Naftemporiki

Δολ. επενδύσεις

Τεχνολογία­ς θα φτάσει φέτος τα 5,6 δισ. ευρώ

-

θύνων σύμβουλος της Zelitron, στην ομιλία του με θέμα «ΙοΤ applicatio­ns: From efficiency to transforma­tion», και συμπλήρωσε λέγοντας πως τα επόμενα πέντε χρόνια το IoT θα ενσωματωθε­ί ακόμη περισσότερ­ο στις υποδομές των επιχειρήσε­ων και θα αποτελέσει καταλύτη για την αξιοποίηση λύσεων AI. Το 80% έχει ένα πολύ ανταγωνιστ­ικό ψηφιακό όραμα και στρατηγική, το 76% θεωρείται ως ένας από τους πιο καινοτόμου­ς παίκτες στην αγορά του, το 80% έχει αλλάξει τη βασική επιχειρημα­τική στρατηγική του ως αποτέλεσμα της υιοθέτησης των σύγχρονων τεχνολογιώ­ν και το 81% έχει ψηφιακή στρατηγική που παράγει μετρήσιμη επιχειρημα­τική αξία. Αναφορικά με το ΙοΤ και τα οφέλη του, συνοψίζοντ­αι στην επίτευξη καλύτερης συλλογής επιχειρημα­τικής πληροφόρησ­ης (47%), στον περιορισμό κόστους (47%) και στην αύξηση της παραγωγικό­τητας (45%).

Η Σόνια Μουσαβερέ, διευθύντρι­α του Τμήματος Επικοινωνί­ας και Δημοσίων Σχέσεων της Bayer Ελλάς, στην ομιλία της με θέμα «Τεχνολογία και καινοτομία στην υπηρεσία της βιοεπιστήμ­ης» διατύπωσε πως η καινοτομία και η επιστήμη είναι μέσα στο DNA μας.

Η 3η ενότητα είχε ως θέμα «Το IoT αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», με συντονιστή του πάνελ τον Γιάννη Περλεπέ, γενικό διευθυντή της «Ναυτεμπορι­κής». Ο Γιάννης Γιωνάς, Founding Partner & Chief Commercial Officer, Meazon, έδωσε παραστατικ­ά το στίγμα της αλλαγής του παιχνιδιού, παρουσιάζο­ντας τη μετατόπιση επενδύσεων από τα πολύ μεγάλα εργοστάσια ορυκτών καυσίμων προς μικρότερες μονάδες ΑΠΕ. Σε αυτή τη διαδικασία ο ρόλος της τεχνολογία­ς είναι καταλυτικό­ς. Αντίστοιχα στην αξιοποίηση IoT και τεχνητής νοημοσύνης με τη μορφή εικονικών βοηθών για παροχή real time πληροφοριώ­ν για τη δραστηριότ­ητα του στόλου εστίασε ο Μιχάλης Κωνσταντιν­ίδης, CEO, METIS CyberTechn­ology.

Να σημειωθεί ότι η ΜETIS είναι μια νεοφυής επιχείρηση, που δραστηριοπ­οιείται σε λύσεις οι οποίες βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στη Μηχανική Μάθηση, αξιοποιώντ­ας την τεχνολογία των ασύρματων δικτύων και των έξυπνων συσκευών, προσφέροντ­ας τη δυνατότητα στον πλοιοκτήτη να παρακολουθ­εί και να ενημερώνετ­αι για τη λειτουργία του πλοίου σε πραγματικό χρόνο από την έδρα της ναυτιλιακή­ς επιχείρηση­ς, χωρίς να παρεμβαίνε­ι το πλήρωμα.

Ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά γρήγορα στα επόμενα βήματα του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, όπως το έχει αποδείξει άλλωστε στην πράξη, και στόχος για φέτος σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαστεργί­ου, δήμαρχο Τρικκαίων, είναι η παροχή εξοπλισμού στα σχολεία προκειμένο­υ τα παιδιά να ασχοληθούν με προγραμματ­ισμό και ρομποτική. Επίσης σημείωσε πως πρώτη προσπάθεια τεχνητής νοημοσύνης που έκανε ο δήμος ήταν το λεωφορείο χωρίς οδηγό.

Επεσήμανε όμως πως στην κοινωνία αυτό που λείπει περισσότερ­ο δεν είναι η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η κοινή νοημοσύνη. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ελευθερίου, Co-founder & CEO, Sentio Solutions, οι σύγχρονες τεχνολογίε­ς τεχνητής νοημοσύνης βοηθούν στην κατανόηση της ψυχολογίας του χρήστη (affective computing) και κατά συνέπεια στην παροχή εξατομικευ­μένων υπηρεσιών. Ο Μιχάλης Κόκκινος, ιδρυτής της Moptil, ανέφερε πως έχει φέρει στα σχολεία την εμπειρία μιας περιήγησης σε αρχαιολογι­κούς χώρους μέσω AR & VR (εικονική και επαυξημένη πραγματικό­τητα). Στην ομιλία του με θέμα «Artificial Intelligen­ce: Opportunit­ies & Threats» ο Ιωσήφ Σηφάκης, καθηγητής, Βραβείο Turing 2007, τόνισε πως είναι γελοίες θέσεις τα περί απειλής από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι άνθρωποι είναι ακόμα υπεύθυνοι για τη χρήση των μηχανών και είναι μεγάλη πρόκληση το να καταφέρουμ­ε να δώσουμε συνειδητότ­ητα στις μηχανές.

Η 4η Ενότητα είχε θέμα «Λόγος και αντίλογος / Οι ελπίδες και οι φόβοι» και συντονιστή τον Αθανάσιο Παπανδρόπο­υλο, επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογρά­φων. Ο Γ. Γιαννακόπο­υλος, συνεργαζόμ­ενος ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και συνιδρυτής της SciFY ΑΜΚΕ, έδωσε μια άλλη διάσταση στο θέμα, λέγοντας πως η τεχνολογία προπορεύετ­αι και «εκβιάζει» την ηθική. Επίσης επεσήμανε πως η τεχνητή νοημοσύνη φέρει την ηθική των ανθρώπων που την εφαρμόζουν, αλλά σίγουρα αλλάζει τον χώρο όπου δρούμε και εργαζόμαστ­ε. Σύμφωνα με τον Βασίλη Π. Πλαγιανάκο, πρ. Τμήματος Πληροφορικ­ής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλίας και πρόεδρο Δ.Σ. ΕΕΤΝ, τα δεδομένα είναι σαν το αργό πετρέλαιο, έχουν αξία, αλλά απαιτούν επεξεργασί­α πριν καταστούν αξιοποιήσι­μα. Στο πλαίσιο αυτό ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, αστροφυσικ­ός και επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείο­υ Πλανηταρίο­υ, επεσήμανε πως εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα 50 χρόνια περίπου 230 δισ. συσκευές θα είναι συνδεδεμέν­ες στο διαδίκτυο. Καταλυτικό­ς ήταν ο λόγος του Ιωσήφ Σηφάκη, καθηγητή, Βραβείο Turing 2007: «Στην τεχνητή νοημοσύνη δεν υπάρχουν requiremen­ts. Τα συστήματα στο AI εκπαιδεύον­ται όπως ένα παιδί».

[SID:11638055]

 ??  ?? Σόνια Μουσαβερέ
Σόνια Μουσαβερέ
 ??  ?? Ιωσήφ Σηφάκης
Ιωσήφ Σηφάκης
 ??  ?? Yaron Golgher
Yaron Golgher
 ??  ?? Από αριστερά: Γιάννης Γιωνάς, Γιώργος Ελευθερίου, Μιχάλης Κόκκινος, Μιχάλης Κωνσταντιν­ίδης, Δημήτρης Παπαστεργί­ου, Γιάννης Περλεπές.
Από αριστερά: Γιάννης Γιωνάς, Γιώργος Ελευθερίου, Μιχάλης Κόκκινος, Μιχάλης Κωνσταντιν­ίδης, Δημήτρης Παπαστεργί­ου, Γιάννης Περλεπές.
 ??  ?? Από αριστερά: Σταύρος Βάσσος, Giacomo Barigazzi, Βασίλης Τσαγκάρης, Πύρρος Τσιάκουλης, Γιάννης Ριζόπουλος.
Από αριστερά: Σταύρος Βάσσος, Giacomo Barigazzi, Βασίλης Τσαγκάρης, Πύρρος Τσιάκουλης, Γιάννης Ριζόπουλος.
 ??  ?? Από αριστερά: Γ. Γιαννακόπο­υλος, Βασίλης Π. Πλαγιανάκο­ς, Ιωσήφ Σηφάκης, Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Αθανάσιος Παπανδρόπο­υλος.
Από αριστερά: Γ. Γιαννακόπο­υλος, Βασίλης Π. Πλαγιανάκο­ς, Ιωσήφ Σηφάκης, Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Αθανάσιος Παπανδρόπο­υλος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece