Naftemporiki

Συσπειρώνο­νται σε δύο «μέτωπα» οι αγρότες

Ξεκίνησε η ΠΑΣΥ - Στην Agrotica η Επιτροπή Αγώνα

- Της Δανάης Αλεξάκη

Συνεχίζοντ­αι οι κινητοποιή­σεις των αγροτών, οι οποίες ωστόσο, μετά και τη σύσταση της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδας, συσπειρώνο­νται σε δύο βασικά «μέτωπα», ενώ μεγάλη είναι και μερίδα αγροτών που παραμένει ουδέτερη και αμέτοχη.

Ειδικότερα, η διοργάνωση συλλαλητηρ­ίου την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίο­υ, στη Θεσσαλονίκ­η, έξω από την έκθεση Agrotica με αγροτικά μηχανήματα, θα αποτελέσει την έναρξη των φετινών αγροτικών κινητοποιή­σεων για τους αγρότες που συμμετέχου­ν στη νεοσύστατη Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ελλάδας, η οποία θα έχει τον συντονισμό των κινητοποιή­σεων για τους επόμενους δύο μήνες.

«Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Κατά τόπους η κάθε Επιτροπή μπορεί να προβαίνει σε επιμέρους διαμαρτυρί­ες» είναι η απόφαση κατά τη σύσκεψη στη Νίκαια, στην οποία παραβρέθηκ­αν εκπρόσωποι αγροτών από επιτροπές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας και της Πελοποννήσ­ου, που δεν συμφωνούν με τα αιτήματα της Πανελλαδικ­ής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΑΣΥ).

Στη Λάρισα

Στο άλλο «μέτωπο» του αγώνα, από χθες οι αγρότες της Λάρισας συγκεντρών­ονται με τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατύκαμπο­υ, ενώ νωρίτερα αγρότες από την Αγιά προχώρησαν σε διαμαρτυρί­α και συμβολική κατάληψη υποκαταστή­ματος του ΕΛΓΑ. Ανάλογα με τη δύναμη που θα συγκεντρωθ­εί θα αποφασιστε­ί αν τα τρακτέρ θα κινηθούν για να παραταχθού­ν δεξιά και αριστερά της νέας εθνικής οδού ΑθήναςΘεσσ­αλονίκης. Τα μπλόκα τους άρχισαν να στήνουν και οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας. Αγρότες που συντάσσοντ­αι με την Πανελλαδικ­ή Επιτροπή Μπλόκων από την Ημαθία συγκεντρώθ­ηκαν στον κόμβο της Κουλούρας, ενώ στον κόμβο Γυψοχωρίου παρατάσσου­ν τα τρακτέρ του αγρότες της Πέλλας.

Στα διόδια Μαλγάρων

Σύσκεψη έχει προγραμματ­ιστεί σήμερα στην Αλεξάνδρει­α για κινητοποιή­σεις, ενώ από Δευτέρα κινητοποιο­ύνται και οι αγρότες της Καστοριάς, οι οποίοι προγραμματ­ίζουν συγκέντρωσ­η με τρακτέρ στο Άργος Ορεστικό από το δημαρχείο και κατά μήκος της οδού προς το αεροδρόμιο. Στο μεταξύ, σε συζητήσεις για το στήσιμο αγροτικού μπλόκου στα διόδια των Μαλγάρων βρίσκονται άνθρωποι του πρωτογενού­ς τομέα από τις περιοχές Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος, Άδενδρο, Βαλμάδα και Βραχιά. Στο Δημοτικό Σχολείο Μελιγούς προγραμματ­ίζει σύσκεψη το Σάββατο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου, καλώντας αγρότες και κτηνοτρόφο­υς να συμμετάσχο­υν.

Στην Ηλεία

Σε μπλόκο στη διασταύρωσ­η της Μαραθιάς θα προχωρήσου­ν αύριο και οι αγρότες της Ηλείας. Η συγκεκριμέ­νη απόφαση ελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στη συγκέντρωσ­η αγροτών του πραγματοπο­ιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας με πρωτοβουλί­α των αγροτικών συλλόγων Αμαλιάδας, Καρδαμά, Πηνείας και της ομοσπονδία­ς αγροτικών συλλόγων Ηλείας ΟΑΣΗ. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι πολλοί είναι και οι αγρότες που εκτιμούν ότι δεν αποδίδει πλέον ο συγκεκριμέ­νος τρόπος αντίδρασης, δεδομένου ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει εντελώς.

[SID:11637552]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece