Naftemporiki

Κοινοτική ενίσχυση του EastMed

34,5 εκατ. για τις μελέτες εφαρμογής

-

Ττοδότηση ο «πράσινο φως» για τη χρημα

με 34,5 εκατ. ευρώ των μελετών εφαρμογής (Front End Engineerin­g and Design, FEED) για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed έδωσαν σήμερα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., εγκρίνοντα­ς την πρόταση της Κομισιόν για επενδύσεις ύψους 873 εκατ. ευρώ σε 17 σημαντικά ευρωπαϊκά έργα ενεργειακώ­ν υποδομών. Η ένταξη του EastMed στη συγκεκριμέ­νη λίστα δείχνει τη στρατηγική σημασία που έχει για την Ευρώπη στην προοπτική υλοποίησής του.

Στόχος του EastMed (Eastern Mediterran­ean Pipeline) είναι να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Λεβαντίνης (Ισραήλ, Κύπρος) στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας. Με βάση τον σχεδιασμό του, το μεγαλύτερο τμήμα (1.300 χιλιόμετρα) θα είναι υποθαλάσσι­ο, ενώ θα διέρχεται από περιοχές με βάθος έως 3 χιλιόμετρα. Έτσι, αν κατασκευασ­τεί, θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο και βαθύτερο υποθαλάσσι­ο αγωγό στον κόσμο.

Η χρηματοδότ­ηση που διαθέτει η Ε.Ε. για τα επιλεγέντα έργα προέρχεται από τη διευκόλυνσ­η «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), η οποία αποτελεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης των διευρωπαϊκ­ών υποδομών.

CyprusGas2­EU

Το «παρών» σε αυτά τα projects δίνει και το έργο CyprusGas2­EU στην Κύπρο, για τη δημιουργία μιας πλωτής μονάδας (FSRU) εισαγωγής υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) στο νησί, σε συνδυασμό με υποδομές για την παραλαβή, αποθήκευση και επαναεριοπ­οίηση LNG, είτε χερσαία είτε παράκτια. Η πλωτή μονάδα θα μπορεί να συνδυασθεί με άλλα έργα φυσικού αερίου, ανάμεσα στα οποία και ο αγωγός EastMed. [SID:11637587]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece