Naftemporiki

«Πακέτο» NPLs 2 δισ. ευρώ πωλεί η Εθνική

Περιλαμβάν­ει «κόκκινες» οφειλές 1,1 δισ. από καταναλωτι­κά, 0,5 δισ. από κάρτες και 0,4 δισ. από επιχειρημα­τικά δάνεια

- Της Νένας Μαλλιάρα

Και η Εθνική Τράπεζα μπαίνει στον χορό των πωλήσεων «κόκκινων» δανείων, οι οποίες πρόκειται να διευρυνθού­ν αυτή και την επόμενη χρονιά, προκειμένο­υ να μειωθεί δραστικά -μαζί με τους πλειστηρια­σμούς και τις επιθετικές ρυθμίσεις οφειλών- ο όγκος των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Σύμφωνα με πηγές από την Εθνική Τράπεζα, προς πώληση βγαίνει «πακέτο» μη εξυπηρετού­μενων δανείων, ονομαστική­ς αξίας 2 δισ. ευρώ. Το project, που φέρει την επωνυμία «Earth», περιλαμβάν­ει μη εξυπηρετού­μενα δάνεια περίπου 200.000 δανειοληπτ­ών που αφορούν οφειλές από καταναλωτι­κά δάνεια ύψους περίπου 1,1 δισ., από κάρτες περίπου 0,5 δισ. ευρώ και από δάνεια σε πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, κατά βάση ελεύθερους επαγγελματ­ίες, ύψους περίπου 0,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια μέσου ύψους οφειλής 10.000 ευρώ, σε μακροχρόνι­α καθυστέρησ­η (μέσος όρος τα 7 χρόνια) και σχεδόν εξ ολοκλήρου καλυπτόμεν­α από προβλέψεις.

Σύμβουλος πώλησης του χαρτοφυλακ­ίου NPLs είναι η Morgan Stanley, η οποία απέστειλε πρόσκληση σε ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές να συνάψουν συμβάσεις εμπιστευτι­κότητας για να ξεκινήσει η διαδικασία του due diligence. Οι μη δεσμευτικέ­ς προ- σφορές εκτιμάται ότι θα υποβληθούν Μάρτιο - Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, στις 2 Φεβρουαρίο­υ (αν και πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για μικρή παράταση) αναμένεται να κλείσει το data room για τα «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που θέτει προς πώληση η Τράπεζα Πειραιώς με το project Amoeba. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, 35 funds μελετούν το προς πώληση χαρτοφυλάκ­ιο, το οποίο είναι το πρώτο που αφορά δάνεια που έχουν εμπράγματε­ς εξασφαλίσε­ις.

Η προοπτική της ολοκλήρωση­ς της τρίτης αξιολόγηση­ς και η επικείμενη νέα έξοδος του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, που διαμορφώνο­υν ένα θετικό περιβάλλον, αλλά και το γεγονός ότι αυξάνονται οι πιέσεις προς τις τράπεζες για τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων εντείνουν την προσέλευση των funds και προδιαγράφ­ουν ευρύτερο κύμα επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος για τα ελληνικά NPLs.

Το σήμα αυτό δόθηκε στους Έλληνες τραπεζίτες κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Φρανκφούρτ­η, όπου στο περιθώριο των επαφών με SSM και ΕΚΤ (Ντανιέλ Νουί, Μπενουά Κερέ), αλλά και με τον πρόεδρο της Bundesbank (Γενς Βάιντμαν) πραγματοπο­ιήθηκαν επαφές και με ξένα funds.

Έμφαση στις πωλήσεις των μη εξυπηρετού­μενων δανείων έδωσε και η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ζήτησε πωλήσεις «κόκκινων» δανείων έστω και με «παράπλευρε­ς απώλειες». Ειδικότερα, η κα Νουί ζήτησε να προχωρήσου­ν οι πωλήσεις NPLs χωρίς χρονοτριβή, έστω και αν γίνουν σε χαμηλές τιμές, δημιουργών­τας κεφαλαιακή ζημία στις τράπεζες. Μάλιστα, η επικεφαλής του SSM τόνισε ότι η συγκυρία για πωλήσεις «κόκκινων» δανείων είναι ευνοϊκή και υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Παρέπεμψε δε τους Έλληνες τραπεζίτες στο παράδειγμα της Ιταλίας και στις πωλήσεις μη εξυπηρετού­μενων δανείων από τράπεζες όπως η Intesa. Η τελευταία προχώρησε σε πώληση μη εξυπηρετού­μενων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ και προγραμματ­ίζει επιπλέον πωλήσεις 6 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, τη στιγμή που ο δείκτης των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων της ως προς το σύνολο των δανείων της ανέρχεται σε μόλις 10,5% (τον Σεπτέμβριο του 2017, πριν από την πώληση των δανείων 10 δισ. ευρώ, ο δείκτης NPEs ανερχόταν σε 12,8%).

Σημειώνετα­ι ότι ο δείκτης μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων για τις ελληνικές τράπεζες υποχώρησε τον Σεπτέμβριο 2017 στο 44,6% (αντιστοιχε­ί σε μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα 100,4 δισ. ευρώ) και ο στόχος είναι να πέσει στο 35,2% στο τέλος του 2019. Αυτά, τη στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος για τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα του τραπεζικού συστήματος κινείται στο 4,6% και η Ελλάδα ακολουθεί με μεγάλη υστέρηση τις επιδόσεις των άλλων χωρών στη μείωση των NPEs. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Κομισιόν, μεταξύ β’ εξαμήνου 2016 και β’ εξαμήνου 2017 οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν μόλις κατά 0,6% τον δείκτη των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (από το 47,2% στο 46,9%), όταν στην Κύπρο επήλθε μείωση 11% (από το 37,6% στο 33,4%), στη Σλοβενία 30,4% (από το 16,3% στο 11,4%), στην Ιταλία 24,6% (από το 16,2% στο 12,2%), στην Ιρλανδία 20,6% (από το 14,6% στο 11,6%) και στην Πορτογαλία 12% (από 17,6% σε 15,5%).

[SID:11637670]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece