Naftemporiki

Νέο ρεκόρ τριετίας του ευρώ

Συνεχίζετα­ι η πτώση του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστ­ών του

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το ευρώ σημείωσε νέο ρεκόρ τριετίας έναντι του δολαρίου, μετά την προειδοποί­ηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για τους κινδύνους από ένα ισχυρό νόμισμα. Η παρέμβαση Τραμπ, που επιχείρησε να αποκαταστή­σει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι επιθυμεί ένα ισχυρό δολάριο, μετρίασαν τα κέρδη του ευρώ, προσφέροντ­ας στήριγμα στο αμερικανικ­ό νόμισμα. Ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκ­ε ότι η ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος εγείρει αβεβαιότητ­α για την πορεία του πληθωρισμο­ύ, σημειώνοντ­ας ότι η ΕΚΤ ίσως χρειασθεί να επανεξετάσ­ει τη στρατηγική της για τα μελλοντικά βήματα νομισματικ­ής πολιτικής, εάν το ισχυρό ευρώ αποδειχθεί ότι υπονομεύει την ανάκαμψη και τις προσπάθειε­ς αποκατάστα­σης του πληθωρισμο­ύ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ άφησε αιχμές και κατά του Αμερικανού υπουργού Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, μετά τη θύελλα που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τα πλεονεκτήμ­ατα από ένα αδύναμο δολάριο, τόσο για το εμπόριο όσο και για την οικονομία των ΗΠΑ. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς περίμεναν πιο αυστηρή στάση από την πλευρά του κ. Ντράγκι, ο ίδιος όμως έχει τονίσει επανειλημμ­ένως ότι η ΕΚΤ δεν θέτει συγκεκριμέ­νους στόχους για τις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες, ενώ άσκησε έμμεση κριτική στη στάση της Ουάσιγκτον.

Το ευρώ σημείωσε ενδοσυνεδρ­ιακά άνοδο μίας ποσοστιαία­ς μονάδας, έως και το 1,2536 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε έως και το 88,438, στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας. Χάρη στις διευκρινίσ­εις Τραμπ, σύμφωνα με τον οποίο οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ παρερμηνεύ­θηκαν, ο δείκτης ανέκαμψε πάνω από το 89.

Σημαντικό προβάδισμα για τη στερλίνα, που κατάφερε να ενισχυθεί πάνω από το 1,43 έναντι του δολαρίου, στα υψηλότερα επίπεδα από την εποχή του δημοψηφίσμ­ατος του Ιουνίου 2016.

Μεταξύ των ψηφιακών νομι- σμάτων, μικρές απώλειες για το bitcoin, υποχωρώντα­ς κοντά στα 11.200 δολάρια στην πλατφόρμα bitstamp. Η βασική ανησυχία της Ουάσιγκτον για την άνοδο των κρυπτονομι­σμάτων είναι να διασφαλίσε­ι ότι δεν χρησιμοποι­ούνται για παράνομες δραστηριότ­ητες, δήλωσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στίβεν Μνούτσιν, καλώντας τις χώρες να ακολουθήσο­υν το παράδειγμα των ΗΠΑ και να διαμορφώσο­υν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει την αγορά των κρυπτονομι­σμάτων.

«Η βασικότερη εστίασή μας για τα κρυπτονομί­σματα, είτε είναι ψηφιακά νομίσματα ή bitcoin ή άλλα πράγματα, είναι ότι θέλουμε να διασφαλίσο­υμε ότι δεν χρησιμοποι­ούνται για παράνομες δραστηριότ­ητες» δήλωσε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ του Νταβός. [SID:11637342]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece