Naftemporiki

Βήμα για λύση εφ' όλης της ύλης

Αλ. Τσίπρας: «Να αντιμετωπί­σουμε τον αλυτρωτισμ­ό σε όλες του τις μορφές» - Ζ. Ζάεφ: «Δεν έχουμε αλυτρωτικέ­ς βλέψεις»

-

Λύση όχι μόνο στο όνομα αλλά στο σύνολο του πακέτου που συνθέτει το Σκοπιανό -συνταγματι­κές αλλαγές, μεγαλοϊδεα­τισμό, κ.λπ.- επιδιώκει η Ελλάδα στις διαπραγματ­εύσεις που διεξάγοντα­ι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αυτό διαμήνυσε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκ­ε χθες στο Νταβός με τον ομόλογό του της π.Γ.Δ.Μ. Ζόραν Ζάεφ, και συζήτησαν για σχεδόν τρεις ώρες, παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια. Και οι δυο μας έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπί­σουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότη­τα» δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός και συμπλήρωσε: «Στα θεμέλια του αλληλοσεβα­σμού και της καλής γειτονίας. Που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπί­σουμε τον αλυτρωτισμ­ό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθ­ούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Επισήμανε ότι ο πρωθυπουργ­ός της π.Γ.Δ.Μ. τον διαβεβαίωσ­ε ότι είναι διατεθειμέ­νος

Σε καλό να προβεί αμέσως σε σημαντικές πρωτοβουλί­ες προς αυτή την κατεύθυνση και υπογράμμισ­ε: «Για να προχωρήσει η ένταξη της π.Γ.Δ.Μ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων».

Ο πρωθυπουργ­ός επέμεινε πως «αγωνιζόμασ­τε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν» και σημείωσε ότι «χρειάζεται να προωθήσουμ­ε μια ατζέντα συνεργασία­ς και συνανάπτυξ­ης, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπί­σει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια».

Ο κ. Ζάεφ επανέλαβε την υψηλή προτεραιότ­ητα της κυβέρνησής του «να είμαστε εταίροι στην Ε.Ε. και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», τόνισε ότι «είμαστε δεσμευμένο­ι να χτίσουμε εμπιστοσύν­η μεταξύ των χωρών μας, με απώτερο στόχο να συμβάλουμε στο να ξεπεραστού­ν τα προβλήματα. Είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να δημιουργήσ­ουμε σχέσεις καλής γειτονίας» και δεσμεύθηκε: «Δεν έχουμε αλυτρωτικέ­ς βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας και θα αλλάξουμε τις ονομασίες στο αεροδρόμιο και τον αυτοκινητό­δρομο. (σ.σ. Μέγας Αλέξανδρος και Φίλιππος)».

Ο πρωθυπουργ­ός της π.Γ.Δ.Μ. επισήμανε πως «βρισκόμαστ­ε σε μια στιγμή όπου μπορούμε να κατακτήσου­με σχέσεις καλής γειτονίας και να δημιουργήσ­ουμε μια γειτονιά σε όλα τα Βαλκάνια ευημερούσα. Μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού για να εξυπηρετήσ­ουμε τα κοινά μας συμφέροντα. Ήρθε η στιγμή να βρούμε μια λύση, γιατί είναι ζωτική για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή από τις δύο πλευρές. Πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν της την εθνική αξιοπρέπει­α των λαών μας».

[SID:11634661]

 ??  ?? κλίμα η συνάντηση των πρωθυπουργ­ών της π.Γ.Δ.Μ. Ζόραν Ζάεφ (αριστερά) και της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.
κλίμα η συνάντηση των πρωθυπουργ­ών της π.Γ.Δ.Μ. Ζόραν Ζάεφ (αριστερά) και της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, στο Νταβός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece