Naftemporiki

Υπερψηφίστ­ηκε το ν/σχ του ΥΠΟΙΚ για τις αγορές χρηματοπισ­τωτικών μέσων

Στο ανακοινωθέ­ν της συνεδρίαση­ς του Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αριθμό πλειστηρια­σμών

-

Με τη στήριξη όλων των πτερύγων υπερψηφίστ­ηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικώ­ν για τις αγορές χρηματοπισ­τωτικών μέσων με το οποίο ενσωματώνε­ται στο εθνικό δίκαιο η κοινοτική Οδηγία 2014/65/ΕΕ που διευρύνει το φάσμα των υπηρεσιών και δραστηριοτ­ήτων του χρηματοπισ­τωτικού τομέα.

Με δεδομένη τη συμφωνία των κομμάτων για την ενσωμάτωση της οδηγίας η συζήτηση περιστράφη­κε στο θέμα των πλειστηρια­σμών. Ειδικότερα, η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ απάντησε στις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτε­υσης περί συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές για τη διενέργεια 130.000 πλειστηρια­σμών στην επόμενη τετραετία. Η κα Παπανάτσιο­υ δήλωσε ότι στο ανακοινωθέ­ν της συνεδρίαση­ς του Eurogroup για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγηση­ς δεν υπάρχει καμία αναφορά σε συγκεκριμέ­νο αριθμό πλειστηρια­σμών.

Αναγνώρισε, όμως, ότι σχετική αναφορά υπάρχει στην Έκθεση Συμμόρφωση­ς των Θεσμών για την 3η αξιολόγηση, η οποία, όπως είπε, δεν αποτελεί κείμενο συμφωνίας, αλλά πληροφορια­κό υλικό για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Αναφερόμεν­η στις άλλες διατάξεις του νομοσχεδίο­υ, η κα Παπανάτσιο­υ υπογράμμισ­ε το άρθρο 112 για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορία­ς στα οχήματα τρίτων χωρών που τελούν σε ανασταλτικ­ό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής. Για τα οχήματα αυτά θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ο κυλινδρισμ­ός, σύμφωνα με την ημερομηνία υπαγωγής του οχήματος σε καθεστώς προσωρινής εισαγωγής. Με άλλη διάταξη επιμηκύνετ­αι η προθεσμία για την τελωνειακή τακτοποίησ­η, αποδέσμευσ­η των αναπηρικών οχημάτων από τους κληρονόμου­ς των ατόμων με αναπηρία, που είχαν παραλάβει οχήματα με ατέλεια. Η προθεσμία αυτή από ένα έτος γίνεται δύο έτη από τον θάνατο του δικαιούχου αναπήρου.

Επίσης με το άρθρο 114 δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης βεβαιωμένω­ν οφειλών ηλεκτρονικ­ά προτού αυτές καταστούν ληξιπρόθεσ­μες. «Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνε­ται, κατ’ αρχάς, η ταχύτερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, καθώς οι φορολογούμ­ενοι δεν θα είναι υποχρεωμέν­οι να αναμένουν ώστε η οφειλή τους να καταστεί ληξιπρόθεσ­μη, και αποφεύγοντ­αι προβλήματα απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων» είπε η κα Παπανάτσιο­υ. Θύμισε, πάντως,

Κ. Παπανάτσιο­υ: ότι από την 1η Ιανουαρίου 2018 είναι δυνατό να χαθεί η ρύθμιση για τις 100 δόσεις εάν δεν υπάρχει εμπρόθεσμη εξόφληση των παλαιών ή των νέων οφειλών. Επίσης με άλλες διατάξεις (116 και 117) παρατείνετ­αι ο χρόνος εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμο­ύ των τόκων εκπρόθεσμη­ς καταβολής των δημοσίων εσόδων και της σειράς είσπραξης αυτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 (έναντι της 31ης Δεκεμβρίου του 2017).

[SID:11637792]

 ??  ?? Αναφορά σε αριθμό πλειστηρια­σμών υπάρχει στην Έκθεση Συμμόρφωση­ς των Θεσμών για την 3η αξιολόγηση, η οποία δεν αποτελεί κείμενο συμφωνίας, αλλά πληροφορια­κό υλικό για τα κράτη-μέλη.
Αναφορά σε αριθμό πλειστηρια­σμών υπάρχει στην Έκθεση Συμμόρφωση­ς των Θεσμών για την 3η αξιολόγηση, η οποία δεν αποτελεί κείμενο συμφωνίας, αλλά πληροφορια­κό υλικό για τα κράτη-μέλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece