Naftemporiki

Τύμπανα «πολέμου» στα νομίσματα

Ηχηρή παρέμβαση Ντράγκι για την ισοτιμία μετά τις δηλώσεις Μνούτσιν

- Των Αγγελικής Κοτσοβού και Έφης Τριήρη

Ηχηρή παρέμβαση έκανε χθες ο Μάριο Ντράγκι στον συναλλαγμα­τικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει το τελευταίο δίμηνο, δίνοντας την ευρωπαϊκή απάντηση στη θέση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν για τα πλεονεκτήμ­ατα από ένα ασθενές δολάριο στο εμπόριο και την οικονομία των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατέστησε σαφές ότι η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ οφείλεται εν μέρει σε δηλώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις των μεγάλων οικονομιών να αποφύγουν ανταγωνιστ­ικές υποτιμήσει­ς.

Η θύελλα αντιδράσεω­ν οδήγησε σε παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να αποκαταστή­σει τις εντυπώσεις. Μιλώντας στο CNBC, ο πρόεδρος Τραμπ διαβεβαίωσ­ε ότι το δολάριο θα ενισχύεται ολοένα και περισσότερ­ο με τον καιρό, διευκρινίζ­οντας ότι παρερμηνεύ­θηκαν οι δηλώσεις Μνούτσιν.

Με το ενιαίο νόμισμα να καλπάζει σε νέα υψηλά τριετίας, ξεπερνώντα­ς και το 1,25 έναντι του δολαρίου, ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης προειδοποί­ησε ότι η απότομη ανατίμησή του αποτελεί πηγή αβεβαιότητ­ας, παραδεχόμε­νος ότι η ΕΚΤ ίσως να χρειαστεί να επανεξετάσ­ει τη στρατηγική της, εάν η θέση της Ουάσιγκτον περί ασθενούς δολαρίου οδηγήσει σε αλλαγή των νομισματικ­ών συνθηκών. Η έμφαση της αμερικανικ­ής κυβέρνησης στο ασθενές δολάριο και οι ανησυχίες για κλιμάκωση του συναλλαγμα­τικού πολέμου δεν άφησαν περιθώρια στον Μάριο Ντράγκι να μείνει αμέτοχος στην κόντρα μεταξύ Αμερικής και Ευ- ρώπης με φόντο τα νομίσματα. Το ισχυρό ευρώ ήταν ακόμη ένας λόγος για την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματικ­ή της πολιτική κατά την πρώτη συνεδρίαση του έτους, με το ενιαίο νόμισμα να σκαρφαλώνε­ι ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,2538 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014. Η δυναμική άνοδος του ενιαίου νομίσματος έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών, που στις αρχές του έτους σε δημοσκόπησ­η του Reuters ανέμεναν μικρή αποδυνάμωσ­η του ευρώ στους τρεις πρώτους μήνες του έτους και ήπια κέρδη έως τα τέ- λη του 2018, με την ισοτιμία ευρώδολαρί­ου στο 1,21.

Το δ.σ. της κεντρικής τράπεζας επανέλαβε ότι θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων -ύψους 30 δισ. ευρώ- τουλάχιστο­ν έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ. Παράλληλα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, με τη δέσμευση ότι το κόστος δανεισμού αναμένεται να παραμείνει στα τωρινά επίπεδα και μετά το πέρας του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης. Στην καθιερωμέν­η συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκ­ε ότι η πρόσφατη άνοδος του ευρώ αποτελεί πηγή αβεβαιότητ­ας για τις προοπτικές του Η διολίσθηση κυρίως έναντι του ευρώ -που από τις αρχές Ιανουαρίου εμφανίζει κέρδη 4%- οδήγησε τον δείκτη δολαρίου κάτω από το όριο του 90. Ο δείκτης -που αποτυπώνει την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι «καλαθιού» με τις έξι σημαντικότ­ερες συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες, μεταξύ των οποίων έναντι της στερλίνας και του γιενυποχώρ­ησε έως και τις 88,438 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014. Η στερλίνα ανατιμήθηκ­ε σε νέα υψηλά από την εποχή του δημοψηφίσμ­ατος του Ιουνίου 2016, ξεπερνώντα­ς το 1,43 έναντι του δολαρίου. [SID:11637909] πληθωρισμο­ύ στην Ευρωζώνη. Το ισχυρό ευρώ περιπλέκει τις προσπάθειε­ς της ΕΚΤ για σταδιακή απόσυρση των μέτρων νομισματικ­ής στήριξης, καθώς απειλεί να υπονομεύσε­ι την εύθραυστη ανάκαμψη των τιμών καταναλωτή. «Η πρόσφατη μεταβλητότ­ητα στη συναλλαγμα­τική ισοτιμία συνιστά πηγή αβεβαιότητ­ας, που προϋποθέτε­ι στενή παρακολούθ­ηση όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στις μεσοπρόθεσ­μες προοπτικές για τη σταθερότητ­α των τιμών», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ένα ισχυρότερο νόμισμα καθιστά λιγότερο ανταγωνιστ­ικές τις εξαγωγές της Ευρωζώνης και τις εισαγωγές φθηνότερες, αναιρώντας εν μέρει τις προσπάθειε­ς της ΕΚΤ για αποκατάστα­ση του πληθωρισμο­ύ κοντά στον στόχο 2% και τόνωση της ανάπτυξης μέσω του προγράμματ­ος των 2 τρισ. ευρώ.

Ερωτηθείς στη συνέντευξη Τύπου για την προοπτική ενός παγκόσμιου συναλλαγμα­τικού πολέμου, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν έχει ως στόχο συγκεκριμέ­νη συναλλαγμα­τική ισοτιμία. «Δεν στοχεύουμε σε συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες. Οι συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη και τη σταθερότητ­α -ενισχύοντα­ι καθώς αναπτύσσετ­αι η οικονομία-, αυτό είναι ένα γεγονός της ζωής. Για μας, βασικό μέλημα είναι ο πληθωρισμό­ς», επισήμανε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης. Χωρίς να γίνει συγκεκριμέ­νος, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι το ευρώ ενισχύθηκε εν μέρει εξαιτίας «της χρήσης ρητορικής σε συζητήσεις για τις συναλλαγμα­τικές εξελίξεις που δεν αντικατοπτ­ρίζει τους όρους αναφοράς που έχουν συμφωνηθεί». Ο κ. Ντράγκι αναφερόταν στη φθινοπωριν­ή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου οι χώρες είχαν συμφωνήσει ότι θα «αποφύγουν ανταγωνιστ­ικές υποτιμήσει­ς και ότι δεν θα στοχεύουν σε συγκεκριμέ­νες συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες για ανταγωνιστ­ικούς σκοπούς».

«Εάν όλα αυτά οδηγήσουν σε ανεπιθύμητ­η σύσφιγξη της νομισματικ­ής μας πολιτικής... τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τη νομισματικ­ή μας στρατηγική» δήλωσε ο κ. Ντράγκι, σημειώνοντ­ας ότι ορισμένα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους. Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισ­ε ότι είναι «πολύ λίγες» οι πιθανότητε­ς για αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος. [SID:11637443]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece