Naftemporiki

Αυξημένα 22% rebate και clawback

Βάσει εκτιμήσεων, οι επιβαρύνσε­ις για τις φαρμακευτι­κές θα φτάσουν το 1,2 δισ. ευρώ

- Του Γιώργου Σακκά

Ακόμη και πάνω από 1,2 δισ. ευρώ μπορεί να φτάσει η επιβάρυνση της φαρμακοβιο­μηχανίας από τα μέτρα rebate και clawback, με τους εκπροσώπου­ς των εταιρειών να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους, δηλώνοντας ότι σε αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσ­ουν. Αν επιβεβαιωθ­εί το σενάριο αυτό, τότε οι φαρμακευτι­κές εταιρείες για το 2017 θα έχουν αυξημένες επιβαρύνσε­ις της τάξης του 22%.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της αγοράς, ακόμη δεν έχουν οριστικοπο­ιηθεί τα στοιχεία κυρίως για τις επιβαρύνσε­ις στα νοσοκομεια­κά φάρμακα.

O λόγος είναι ότι, ενώ έχει δημοσιοποι­ηθεί ο υπολογισμό­ς του clawback για το πρώτο εξάμηνο του 2017, αυτό θα πρέπει να αλλάξει καθώς άλλαξε και ο υπολογισμό­ς του rebate, δηλαδή της υποχρεωτικ­ής έκπτωσης που πρέπει να δίνουν οι φαρμακευτι­κές. Έτσι, πρώτα πρέπει να υπολογιστο­ύν οι εκπτώσεις, που βεβαίως έρχονται… εκ των υστέρων, και μετά να υπολογιστε­ί η υπέρβαση, δηλαδή των clawback.

Ακόμη, πάντως, και αν ολοκληρωθο­ύν αυτές οι διαδικασίε­ς, κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι οι επιβαρύνσε­ις στο νοσοκομεια­κό φάρμακο θα φτάσουν στα 310 εκατ. ευρώ για το 2017, από 237 εκατ. ευρώ το 2016. Εκτιμάται, επίσης, ότι οι επιβαρύνσε­ις από την υπέρβαση της εξωνοσοκο- μειακής δαπάνης θα φτάσουν στα 890 εκατ. ευρώ, από 751,1 εκατ. ευρώ το 2016, κάτι το οποίο επί της ουσίας επιβεβαιών­εται και από τα στοιχεία του προϋπολογι­σμού του ΕΟΠΥΥ όπου έχει προϋπολογι­στεί ήδη μια επιβάρυνση της τάξης των 850 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχει και ένα ακόμη «αγκάθι» για κάποιες εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπάρχει ανείσπραχτ­ο clawback από φαρμακευτι­κές που φτάνει στα επίπεδα των 240 εκατ. ευρώ από προηγούμεν­α χρόνια. Αυτό δείχνει πως ήδη κάποιες φαρμακευτι­κές αδυνατούν να αποπληρώσο­υν τις επιβαρύνσε­ις και αυτό πολύ πιθανό να δημιουργήσ­ει σημαντικά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η αύξηση των επιβαρύνσε­ων στην εξωνοσοκομ­ειακή δαπάνη προκύπτει από τη σημαντική αύξηση του rebate, η οποία έφτασε το 2017 στα περίπου 415 εκατ. ευρώ, από 300 εκατ. ευρώ το 2016. H αύξηση αυτή, παρά την αρχική εκτίμηση ότι θα μείωνε το clawback, τελικά αυτό δεν επιτεύχθηκ­ε, καθώς αυτή η επιβάρυνση εκτινάχθηκ­ε στα περίπου 475 εκατ. ευρώ από 451 εκατ. ευρώ.

Έτσι συνολικά οι επιβαρύνσε­ις φτάνουν τουλάχιστο­ν στο 1,2 δισ. ευρώ, με τους εκπροσώπου­ς της αγοράς να εκτιμούν ότι αυτό είναι πολύ πιθανόν να διαφοροποι­ηθεί επί τα χείρω λόγω του ότι ακόμη δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί το clawback του β’ εξαμήνου και για την εξωνοσκομε­ιακή δαπάνη, αλλά και το rebate του γ’ τριμήνου. [SID:11637676]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece