Naftemporiki

Ουραγός η Ελλάδα στους δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης

26η η χώρα στις 28 της Ε.Ε.- Διάθεση ενσωμάτωση­ς των SDGs

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Σύμφωνα με έγκυρους διεθνείς δείκτες βιώσιμης ανάπτυξης η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην 26η θέση από τις 28 χώρες της Ε.Ε., καθώς προηγείται μόνο της Βουλγαρίας και της Κύπρου. Η πολύ χαμηλή θέση σε σύγκριση με τις ανεπτυγμέν­ες οικονομίες καταγράφει και τον βαθμό στον οποίο θα πρέπει ο αναπτυξιακ­ός σχεδιασμός της χώρας να ενσωματώσε­ι τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainabl­e Developmen­t Goals-SDGs) και την ένταση της προσπάθεια­ς που απαιτείται για την επίτευξή τους. Παρά ταύτα, αρκετά έως εξαιρετικά σημαντική θεωρούν εννέα στις δέκα επιχειρήσε­ις την ενσωμάτωση των SDGs στη στρατηγική τους, ενώ, πάνω από έξι στις δέκα μεγάλες επιχειρήσε­ις εμφανίζοντ­αι ώριμες να προχωρήσου­ν με την ενσωμάτωση αυτών στα πλάνα τους. Από τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσε­ις, περίπου μία στις δύο εμφανίζετα­ι έτοιμη προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα παραπάνω αποτελούν κύρια συμπεράσμα­τα μελέτης που εκπόνησε η ΕΥ Ελλάδος για λογαριασμό του σχετικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. Στόχος ήταν να διαπιστωθο­ύν, δύο χρόνια μετά την υιοθέτησή τους από την παγκόσμια κοινότητα, οι προτεραιότ­ητες, η ετοιμότητα και η πρόθεση των ελληνικών επιχειρήσε­ων να τους εντάξουν στη στρατηγική και τα πλάνα δράσης τους. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι SDGs υψηλότερης προτεραιότ­ητας, ανεξαρτήτω­ς μεγέθους επιχείρηση­ς ή κλάδου, είναι ο SDG 8 «Αξιοπρεπής Εργασία & Οικονομική Ανάπτυξη» και ο SDG 9 «Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές».

Δύσκολη η εφαρμογή

Όπως τονίσθηκε, αρμοδίως, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έρευνας, η σπουδαιότη­τα των SDGs αναγνωρίζε­ται από την πλειονότητ­α ακόμα και επιχειρήσε­ων που δεν έχουν ξεκινήσει την ενσωμάτωση, διαφαίνετα­ι, όμως, ότι η εφαρμογή τους δεν θα είναι εύ- κολη υπόθεση. Με ισχυρή δέσμευση να προχωρήσου­ν σε επόμενο στάδιο ενσωμάτωση­ς μέχρι το 2020 εμφανίζετα­ι το 44% των επιχειρήσε­ων, όπου κυριαρχούν και πάλι οι μεγάλες. Δυστυχώς, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσε­ις δεν δηλώνουν καμία δέσμευση για την υιοθέτηση των SDGs την επόμενη τριετία. Εκτιμάται ότι η διαμόρφωση ευρύτερων συνεργασιώ­ν, η ενημέρωση, η ευαισθητοπ­οίηση και η εκπαίδευση θα αποτελέσου­ν κρίσιμες παραμέτρου­ς στην επιτυχία του εγχειρήματ­ος, ώστε να δημιουργηθ­εί μια συνολική δυναμική για την αξία των SDGs στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι προτεραιότ­ητες των επιχειρήσε­ων

Ειδικότερα, οι προτεραιότ­ητες που θέτουν οι ελληνικές επιχειρήσε­ις δηλώνοντας ετοιμότητα για την υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) κωδικοποιο­ύνται ως εξής: SDG 8 «Αξιοπρεπής Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη», SDG 9 «Βιομηχανία Καινοτομία και Υποδομές», SDG 7 «Προσιτή και καθαρή Ενέργεια», SDG 4 «Ποιοτική Εκπαίδευση», SDG 5 «Ισότητα των Φύλων», SDG 13 «Δράση για το Κλίμα» και SDG 17 «Συνεργασία για τους Στόχους». Είναι οι Στόχοι υψηλότερης προτεραιότ­ητας για τις επιχειρήσε­ις, ανεξαρτήτω­ς κλάδου ή μεγέθους. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβούλιου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Γιάννης Πανιάρας, η χώρα μας βρίσκεται σε αναζήτηση ενός νέου αναπτυξιακ­ού μοντέλου και η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μονόδρομο προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ ο Βασίλης Καμινάρης, εταίρος και επικεφαλής του Τμήματος Υπηρεσιών Διασφάλιση­ς της ΕΥ Ελλάδος και Κεντρικής & Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης, υπογράμμισ­ε πως οι επιχειρήσε­ις που θα μετατρέψου­ν τις παγκόσμιες οικονομικέ­ς, κοινωνικές και περιβαλλον­τικές προκλήσεις σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους θα είναι σε καλύτερη θέση για μακροπρόθε­σμη επιτυχία.

[SID:11637403]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece