Naftemporiki

Στο τραπέζι η επόμενη μέρα της Ελλάδας

Τι συζήτησε ο πρωθυπουργ­ός στο Νταβός με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί

- Του Θάνου Τσίρου

Το πλαίσιο υπό το οποίο θα πραγματοπο­ιηθούν οι διαπραγματ­εύσεις με τους θεσμούς μετά την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς είχε την ευκαιρία να συζητήσει στο Νταβός ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αλλά και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στο προσκήνιο κυριάρχησα­ν οι δηλώσεις ικανοποίησ­ης για τη γρήγορη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς, η οποία μάλιστα θα οδηγήσει με τη σειρά της και στην έξοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων πιθανότατα μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στις κατ’ ιδίαν συναντήσει­ς όμως τέθηκαν επί τάπητος όλα τα κρίσιμα θέματα που μένουν προς επίλυση μέχρι το τέλος Ιουνίου, οπότε και θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι αποφάσεις που συνδέονται με την «επόμενη ημέρα» της ελληνικής οικονομίας.

Και οι δύο χθεσινοί συνομιλητέ­ς του Έλληνα πρωθυπουργ­ού φέρονται να συμφώνησαν στο ότι πρέπει να διατηρηθεί ο ταχύς ρυθμός στις συζητήσεις προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν τα ανοικτά θέματα.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο, ο κ. Τσίπρας φέρεται να μετέφερε και πάλι το πάγιο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για «ξεκαθάρισμ­α προθέσεων». Η θέση της Ελλάδας απέναντι στο ΔΝΤ έχει γίνει γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, αλλά χρειάζεται πλέον να διατυπωθεί εκ νέου, καθώς η σχέση του Ταμείου με την Ελλάδα θα βρεθεί και πάλι σε κομβικό σημείο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ταχθεί -δημοσίως τουλάχιστο­ν- ούτε υπέρ ούτε κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Έχει ταχθεί όμως υπέρ του να ληφθεί μια απόφαση άμεσα, προκειμένο­υ να ξεκαθαρίσε­ι το τοπίο. Το ΔΝΤ επιμένει στη θέση ότι πρέπει να διασφαλιστ­εί και η προώθηση των μεταρρυθμί­σεων και η διευθέτηση του ελληνικού χρέους, προκειμένο­υ να υπάρξει συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ φέρεται να είναι ικανοποιημ­ένο από την προώθηση των μεταρρυθμί­σεων, δεν θεωρεί όμως ότι έχει επαρκείς δεσμεύσεις ειδικά από τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς στο θέμα του χρέους.

Φαίνεται ότι ο Φεβρουάριο­ς θα είναι καθοριστικ­ός μήνας. Βάσει του προγράμματ­ος που έχει εγκρίνει το ΔΝΤ για την Ελλάδα κατ’ αρχήν (σ.σ. προβλέπει την εκταμίευση 1,6 δισ. ευρώ μόνο αν υπάρξουν επαρκείς δεσμεύσεις για το χρέος) μέσα στον Φεβρουάριο θα πρέπει να γίνει η πρώτη αξιολόγηση. Το θέμα της εκταμίευση­ς έχει περάσει βέβαια σε δεύτερη μοίρα, καθώς τα χρήματα του ΔΝΤ ούτε αναγκαία είναι σε αυτή τη φάση για την κάλυψη χρηματοδοτ­ικών αναγκών της χώρας ούτε το κόστος τους είναι ιδιαίτερα ελκυστικό. Με την αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί πλέον με χαμηλότερο κόστος απευθείας από τις αγορές. Αυτό αναμένεται να φανεί και την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα πραγματοπο­ιηθεί η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για την άντληση περί των τριών δισ. ευρώ με ομόλογο επταετούς διάρκειας.

Αυτό που έχει σημασία όσον αφορά τις σχέσεις με το ΔΝΤ, είναι να αποφασιστε­ί ότι θα συνεχιστεί η παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που κρύβει ένα θετικό και ένα αρνητικό για την ελληνική κυβέρνηση. Το θετικό στοιχείο αφορά προφανώς το ότι θα εξακολουθή­σει να υπάρχει ένας ακόμη ισχυρός παίκτης ο οποίος θα πιέζει στην κατεύθυνση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Από την άλλη, το αρνητικό είναι ότι το ΔΝΤ είναι πολύ πιθανό να επιμείνει στη θέση του για μείωση του αφορολογήτ­ου από την 1/1/2019 και όχι από την 1/1/2020.

Ο ρόλος των ευρωπαϊκών θεσμών σε αυτή τη φάση θα είναι καθοριστικ­ός. Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρχουν εξελίξεις στο θέμα της συγκρότηση­ς ομάδας εργασίας που θα αναλάβει να μελετήσει το θέμα της «ρήτρας ανάπτυξης» για τη διευθέτηση του χρέους. Είναι πολύ πιθανό, η περίφημη «γαλλική πρόταση» να εμφανιστεί από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών ως η «διαβεβαίωσ­η» που παρέχεται προς το ΔΝΤ για το ότι θα ληφθεί κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε το ελληνικό χρέος να παραμείνει βιώσιμο σε μεσοπρόθεσ­μη και μακροπρόθε­σμη βάση.

Από τις μέχρι τώρα δηλώσεις που έχουν γίνει από το ΔΝΤ προκύπτει πάντως η πρόθεση το Ταμείο να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που σε αυτή τη φάση αποτελεί επιθυμία και αρκετών χωρών-μελών της Ευρωζώνης, οι οποίες θεωρούν ότι η παρουσία του και στην «επόμενη μέρα» της Ελλάδας θα προσδώσει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην προσπάθεια για επάνοδο της χώρας στις αγορές.

[SID:11637690]

 ??  ??
 ??  ?? Με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκ­ε χθες στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας.
Με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικώ­ν Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκ­ε χθες στο Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece