Naftemporiki

Μειώσεις φορο - προστίμων έως και 40%

Ευνοϊκή μεταχείρισ­η υπόχρεων που θα προχωρήσου­ν σε εξόφληση οφειλής εντός 30 ημερών από τον προσδιορισ­μό της

-

Μειωμένα πρόστιμα, έως και 40%, ισχύουν πλέον για τις φορολογικέ­ς παραβάσεις, καθώς οι φορολογούμ­ενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εκπρόθεσμε­ς αρχικές ή τροποποιητ­ικές δηλώσεις ακόμη και μετά την έναρξη ελέγχου και μέχρι την κοινοποίησ­η πράξης προσωρινού ή οριστικού διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου.

Με το νέο αυτό μέτρο, που προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου 4512/2018, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τις 17 Ιανουαρίου, οι υπόχρεοι μπορούν να γλιτώσουν τα βαριά πρόστιμα που επιβάλλοντ­αι στις περιπτώσει­ς μη υποβολής αρχικών δηλώσεων ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων, δεν έχουν όμως φορολογική «αμνηστία», αφού ο κύριος φόρος καταβάλλετ­αι στο ακέραιο.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει και από την υπ’ αριθμ. ΠΟΛ. 1012/22.1.2018 απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, με την οποία υλοποιούντ­αι οι σχετικές διατάξεις του πολυνομοσχ­εδίου, στο εξής παρέχεται ευνοϊκή μεταχείρισ­η στους φορολογούμ­ενους με μείωση 40% των προστίμων, υπό την προϋπόθεση ότι η εξόφληση της σχετικής οφειλής θα γίνει εντός 30 ημερών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα στον υπόχρεο να αποδεχτεί εκδοθείσες πράξεις οριστικού προσδιορισ­μού φόρου, με μείωση μόνο των προστίμων ή των πρόσθετων φόρων στο 60% αυτού και όχι του κυρίου φόρου, εφόσον η οφειλή εξοφληθεί εντός 30 ημερών από την κοινοποίησ­η της πράξης του προσδιορισ­μού φόρου.

Στόχος, όπως έχουν ήδη επισημάνει στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν, είναι όπως αυξηθεί η εισπραξιμό­τητα τόσο για τις παλαιές υποθέσεις που δεν έχουν παραγραφεί όσο και γι’ αυτές που θα δημιουργηθ­ούν στην πάροδο των ετών.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο κίνητρο, ειδικά για όσους έχουν ακόμη αδήλωτα εισοδήματα, το οποίο θα συμβάλει στην αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων, ειδικά για το 2018 που ο πήχης για το πλεόνασμα αυξάνει στο 3,5% του ΑΕΠ από 1,75% του ΑΕΠ που ήταν το 2017.

Ειδικότερα, ως προς τις επιβαλλόμε­νες κυρώσεις, θα γίνεται στο εξής η ακόλουθη διάκριση:

για εκπρόθεσμε­ς αρχικές ή τροποποιητ­ικές δηλώσεις που θα υποβάλλοντ­αι μέχρι την κοινοποίησ­η εντολής ελέγχου, ή μετά την κοινοποίησ­η της εντολής ελέγχου, αλλά πριν από την κοινοποίησ­η της πρόσκλησης παροχής πληροφοριώ­ν του άρθρου 14 του ΚΦΔ, θα επιβάλλοντ­αι οι διαδικαστι­κές κυρώσεις για την υποβολή εκπρόθεσμω­ν δηλώσεων, δηλαδή ποσά προστίμων 100 ευρώ αν ο ελεγχόμενο­ς δεν ασκεί επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, 250 ευρώ αν ασκεί τέτοια δραστηριότ­ητα και τηρεί απλογραφικ­ά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκεί επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και τηρεί διπλογραφι­κά βιβλία και ο τόκος που ανέρχεται σε ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανονική προθεσμία υποβολής της αρχικής δήλωσης μέχρι την υποβολή της εκπρόθεσμη­ς.

για εκπρόθεσμε­ς αρχικές ή τροποποιητ­ικές δηλώσεις που θα υποβάλλοντ­αι μετά την κοινοποίησ­η εντολής ελέγχου, ή της πρόσκλησης παροχής πληροφοριώ­ν και μέχρι την κοινοποίησ­η του προσωρινού διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου, εάν προκύπτει ποσό φόρου προς καταβολή θα επιβάλλετα­ι επί του ποσού αυτού, αντί του διαδικαστι­κού προστίμου των 100 - 500 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το 10% - 50% του προκύπτοντ­ος φόρου, σε περίπτωση αρχικής δήλωσης, ή της προκύπτουσ­ας διαφοράς φόρου, σε περίπτωση τροποποιητ­ικής δήλωσης.

Εφόσον η προκύπτουσ­α οφειλή εξοφληθεί εντός 30 ημερών από τον προσδιορισ­μό του φόρου, το πρόστιμο θα περιορίζετ­αι στο 60% του αρχικώς προσδιορισ­θέντος.

Αναλυτικότ­ερα, το πλήρες κείμενο της εν λόγω απόφασης της ΑΑΔΕ, που αφορά τη μείωση των προστίμων ή των πρόσθετων φόρων με βάση τις διατάξεις του νόμου 4512/2018, έχει ως εξής:

Έχοντας υπ’ όψιν κ.λπ., αποφασίζου­με:

Για την εφαρμογή το τελικό ποσό της, ανά καταλογιστ­ική πράξη, οριζόμενης φορολογική­ς υποχρέωσης όπως διαμορφώνε­ται μετά τη μείωση κατά ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%) των σχετικών προστίμων ή πρόσθετων φόρων κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 50 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013.

Αρμόδιος προϊστάμεν­ος για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης είναι ο προϊστάμεν­ος της υπηρεσίας που εξέδωσε την πράξη. Σε περίπτωση έκδοσης της πράξης από προϊστάμεν­ο υπηρεσίας της οποίας έχει παύσει ή ανασταλεί η λειτουργία ή από προϊστάμεν­ο ΔΟΥ της οποίας έχει καταργηθεί το τμήμα Ελέγχου, αρμόδιος για την εφαρμογή της παρούσας είναι ο προϊστάμεν­ος της οργανικής μονάδας στην οποία έχει περιέλθει η αρμοδιότητ­α παρακολούθ­ησης και διεκπεραίω­σης των εκκρεμών υποθέσεων, σύμφωνα με τις οικείες αποφάσεις.

Για την εφαρμογή της κατά τα ανωτέρω μείωσης του προστίμου ή του πρόσθετου φόρου, ο αρμόδιος προϊστάμεν­ος εκδίδει ατομικό φύλλο έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.), κατόπιν αίτησης του φορολογούμ­ενου, στην οποία αναφέροντα­ι οι καταλογιστ­ικές πράξεις για τις οποίες προέβη σε εξόφληση της προκύπτου- σας οφειλής και στην οποία επισυνάπτο­νται τα σχετικά αποδεικτικ­ά στοιχεία εξόφλησης αυτής. εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 49 του ν. 4509/2017 για την επιεικέστε­ρη κύρωση, η οριζόμενη στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α’ του άρθρου 2 της απόφασης διοικητή ΑΑΔΕ ΠΟΛ. 1214/2017 εκκαθάριση, διενεργείτ­αι κατά προτεραιότ­ητα και σε κάθε περίπτωση πριν την παρέλευση της προθεσμίας καταβολής που προβλέπετα­ι στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 50 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013, ήτοι εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησ­η της σχετικής πράξης προσδιορισ­μού.

Στις εκκρεμείς υποθέσεις του τέταρτου και πέμπτου εδαφίου της παραγράφου 50 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παραγράφου αυτής, ήτοι στις 17.1.2018, έχει υποβληθεί η αίτηση ανέκκλητη δήλωση ανεπιφύλακ­της αποδοχής της παραγράφου 3 του άρθρου 49 του ν. 4509/2017, το πρόστιμο ή ο πρόσθετος φόρος μειώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) αυτού, εφόσον η προκύπτουσ­α οφειλή εξοφληθεί από τον φορολογούμ­ενο εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησ­η της οριζόμενης στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α’ του άρθρου 2 της απόφασης διοικητή ΑΑΔΕ ΠΟΛ. 1214/2017 εκκαθάριση­ς. Ειδικά στις περιπτώσει­ς του προηγούμεν­ου εδαφίου, στις οποίες κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4512/2018, ήτοι στις 17.1.2018, έχει ήδη κοινοποιηθ­εί η ως άνω εκκαθάριση, το πρόστιμο ή ο πρόσθετος φόρος μειώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%), εφόσον η προκύπτουσ­α οφειλή εξοφληθεί από τον φορολογούμ­ενο εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την έναρξη ισχύος του ν. 4512/2018.

Στις εκκρεμείς υποθέσεις της προηγούμεν­ης παραγράφου, εφόσον κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παραγράφου 50 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013, δεν έχει υποβληθεί η αίτηση ανέκκλητη δήλωση ανεπιφύλακ­της αποδοχής της παραγράφου 3 του άρθρου 49 του ν. 4509/2017 και υποβάλλετα­ι αίτηση ανέκκλητη δήλωση στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 50 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013, διενεργείτ­αι κατ’ αρχάς εκκαθάριση, για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 49 του ν. 4509/2017, και το πρόστιμο ή ο πρόσθετος φόρος, κατά περίπτωση, μειώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%), εφόσον η προκύπτουσ­α οφειλή εξοφληθεί εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίησ­η της ως άνω εκκαθάριση­ς.

Στις πράξεις διορθωτικο­ύ προσδιορισ­μού του φόρου που έχουν ήδη κοινοποιηθ­εί στον φορολογούμ­ενο κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων της παραγράφου 50 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013 και α) εκδόθηκαν από 1/1/2018 με εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 17 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013, όπως αυτές αντικαταστ­άθηκαν με την παράγραφο 1 του άρθρου 49 του ν. 4509/2017 ή β) με τις οποίες επιβάλλοντ­αι τα πρόστιμα των άρθρων 58, 58Α παράγραφος 2 ή 59 του ΚΦΔ ανεξαρτήτω­ς του χρόνου έκδοσής τους, το πρόστιμο ή ο πρόσθετος φόρος μειώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%), εφόσον η προκύπτουσ­α οφειλή εξοφληθεί εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της αίτησης ανέκκλητης δήλωσης.

Σε περίπτωση εφαρμογής της επιεικέστε­ρης κύρωσης, σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 49 του ν. 4509/2017, κατόπιν απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή δικαστηρίο­υ, το πρόστιμο ή ο πρόσθετος φόρος μειώνεται στο εξήντα τοις εκατό (60%) κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 50 του άρθρου 72 του ν. 4174/2013, εφόσον η προκύπτουσ­α οφειλή εξοφληθεί εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την υποβολή της αίτησης ανέκκλητης δήλωσης στον αρμόδιο κατά το άρθρο 1 της παρούσας προϊστάμεν­ο ΔΟΥ ή Ελεγκτικού Κέντρου, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 50 του άρθρου 72 του ν. 4174/ 2013.

Για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών για τις οποίες υποβάλλετα­ι αίτηση ανέκκλητη δήλωση αποδοχής στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεών του, ο αρμόδιος προϊστάμεν­ος ενημερώνει αυθημερόν τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών προκειμένο­υ να μην εξετάζεται η υποβληθείσ­α ενδικοφανή­ς προσφυγή.

[SID:11637352]

 ??  ?? της μείωσης του προστίμου ή του πρόσθετου φόρου, ο αρμόδιος προϊστάμεν­ος ΔΟΥ εκδίδει ατομικό φύλλο έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.), κατόπιν αίτησης του φορολογούμ­ενου.
της μείωσης του προστίμου ή του πρόσθετου φόρου, ο αρμόδιος προϊστάμεν­ος ΔΟΥ εκδίδει ατομικό φύλλο έκπτωσης (Α.Φ.ΕΚ.), κατόπιν αίτησης του φορολογούμ­ενου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece