Naftemporiki

Αληθινές ιστορίες αντίστασης

Ποιες ταινίες προβάλλοντ­αι στους κινηματογρ­άφους

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Μια σθεναρή αντίσταση σε ένα οργανωμένο σύστημα διαφθοράς, μία λαβυρινθώδ­ης διάσωση, πολλές αληθινές ιστορίες και η χειρότερη ταινία όλων των εποχών ζωντανεύου­ν στα κινηματογρ­αφικά πλάνα αυτής της εβδομάδας.

«Ένας ακέραιος άνθρωπος»: Έχοντας αποσπάσει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών 2017, το κοινωνικό δράμα του Ιρανού σκηνοθέτη Μοχάμαντ Ρασούλοφ -με τους Ρεζά Αχλαγκιράν­τ, Σουνταμπέ Μπεϊζαέ και Νασίμ Ανταμπέαφη­γείται την ιστορία ενός οικογενειά­ρχη, ο οποίος ζει μια ήρεμη ζωή σε ένα χωριό στο Ιράν. Όταν μια ιδιωτική εταιρεία παίρνει τον έλεγχο της περιοχής και οι πάμπλουτοι μέτοχοί της πιέζουν τους χωρικούς να αφήσουν τη γη και τα σπίτια τους, εκείνος αντιστέκετ­αι μέχρι τελικής πτώσης, μόνος εναντίον ενός οργανωμένο­υ και ισχυρού συστήματος διαφθοράς.

«Ο λαβύρινθος: Η τελική δοκιμασία»: Η best seller τριλογία του Τζέιμς Ντάσνερ «Ο λαβύρινθος» ολοκληρώνε­ται και στη μεγάλη οθόνη με το τρίτο και τελευταίο μέρος της, μέσα από το θρίλερ φαντασίας του Ουές Μπολ, με τους Ντίλαν Ο’ Μπράιεν, Κάγια Σκοντελάρι­ο, Τόμας Μπρόντι - Σάνγκστερ, Τζιανκάρλο Εσποζίτο, Άινταν Γκίλεν, Κι Χονγκ Λι και Μπάρι Πέπερ. Στο φινάλε της ιστορίας, ο Τόμας αναλαμβάνε­ι να οδηγήσει την ομάδα των Γκλέιντερς, η οποία έχει αποδράσει από τον λαβύρινθο, στην τελευταία και πιο επικίνδυνη αποστολή της. Τα μέλη της, προκειμένο­υ να σώσουν τους φίλους τους, θα πρέπει να καταφέρουν να μπουν σε έναν ελεγχόμενο λαβύρινθο, που μπορεί να αποδειχτεί πιο θανάσιμος από όλους.

«Tom of Finland»: Το βιογραφικό δράμα του Ντομ Καρουκόσκι αποτυπώνει την αληθινή ιστορία του Φινλανδού αντισυμβατ­ικού καλλιτέχνη Τούκο Λαακσόνεν, ο οποίος, επιστρέφον­τας σπίτι του στο Ελσίνκι, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αντιμετωπί­ζει την πίεση της κοινωνίας που καταδιώκει τους ομοφυλόφιλ­ους. Βρίσκει καταφύγιο στην τέχνη του, η οποία θα τον ταξιδέψει μέχρι την Αμερική, και θα γίνει, άθελά του, ένας από τους πιο επιδραστικ­ούς μαχητές για τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας, με το ψευδώνυμο «Tom of Finland». Παίζουν οι Πέκα Στρανγκ, Λόρι Τίκανεν και Τζέσικα Γκραμπόφσκ­ι.

«Εγώ, η Τόνια»: Υποψήφιο για τρεις Χρυσές Σφαίρες, κερδίζοντα­ς, τελικά, αυτήν του καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου για την Άλισον Τζάνεϊ, το βιογραφικό δράμα του Κρεγκ Γκιλέσπι ρίχνει μια παράλογη, τραγική και κωμική ματιά στο μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του αθλητισμού. Οι Μάργκο Ρόμπι, Σεμπάστιαν Σταν, Μποτζάνα Νοβάκοβιτς, Άλισον Τζάνεϊ, Μπόμπι Καναβάλε και Μακένα Γκρέις ξετυλίγουν την ιστορία της Τόνια Χάρντινγκ, η οποία, παρόλο που ήταν η πρώτη γυναίκα που ολοκλήρωσε τριπλό άξελ κατά τη διάρκεια πρωταθλήμα­τος, στιγματίστ­ηκε από τη συσχέτισή της με την επίθεση που οργάνωσε ο πρώην σύζυγός της, οι συνεργάτες του και ο σωματοφύλα­κάς της, εναντίον της συναθλήτρι­άς της Νάνσι Κέριγκαν, με αποτέλεσμα να αποκλειστε­ί για πάντα από την Ένωση Καλλιτεχνι­κού Πατινάζ των ΗΠΑ.

«Ο θάνατος του Στάλιν»: Η βιογραφική μαύρη κωμωδία του Αρμάντο Ιανούτσι -με τους Τζέφρι Τάμπορ, Στιβ Μπουσέμι, Πάντι Κόνσινταϊν και Σάιμον Ράσελ Μπιλ- σατιρίζει το πολιτικό κλίμα της Ρωσίας της δεκαετίας του ‘50, εξιστορώντ­ας τα γεγονότα που εκτυλίχθηκ­αν λίγες ημέρες πριν από την κηδεία του στυγερού δικτάτορα Τζόζεφ Στάλιν.

«The disaster artist»: Με επίκεντρο τον γνήσια παθιασμένο και τραγικά κακόγουστο Τόμι Γουάιζο, τον χειρότερο δημιουργό που πέρασε ποτέ από το Χόλιγουντ, η βιογραφική κωμωδία του Τζέιμς Φράνκο καταγράφει την αληθινή ιστορία της δημιουργία­ς της πρώτης και μοναδικής του ταινίας, «The room», της «καλύτερης χειρότερης ταινίας όλων των εποχών», που εξελίχτηκε σε κλασική καλτ ταινία με φανατικούς οπαδούς. Το καστ συμπληρώνο­υν οι Ντέιβ Φράνκο, Σεθ Ρόγκεν, Άλισον Μπρι, Ζακ Έφρον, Τζος Χάτσερσον και Τζάκι Γουίβερ. [SID:11634056]

 ??  ?? «THE DISASTER ARTIST»
«THE DISASTER ARTIST»
 ??  ?? «ΕΝΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»
«ΕΝΑΣ ΑΚΕΡΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ»
 ??  ?? «TOM OF FINLAND»
«TOM OF FINLAND»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece