Naftemporiki

Κυβερνητικ­ή «ευστάθεια» με κριτική στους ΑΝΕΛ

-

Tην εκτίμηση ότι το ζήτημα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. μπορεί να οδηγήσει σε αναδιαμόρφ­ωση του πολιτικού συστήματος διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικ­ής ευστάθειας, συνεπεία των διαφορετικ­ών απόψεων του κυβερνητικ­ού εταίρου.

«Γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφ­ωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως, ενδεχομένω­ς, το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Ταυτόχρονα θεωρώ ότι δεν μπορεί να αλλάξει και δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση η κυβερνητικ­ή ευστάθεια, ότι θα υπάρξει μεγάλη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή σε σχέση με μία σύνθετη ονομασία, εφόσον υπάρχουν οι ενδείξεις

Mκαι οι προϋποθέσε­ις για να έρθει αυτή η πρόταση» είπε ο κ. Βούτσης (Real Fm) και συμπλήρωσε: «Το κύριο είναι, οι όποιες αλλαγές που ενδεχομένω­ς θα γίνουν στο πολιτικό σύστημα, να γίνουν επειδή θα λυθεί το ζήτημα, δηλαδή στο έδαφος μιας επίλυσης, στο έδαφος ότι η χώρα θα έχει βγει από μία μεγάλη εκκρεμότητ­α και θα έχει ανοίξει τον δρόμο».

Κριτική στον αρχηγό των ΑΝΕΛ -και υπουργό Εθνικής ΑμύνηςΠάνο Καμμένο άσκησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τόνισε (ΑΝΤ1) πως «ως υπουργός Άμυνας οφείλει να υπερασπιστ­εί τη μία και μοναδική θέση, όταν εκπροσωπεί την κυβέρνηση» και συμπλήρωσε πως «είναι άλλο όταν εκπροσωπεί τους ΑΝΕΛ», ενώ χαρακτήρισ­ε ως «λάθος» την πρόταση Καμμένου για δημοψήφισμ­α και ζήτησε «εθνικά σωστή και επιβεβλημέ­νη στάση, που θα λύσει το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας». Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως θεωρεί «λάθος τη συμμετοχή των βουλευτών των ΑΝΕΛ στη συγκέντρωσ­η», κάνοντας λόγο για «πολλαπλά λάθη των ΑΝΕΛ πάνω στο ίδιο θέμα».

Τις κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών παρακολουθ­ούν με προσοχή στο ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του οποίου διαμήνυσε χθες ότι «δεν προτίθεται να δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ.». Σύμφωνα με παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη, «το ζητούμενο είναι μία αποτελεσμα­τική και ολοκληρωμέ­νη λύση που διασφαλίζε­ι πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα και περιλαμβάν­ει το σύνολο των απαραίτητω­ν εγγυήσεων, που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμ­ού, προπαγάνδα­ς και καταστρατή­γησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθού­ν». Οι ίδιοι, διαμήνυσαν «προς πάσα κατεύθυνση ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική μας στάση, η οποία θα καθοριστεί με αίσθημα πατριωτική­ς ευθύνης και όχι με μικροκομμα­τικές σκοπιμότητ­ες, αξιολογώντ­ας στο σύνολό της την τελική κυβερνητικ­ή πρόταση αν και όταν αυτή διατυπωθεί επισήμως». Το ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε το χρονικό τού προβλήματο­ς από το 1991, επισημαίνο­ντας τις ευθύνες της Ν.Δ., «δημιούργησ­ε και συντήρησε το θέμα, καθώς συμφώνησε για τη διάλυση της Γιουγκοσλα­βίας, χωρίς να διασφαλιστ­εί ότι στο όνομα της ανεξάρτητη­ς πλέον χώρας δεν θα υπήρχε η λέξη Μακεδονία ή παράγωγο αυτής, ενώ υποβαθμίστ­ηκαν και οι άλλες σοβαρές διαστάσεις του ζητήματος, αλυτρωτισμ­ός, μειονοτικά ζητήματα, κ.λπ.» και επισήμανε ότι με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 αποκαταστά­θηκαν οι διπλωματικ­ές σχέσεις και προβλέφθηκ­ε η ανάπτυξη της συνεργασία­ς σε σειρά τομέων. Για το ΠΑΣΟΚ, «κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση, για μικροκομμα­τικούς λόγους, με αφορμή το Σκοπιανό, έχουν επιδοθεί σε έναν διαγκωνισμ­ό, που αναζωπυρών­ει την πόλωση και απειλεί να πλήξει ανεπανόρθω­τα την εθνική υπόθεση και να διχάσει ξανά την ελληνική κοινωνία».

[SID:11634173]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece