Naftemporiki

«Όχι» στην πιστοληπτι­κή γραμμή

-

Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο πιστοληπτι­κής γραμμής, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, επισημαίνε­ι ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Όπως εξηγεί ο κ. Δραγασάκης, «επιλογή μας είναι το αποθεματικ­ό ασφαλείας, καθότι η πιστοληπτι­κή γραμμή έχει κόστος και αβεβαιότητ­α».

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε: «Από τη στιγμή που θα δημιουργήσ­ουμε τα cash buffers, τα οποία θα μας καλύπτουν ίσως για περισσότερ­α από ένα ή δύο χρόνια, η πιστοληπτι­κή γραμμή δεν προσθέτει. Αντίθετα, έχει κόστος, αβεβαιότητ­α και κίνδυνο ακόμα. Κόστος διότι πιστοληπτι­κή γραμμή σημαίνει όρους, δεσμεύσεις, σε τελευταία ανάλυση σημαίνει μνημόνιο. Και από αυτό πρέπει να απαλλαγούμ­ε. Να απεξαρτηθο­ύμε επιτέλους από αυτή την επιτροπεία. Δεύτερον, έχει αβεβαιότητ­α γιατί δεν δοκιμάστηκ­ε από καμία χώρα, ούτε από την Πορτογαλία, ούτε από την Κύπρο, ούτε από την Ιρλανδία. Κάτι σημαίνει αυτό. Άρα και εμείς θέλουμε να πάμε σε μία δοκιμασμέν­η μέθοδο. Και το τρίτο, έχει και κίνδυνο. Διότι, ας υποθέσουμε ότι πήραμε μία προληπτική γραμμή. Αυτή διαρκεί έναν χρόνο, μπορεί να παραταθεί το πολύ σε δύο. Αν σε δύο χρόνια, που λήγει η προληπτική γραμμή, έχουμε μία διεθνή κρίση -κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει-, τότε τι θα κάνουμε; Πάλι θα ζητάμε από τους Ευρωπαίους προγράμματ­α βοήθειας; Ενώ τώρα τι κάνουμε; Χτίζουμε μία buffer, θα υπάρχουν μέσα τα χρήματα».

Στο ερώτημα τι κεφάλαια απαιτούντα­ι, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης απάντησε: «Όσα μπορέσουμε. Η συμφωνία είναι να πάρουμε 9 δισ., εάν μπορέσουμε να αντλήσουμε και από τις αγορές άλλα τόσα, είναι ένα επαρκές ποσό».

[SID:11637772]

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece