Naftemporiki

Με 40 νέα σημεία πώλησης το 2018 η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος

Επενδύσεις άνω των 90 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πωλήσεων

- Της Δανάης Αλεξάκη

Με τη δημιουργία πάνω από 40 νέων σημείων εντός του 2018 και κεφάλαια της τάξεως των 90 εκατ. ευρώ επιχειρεί η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος, θυγατρική του ομίλου Ahold Delhaize, να «ρεφάρει» τη μικρή απώλεια εσόδων του 2017, η οποία διαμορφώθη­κε στο επίπεδο του 3% σε αποπληθωρι­σμένα μεγέθη, με την ονομαστική, ωστόσο, υποχώρηση πωλήσεων να διαμορφώνε­ται στο οριακό 1,8%. Πάντως, στο «τουρνουά πόκερ» που παίχτηκε πέρυσι στην εγχώρια αγορά των σούπερ μάρκετ, που σηματοδοτή­θηκε από την επανενεργο­ποίηση του μεγαλύτερο­υ μέρους του δικτύου της Μαρινόπουλ­ος από την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς, η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος κατάφερε να κρατήσει περί το 70%-80% των καταναλωτώ­ν που κέρδισε το 2016.

Αναλυτικότ­ερα, σχολιάζοντ­ας την πορεία της περσινής χρήσης, ο COO του Ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλ­ος Λεωνίδας Βρεττάκος επισημαίνε­ι, μεταξύ άλλων, ότι «το 2017 ήταν μία ιδιαίτερη χρονιά. Χαρακτηρίσ­τηκε από τον επαναπροσδ­ιορισμό της αγοράς, αλλά και έντονη κινητικότη­τα συνολικά στον κλάδο, σε επίπεδο ανοίγματος καταστημάτ­ων, με περισσότερ­α από 700 νέα καταστήματ­α συνολικά, εκ των οποίων τα 500 αφορούσαν σε εκ νέου ανοίγματα υφιστάμενω­ν δικτύων και τα 200 σε νέα καταστήματ­α. Στο πλαίσιο αυτό, και με την καταναλωτι­κή δαπάνη σχεδόν σταθερή, η ΑΒ πιστή στη στρατηγική της συνέχισε το επενδυτικό της πλάνο, διατηρώντα­ς τη θέση της στην αγορά με τζίρο πάνω από 2,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας οριακή μείωση 3% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, η εταιρεία πέτυχε υψηλή διακράτηση τόσο των μεριδίων αγοράς που κέρδισε το 2016 όσο και των νέων πελατών, σε ποσοστά της τάξης του 70%-80%».

Αξίζει να σημειωθεί ότι συγκριτικά με τη χρήση του 2015, η οποία ήταν εξίσου μια προκλητική χρονιά για την εγχώρια αγορά, η ΑΒ εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 8%. Συνολικά η αλυσίδα τα τελευταία τρία χρόνια έχει πετύχει διεύρυνση του μεριδίου αγοράς πάνω από 4%, το οποίο υπολογίζετ­αι ότι ανέρχεται στο 24%.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά, οι εκτιμήσεις των στελεχών της εγχώριας οργανωμένη­ς λιανικής αναμένουν ότι θα αποτυπωθεί πιο ουσιαστικά ο αντίκτυπος της εξαγοράς της Μαρινόπουλ­ος από τη Σκλαβενίτη, με αποτέλεσμα το περιβάλλον να παραμένει ιδιαίτερα ανταγωνιστ­ικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Βρεττάκο, «η ΑΒ θα συνεχίσει στην ίδια τροχιά, σχεδιάζοντ­ας τόσο το άμεσο όσο και το μακροπρόθε­σμο μέλλον, επενδύοντα­ς περισσότερ­ο από 90 εκατ. ευρώ στη διεύρυνση των υπηρεσιών, αλλά και του δικτύου της. Με νέα σημεία πώλησης σε όλη τη χώρα, που το 2018 θα ξεπεράσουν τα 40 (σ.σ.: ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει περί τα 43 νέα καταστήματ­α), η εταιρεία επιδιώκει να συμβάλει έμπρακτα στην ενίσχυση της απασχόληση­ς και της επιχειρημα­τικότητας, αλλά και στη στήριξη του πρωτογενού­ς τομέα». Να σημειωθεί ότι η ΑΒ σήμερα αριθμεί συνολικό δίκτυο 414 καταστημάτ­ων.

Εκτός από τη διεύρυνση της παρουσίας, στο επίκεντρο της στρατηγική­ς της ΑΒ βρίσκεται και η διατήρηση της πιστότητας των καταναλωτώ­ν - παλαιών και νέων- και προς τούτο η αλυσίδα υλοποιεί ένα έντονο πρόγραμμα προσφορών. Υπολογίζετ­αι ότι η αλυσίδα εξυπηρετεί περί τα 2,4 εκατ. πελάτες, απασχολώντ­ας συνολικά 14.092 εργαζόμενο­υς, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιοποι­ημένα στοιχεία στα ράφια της αλυσίδας έχουν παρουσία 38.774 είδη, με τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας να φτάνουν τα 8.931 είδη.

[SID:11637683]

 ??  ?? Συνολικά η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος έχει πετύχει τα τρία τελευταία χρόνια διεύρυνση του μεριδίου αγοράς πάνω από 4%, το οποίο υπολογίζετ­αι ότι ανέρχεται στο 24%.
Συνολικά η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος έχει πετύχει τα τρία τελευταία χρόνια διεύρυνση του μεριδίου αγοράς πάνω από 4%, το οποίο υπολογίζετ­αι ότι ανέρχεται στο 24%.
 ??  ?? Η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος κατάφερε να κρατήσει περί το 70%80% των καταναλωτώ­ν που κέρδισε το 2016, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Λεωνίδα Βρεττάκο.
Η ΑΒ Βασιλόπουλ­ος κατάφερε να κρατήσει περί το 70%80% των καταναλωτώ­ν που κέρδισε το 2016, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου Λεωνίδα Βρεττάκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece