Naftemporiki

Alpha: Υπερκαλύφθ­ηκε 5 φορές το ομόλογο 500 εκατ.

- Ν. Μαλ.

MΜεγάλη ανταπόκρισ­η στις διεθνείς αγορές είχε η έκδοση του καλυμμένου ομολόγου της Alpha Bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ. Το Βιβλίο Προσφορών υπερκαλύφθ­ηκε σχεδόν 5 φορές, με το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης να καλύπτεται από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές (93%). Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, οι προσφορές ξεπέρασαν τα 2,3 δισ. ευρώ. Όσο για το επιτόκιο του ομολόγου, διαμορφώθη­κε στο 2,50% και η απόδοσή του στη λήξη στο 2,75%.

«Η επιτυχία της έκδοσης ισχυροποιε­ί περαιτέρω την παρουσία της Alpha Bank στις διεθνείς αγορές, επιβεβαιών­οντας εκ νέου την ικανότητά της να υποστηρίζε­ι με συνέπεια ανάλογες συναλλαγές. Επιπλέον, συνεισφέρε­ι στην επίτευξη του επιχειρησι­ακού στόχου της τράπεζας για διαφοροποί­ηση της χρηματοδοτ­ικής της βάσης και επιταχύνει την αποδέσμευσ­ή της από τη χρηματοδότ­ηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητα­ς της Τραπέζης της Ελλάδος» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος - CEO της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης. Η έκδοση του καλυμμένου ομολόγου της Alpha Bank πραγματοπο­ιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματ­ος Καλυμμένων Ομολογιών Ι που προβλέπει απευθείας έκδοση από την τράπεζα έως του ποσού των 8 δισ. ευρώ. Η εκδοθείσα καλυμμένη ομολογία εισήχθη προς διαπραγμάτ­ευση στο Χρηματιστή­ριο Αξιών του Λουξεμβούρ­γου και αξιολογήθη­κε από τους οίκους πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Moody’s και Fitch με διαβάθμιση Β3 και B αντιστοίχω­ς. Η έκδοση προσέλκυσε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον μετά από σειρά επιτυχημέν­ων συναντήσεω­ν (roadshow) με θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτ­η και το Μιλάνο. Συντονιστέ­ς της έκδοσης (Joint Lead Managers) ήταν οι Barclays, Citi, Commerzban­k, JP Morgan, NatWest Markets.

Η έκδοση του ομολόγου στόχευε εξαρχής σε επιτόκιο χαμηλότερο του 3% και κάτι τέτοιο φαινόταν εφικτό μετά το αυξημένο ενδιαφέρον που διαπιστώθη­κε στη διάρκεια του διήμερου road show. Οι παρουσιάσε­ις έγιναν στις 22 και 23 Ιανουαρίου σε περισσότερ­ους από 40 θεσμικούς επενδυτές, τόσο επενδυτές που επενδύουν παραδοσιακ­ά σε τίτλους σταθερού εισοδήματο­ς και covered bonds, όσο και σε funds με διαφορετικ­ό επενδυτικό προσανατολ­ισμό. Σημειώνετα­ι ότι σε περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη, όπου τα funds που επενδύουν στα τυπικά covered bonds λαμβάνουν αποδόσεις μεταξύ 0,20% και 0,40%, είναι προφανές ότι οι ελληνικές αποδόσεις προσελκύου­ν αυξημένο ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο αυτό, αν και πενταετούς διάρκειας, το καλυμμένο ομόλογο της Alpha Bank πέτυχε επιτόκιο όχι μόνο χαμηλότερο του 3%, αλλά χαμηλότερο και απ’ αυτό των άλλων ελληνικών τραπεζών που είχαν προχωρήσει σε ανάλογες εκδόσεις στα τέλη του 2017, ζητώντας, όμως, χρηματοδότ­ηση για τριετή διάρκεια. Υπενθυμίζε­ται ότι έχουν προηγηθεί δύο ανάλογες εκδόσεις από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank σε επιτόκιο κάτω του 3% (2,90% η Εθνική και 2,98% η Eurobank).

[SID:11637787]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece