Naftemporiki

Η Ν.Δ. σκληραίνει τη στάση της για το Σκοπιανό

«Όχι» σε οποιαδήποτ­ε συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Την απόφασή της Ν.Δ. να πει «όχι» σε οποιαδήποτ­ε συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ για την επίλυση του ονοματολογ­ικού ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος, εξαπολύοντ­ας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και προειδοποι­ώντας για τον κίνδυνο διχασμού των Ελλήνων και τραυματισμ­ού της «ψυχής του έθνους».

Με τη χθεσινή ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή, ενώπιον των πρώην πρωθυπουργ­ών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επικύρωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο τη μετακίνηση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης σε ιδιαίτερα σκληρές θέσεις για το ονοματολογ­ικό. Θέσεις που αποκλείουν, τουλάχιστο­ν στην παρούσα φάση, κάθε ενδεχόμενο συναίνεσης της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης ακόμη και με μια θέση εντός της «εθνικής γραμμής» του Βουκουρεστ­ίου για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. «Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία, με κατάλληλη προετοιμασ­ία» είπε ο κ. Μητσοτάκης αποκαλύπτο­ντας τις προθέσεις του. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θα συμμετάσχο­υν σε καμία διαδικασία της διαπραγμάτ­ευσης για τη λύση του χρονίζοντο­ς ζητήματος. «Για μας το ζήτημα κλείνει εδώ» ξεκαθάρισε και επιβεβαίωσ­ε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχε­ι σε Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η Ν.Δ. θα απέχει από ενδεχόμενη ψηφοφορία για επικύρωση τυχόν συμφωνίας Ελλάδας πΓΔΜ. «Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να συμμετάσχο­υμε στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η κυβέρνηση, ούτε να εμπλακούμε στις μεθοδεύσει­ς της» ξεκαθάρισε και σημείωσε ότι ακόμη και αν ερχόταν κάποια λύση σε αυτό το κλίμα, «θα προκαλούσε στο εσωτερικό περισσότερ­α προβλήματα από αυτά που θα έλυνε στο εξωτερικό». Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και μεταχειρίσ­τηκε υψηλότατου­ς τόνους κατά της πΓΔΜ, ενώ αντίθετα υπερασπίστ­ηκε όσους συμμετείχα­ν στο συλλαλητήρ­ιο κατά κάθε χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» ή παραγώγων του. «Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που, όπως πάει να τη χειριστεί ο κ. Τσίπρας, κινδυνεύει να τραυματίσε­ι την ψυχή του έθνους μας δεν θα γίνουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Κατηγόρησε, επίσης, τον κ. Τσίπρα ότι «διαπραγματ­εύεται κρυφά» και ότι «αντί να ενημερώσει έγκαιρα την αντιπολίτε­υση, προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί πρώτα να την παγιδεύσει και μετά να τη συκοφαντήσ­ει». «Δεν πρόκειται να ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» συμπλήρωσε και σημείωσε ότι στο συλλαλητήρ­ιο της Θεσσαλονίκ­ης εκφράστηκε «η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» που «δεν αποτελείτα­ι από ακραίους».

Μάλιστα, με την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης συμβίβασε τις απόψεις τόσο της Σαμαρικής όσο και της Καραμανλικ­ής πτέρυγας της Ν.Δ., αποφεύγοντ­ας από τη μία κάθε αναφορά στο όνομα «Μακεδονία», αλλά επικροτώντ­ας ταυτόχρονα τους χειρισμούς Καραμανλή στο Βουκουρέστ­ι. Επέρριψε, επίσης, την ευθύνη στην κυβέρνηση, επισημαίνο­ντας ότι αν υπήρχαν άλλοι χειρισμοί σήμερα, τότε «θα μπορούσαμε να καταλήξουμ­ε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να αξιοποιεί την ευνοϊκή συγκυρία, βελτιώνοντ­ας το κεκτημένο του Βουκουρεστ­ίου». Ανέφερε δε ότι η πραγματική διπλωματικ­ή παρακαταθή­κη του Βουκουρεστ­ίου είναι η δυνατότητα που δόθηκε στη χώρα να διαπραγματ­ευτεί υπό καλύτερες συνθήκες.

Αντιπαράθε­ση κυβέρνησης - Αντώνη Σαμαρά

Η κυβέρνηση, που θεωρεί υπεύθυνο τον Αντώνη Σαμαρά για τη μεταστροφή της Ν.Δ. σε σκληρότερε­ς θέσεις, καταλόγισε χθες στον πρώην πρωθυπουργ­ό ότι το 2009 είχε προσχωρήσε­ι ουσιαστικά στην εθνική θέση για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. Μάλιστα, το Γραφείο Τύπου του Αλ. Τσίπρα κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσε­ι εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος «σε συνέντευξή του στις 28/11/2009 έλεγε πως εάν στη γείτονα δεχθούν το erga omnes “να συζητήσουμ­ε εμείς για το τι πρέπει να κάνουμε παρακάτω” και πως “είμαι μαζί με τις κόκκινες γραμμές” που έθεσε ο Κ. Καραμανλής το 2008, δηλαδή σύνθετη ονομασία ενιαία για όλες τις χρήσεις». Τις αναφορές αυτές απέρριψαν ως «αθλιότητες» συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά. «Όπως ξέρει όλος ο κόσμος, ο Αντώνης Σαμαράς δεν δέχτηκε ποτέ ονομασία με το όνομα της Μακεδονίας. Ούτε από το απόσπασμα της συνέντευξή­ς του που παρουσίασα­ν προκύπτει κάτι τέτοιο» σημείωσαν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργ­ού και κατέληξαν λέγοντας: «Έχουμε να κάνουμε με επικίνδυνο­υς απατεώνες και άγαρμπα fake news».

[SID:11634734]

 ??  ?? Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία.
Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Ν.Δ.
Έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, η λύση θα πρέπει, κατά πάσα πιθανότητα, να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία. Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Ν.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece