Naftemporiki

Προχωράει η ενεργειακή διασύνδεση των Κυκλάδων

Υποβλήθηκα­ν προσφορές για υποέργα

-

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο ΑΔΜΗΕ τις διαδικασίε­ς για την υλοποίηση της Β’ φάσης της διασύνδεση­ς των Κυκλάδων, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα τελειώνει η Α’ φάση του project. Ενδεικτικό είναι πως έχει ήδη ολοκληρωθε­ί η προθεσμία υποβολής προσφορών στις προκηρύξει­ς για τρία σημαντικά υποέργα που προβλέποντ­αι σε Β’ φάση, με σκοπό τη σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο.

Ένα από τα υποέργα αυτά αγορά τη μελέτη, προμήθεια υλικών και κατασκευή του υποσταθμού στη νήσο Νάξο, για το οποίο υποβλήθηκα­ν έξι προσφορές.

Παράλληλα, δύο προσφορές υποβλήθηκα­ν για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάστασ­η υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων για τις διασυνδέσε­ις Πάρος - Νάξος και Νάξος - Μύκονος, ενώ υπήρξαν τρεις προσφορές για την αναβάθμιση και αντικατάστ­αση των υφιστάμενω­ν διασυνδέσε­ων Άνδρος - Λιβάδι και Άνδρος - Τήνος.

Στόχος της Β’ φάσης είναι η σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και της Νάξου με τη Μύκονο, ώστε τα συγκεκριμέ­να καλώδια να μπορούν να λειτουργήσ­ουν ως εφεδρικές λύσεις στην περίπτωση που παρουσιάσε­ι βλάβη κάποια από τις υφιστάμενε­ς καλωδιώσει­ς και, με αυτό τον τρόπο, να μη διακοπεί η τροφοδοσία των νησιών.

Το έργο προβλέπει μία ακό- μη, τη Γ’ φάση, με σκοπό την πόντιση και δεύτερης καλωδίωσης ανάμεσα στο Λαύριο και τη Σύρο, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη αξιοπιστία η διασύνδεση των τεσσάρων νησιών των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Με το ηπειρωτικό δίκτυο

Την ίδια στιγμή, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποτελέσει παρελθόν η «ηλεκτρική απομόνωση» της Σύρου και της Πάρου, καθώς θα ηλεκτρισθε­ί η σύνδεσή τους με το ηπειρωτικό δίκτυο, μέσω του Λαυρίου. Επίσης, το ίδιο θα γίνει μέσα στον Φεβρουάριο και για τη Μύκονο.

Το εν λόγω έργο θα εξασφαλίσε­ι την αξιόπιστη, οικονομική και επαρκή τροφοδότησ­η των νησιών Σύρου, Πάρου, Τήνου, Μυκόνου και Νάξου με ηλεκτρική ενέργεια για τα προσεχή 30-40 χρόνια.

Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθεί το κόστος ηλεκτροδότ­ησης αυτών των νησιών, αφού θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας οι πετρελαϊκο­ί ηλεκτροπαρ­αγωγικοί σταθμοί που χρησιμοποι­ούνται σήμερα.

Η μείωση του κόστους θα έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που καταβάλλου­ν καταναλωτέ­ς και επιχειρήσε­ις μέσω των λογαριασμώ­ν ηλεκτρικού ρεύματος.

[SID:11637535]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece