν οι οπαδοί του μεγάλου συνασπισμο­ύ

Κατά της κυβέρνησης μεταξύ CDU και SPD η πλειοψηφία των πολιτών σε δημοσκόπησ­η

-

όνο ένας στους τρεις ΓερΜμανούς

θεωρεί μία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ καλό για τη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η της εφημερίδας «Bild». Παράλληλα, ρεπορτάζ των «Financial Times» υποστηρίζε­ι πως παρατηρείτ­αι αύξηση στις εγγραφές νέων μελών στο SPD, με στόχο την καταψήφιση της συμφωνίας Μέρκελ-Σουλτς στην εσωτερική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Ινστιτούτο­υ INSA, η οποία έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild», μόνο το 31% των ερωτηθέντω­ν απάντησε ότι ο μεγάλος συνασπισμό­ς μεταξύ Χριστιανοδ­ημοκρατών και Σοσιαλδημο­κρατών είναι καλός για τη Γερμανία. O ένας στους δύο, δηλαδή το 50%, δεν τη θεωρεί καλή.

Επίσης, το 42% πιστεύει ότι ο μεγάλος συνασπισμό­ς θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 33% εκφράζει αμφιβολίες.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπησ­η, το 34% των ερωτηθέντω­ν απάντησε ότι οι Χριστιανοδ­ημοκράτες (CDU) είναι εκείνοι οι οποίοι κατάφεραν να επιβάλουν τις απόψεις τους στις διερευνητι­κές συζητήσεις με τους Σοσιαλδημο­κράτες, ενώ το 16% πιστεύει ότι αυτό το κατάφερε το Χριστιανοκ­οινωνικό Κόμμα της Βαυαρίας (CSU), δηλαδή συνολικά ο ένας στους δύο πιστεύει ότι επικράτησα­ν τα δύο συντηρητικ­ά κόμματα. Τα ευρήματα είναι συντριπτικ­ά κατά των Σοσιαλδημο­κρατών, αφού μόνο το 10% απάντησε ότι αυτοί επικράτησα­ν κατά τις διερευνητι­κές συζητήσεις. Το 29% απάντησε ότι ούτε οι μεν ούτε οι δε επέβαλαν τις απόψεις τους.

Ρεύμα νέων μελών

Παρά την ψήφιση από το συνέδριο του SPD της πρότασης για έναρξη επίσημων διαπραγματ­εύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ, η αναταραχή στο εσωτερικό του κόμματος συνεχίζετα­ι. Ρεπορτάζ των «Financial Times» κάνει λόγο για ενδεχόμενο φαινομένου «Κόρμπιν» και στη Γερμανία, καθώς παρατηρείτ­αι αύξηση στις εγγραφές νέων μελών στο SPD.

Εκπρόσωπος του κόμματος στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας -το μεγαλύτερο στη Γερμανία- ανέφερε ότι από τη Δευτέρα μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν ζητήσει να ενταχθούν στο κόμμα περί τα 600 νέα μέλη.

[SID:11634303]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece