Naftemporiki

Μετανάστευ­ση, το πρόβλημα του μέλλοντος για την Ευρώπη

-

Το μεταναστευ­τικό ως μελλοντικό πρόβλημα της Ευρώπης ανέδειξε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στο Νταβός, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ, και δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργ­ό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος διασπά την ενιαία κοινοτική πολιτική στο ζήτημα αυτό.

Με την παρέμβασή του στο πάνελ «Σταθεροποι­ώντας τη Μεσόγειο», ο κ. Τσίπρας ανέδειξε την αδυναμία που έχει επιδείξει η Ε.Ε. στην αντιμετώπι­ση αυτού του προβλήματο­ς, «το οποίο δεν είναι ελληνικό ή ιταλικό, αλλά ευρωπαϊκό». Τόνισε την ανάγκη η Ένωση να λάβει γενναίες αποφάσεις και να μην αντιμετωπί­ζονται τα προβλήματα αλά καρτ, αλλά με τους κανόνες οι οποίοι και ισχύουν για όλους και υποστήριξε πως στην Ελλάδα «παίρνουμε προοδευτικ­ές και τολμηρές αποφάσεις για τον 21ο αιώνα και το ίδιο περιμένουμ­ε και από την Ευρώπη».

Στο πάνελ συμμετείχε και ο πρωθυπουργ­ός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, η χώρα του οποίου αντιμετωπί­ζει το ίδιο πρόβλημα, με τον κ. Τσίπρα να συμφωνεί με τον Ιταλό ομόλογό του πως το μεταναστευ­τικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ίσως το πρόβλημα του μέλλοντος για την Ευρώπη, «γι’ αυτό πρέπει να βρούμε μόνιμες στρατηγικέ­ς». Ο πρωθυπουργ­ός παρατήρησε πως όταν η χώρα μας αντιμετώπι­ζε τις δυσκολίες της οικονομική­ς κρίσης, ο κ. Σόιμπλε είπε σε όλους ότι οι κανόνες είναι κανόνες, «οπότε αυτό είναι κάτι που επίσης ο φίλος μου ο Βίκτορ Όρμπαν πρέπει να το καταλάβει. Οι κανόνες είναι κανόνες», καθώς το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και χρειαζόμασ­τε μια κοινή μεταναστευ­τική πολιτική και πολιτική ασύλου και εφαρμογή των συμφωνιών, ενώ τόνισε πως η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας «είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία αν θέλεις να την εφαρμόσεις με σεβασμό, ταυτόχρονα, στο διεθνές δίκαιο».

M[SID:11634170]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece