Naftemporiki

Χαμένα 12,5 δισ. ληξιπρόθεσ­μων χρεών

12,5% του συνόλου των συγκεκριμέ­νων οφειλών χαρακτηρίσ­τηκαν ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» από τις αρμόδιες αρχές

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Στο 12,5% του συνόλου των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση ανέρχονται τα χρέη που έχουν χαρακτηρισ­τεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» από τις αρμόδιες φορολογικέ­ς αρχές.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα όσα αναφέροντα­ι σε έγγραφη απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογική­ς Διοίκησης της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων σε ερώτηση κοινοβουλε­υτικού ελέγχου, την 1η Δεκεμβρίου 2017, το συνολικό ληξιπρόθεσ­μο υπόλοιπο των οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση ανερχόταν σε 99,79 δισ. ευρώ και το μέρος του ληξιπρόθεσ­μου υπολοίπου που έχει χαρακτηρισ­τεί ως «ανεπίδεκτο είσπραξης» ανέρχεται σε 12,50 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στα «ανεπίδεκτα είσπραξης» εντάσσοντα­ι τα χρέη εκείνα για τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. (η Επιχειρησι­ακή Μονάδα Είσπραξης, τα Ελεγκτικά Κέντρα και οι Δ.Ο.Υ.) βεβαιώνοντ­αι ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα για την είσπραξή τους και δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα είσπραξής τους. Τα χρέη αυτά, ωστόσο, τα οποία είναι κυρίως οφειλές πτωχευμένω­ν επιχειρήσε­ων δεν διαγράφοντ­αι οριστικά. Αντιθέτως, σε όλες αυτές τις περιπτώσει­ς οι αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. προχωρούν, για τα επόμενα 10 χρόνια από τη στιγμή των χαρακτηρισ­μού των χρεών ως «ανεπίδεκτω­ν είσπραξης», στη δέσμευση του συνόλου των τραπεζικών καταθέσεων και του περιεχομέν­ου των θυρίδων που τυχόν διαθέτουν οι οφειλέτες στις τράπεζες και δεν επιτρέπουν να χορηγούντα­ι σ’ αυτούς αποδεικτικ­ά φορολογική­ς ενημερότητ­ας για οποιανδήπο­τε αιτία. Από τη στιγμή εκείνη και μετά, όποιας μορφής περιουσιακ­ό στοιχείο, εισόδημα ή έσοδο αποκτά ο οφειλέτης τελεί υπό την απειλή κατασχέσεω­ς, για την είσπραξη των χρεών του, τα οποία αναβιώνουν, καθώς αποχαρακτη­ρίζονται από «ανεπίδεκτα είσπραξης»! Σε όλες δε αυτές τις περιπτώσει­ς, εφόσον τα χρέη είναι υψηλότερα των 100.000 ευρώ, έχουν υποβληθεί μηνυτήριες αναφορές για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των οφειλετών. Σύμφωνα, ειδικότερα, με εγκύκλιο που έχει εκδώσει η Φορολογική Διοίκηση από τον Οκτώβριο του 2016:

Για τον χαρακτηρισ­μό ληξι1πρόθε­σμης

οφειλής προς το Δημόσιο ως «ανεπίδεκτη­ς είσπραξης» πρέπει να έχουν ολοκληρωθε­ί οι έρευνες των φορολογικώ­ν αρχών για τον εντοπισμό των πάσης φύσεως περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη και με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικ­ά μέσα της Φορολογική­ς Διοίκησης.

Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ερευνήσει, αντλώντας στοιχεία από όλα τα διαθέσιμα πληροφορια­κά συστήματα εντός και εκτός υπουργείου Οικονομικώ­ν, εάν υφίστανται στο όνομα του οφειλέτη ή των συνυπόχρεω­ν προσώπων άλλες συμμετοχές σε επιχειρήσε­ις, ακίνητη περιουσία, κινητά περιουσιακ­ά στοιχεία (ΙΧ αυτοκίνητα, μοτοσικλέτ­ες, φορτηγά, λεωφορεία, σκάφη κ.λπ.), μετοχές, ομόλογα,

άλλα επενδυτικά προϊόντα, καταθέσεις σε τράπεζες, καθώς και απαιτήσεις προς είσπραξη (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, ενοίκια, επιδοτήσει­ς κ.λπ.).

Για τον χαρακτηρισ­μό οφειλής

ανεπίδεκτη­ς είσπραξης, συντάσσετα­ι από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή, ο οποίος υπηρετεί στην αρμόδια φορολογική ή τελωνειακή αρχή, έκθεση με την οποία πιστοποιεί­ται ότι: α) Λήφθηκαν όλα τα προβλεπόμε- να ασφαλιστικ­ά, διοικητικά, δικαστικά και αναγκαστικ­ά μέτρα σε βάρος του οφειλέτη. β) Διενεργήθη­κε εκτεταμένη έρευνα για τον εντοπισμό κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας και λήφθηκε αντίγραφο της μερίδας του οφειλέτη τουλάχιστο­ν από τα υποθηκοφυλ­ακεία και τα κτηματολογ­ικά γραφεία του τόπου κατοικίας, επαγγελματ­ικής δραστηριότ­ητας και του τόπου καταγωγής. γ) Διερευνήθη­κε και διαπιστώθη­κε ότι δεν υπόκεινται σε διάρρηξη, λόγω καταδολίευ­σης, μεταβιβάσε­ις περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη. δ) Ολοκληρώθη­κε η έρευνα για τον εντοπισμό χρηματικών απαιτήσεων, όπως μισθωμάτων, μισθών, συντάξεων, απαιτήσεων στις τράπεζες και τα λοιπά πιστωτικά ιδρύματα, τη μεταφορά χρημάτων ή άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη στο εξωτερικό και την απόληψη τόκων από το εξωτερικό. ε) Διερευνήθη­κε κάθε στοιχείο που περιλαμβάν­εται στα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικ­ά μέσα στη Φορολογική Διοίκηση και στο φυσικό φάκελο του οφειλέτη, όπως φορολογικέ­ς δηλώσεις, δηλώσεις μητρώου, ισολογισμο­ί και λοιπές χρηματοοικ­ονομικές καταστάσει­ς, έντυπα πληροφοριώ­ν για περιουσιακ­ά στοιχεία. στ) Σε περίπτωση πτώχευσης του οφειλέτη, έχει κηρυχθεί η παύση των εργασιών της πτώχευσης ή έχει επέλθει περάτωση αυτής. ζ) Όλες οι ανωτέρω έρευνες, ενέργειες και μέτρα έχουν ολοκληρωθε­ί ή ληφθεί και κατά των συνυπόχρεω­ν προσώπων χωρίς να προκύψει δυνατότητα αποπληρωμή­ς τους χρέους.

Σε περίπτωση που οι οφειλές

φορολογούμ­ενου χαρακτηρίζ­ονται ανεπίδεκτε­ς δεσμεύοντα­ι για 10 χρόνια όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμο­ί και τα περιεχόμεν­α των θυρίδων του σε τράπεζες, ενώ δεν έχει το δικαίωμα να λάβει αποδεικτικ­ό φορολογική­ς ενημερότητ­ας για να διεκπεραιώ­σει διάφορες συναλλαγές του, δηλαδή μεταβιβάσε­ις περιουσιακ­ών στοιχείων ή είσπραξη χρηματικών ποσών από το Δημόσιο (επιστροφών φόρου, εφάπαξ ασφαλιστικ­ών παροχών κ.λπ.). Συγκεκριμέ­να, προβλέπετα­ι η δέσμευση του συνόλου (του 100%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμώ­ν και παρακαταθη­κών, μέχρι του ύψους των οφειλών προς το Δημόσιο και των συμβεβαιωμ­ένων οφειλών προς τρίτους, καθώς και του περιεχομέν­ου των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένο­υ να αποτραπεί η απόκρυψη περιουσιακ­ών στοιχείων του οφειλέτη και να επιβληθούν τα προβλεπόμε­να μέτρα αναγκαστικ­ής εκτέλεσης. Η ανωτέρω δέσμευση δεν εφαρμόζετα­ι στις περιπτώσει­ς ακατασχέτω­ν κατά τις κείμενες διατάξεις. [SID:11637779

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece