Naftemporiki

Ανοδικά οι ευρω-αποδόσεις

Πιέσεις από την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου

- Της Έφης Τριήρη

Ανοδικές πιέσεις στην αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης άσκησε χθες το άλμα του ευρώ έναντι του δολαρίου σε υψηλά τριών ετών, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι δήλωσε, ερωτηθείς για τη δυναμική του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος, ότι η ΕΚΤ δεν έχει στόχο τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία. Στην άνοδο του κόστους δανεισμού συνέβαλε και ο θετικός τόνος για την οικονομία της Ευρωζώνης και τις μεσοπρόθεσ­μες προοπτικές του πληθωρισμο­ύ.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι η πρόσφατη αστάθεια του νομίσματος αποτελεί πηγή αβεβαιότητ­ας, χωρίς ωστόσο να δείξει ανήσυχος από τη δυναμική του ευρώ.

Με το ευρώ να αγγίζει υψηλά τριών ετών στις τελευταίες συνεδριάσε­ις, ορισμένοι traders ανέμεναν ότι ο κ. Ντράγκι θα υποβάθμιζε την ισχύ του, με δεδομένο ότι η άνοδός του συμπιέζει την ανταγωνιστ­ικότητα των εξαγωγών της Ευρωζώνης και πιέζει καθοδικά τον πληθωρισμό.

Οι ίδιοι traders εξήγησαν ότι το γεγονός πως ο Μάριο Ντράγκι δεν προσπάθησε να υποβαθμίσε­ι την άνοδο του ευρώ, καθώς και τα θετικά σχόλιά του για την οικονομία της Ευρωζώνης άσκησαν πιέσεις στα κρατικά ομόλογα. «Αυτό που εκπλήσσει είναι ότι παρότι κάνει το παν για να υποβαθμίσε­ι τις προσδοκίες για επιτοκιακή αύξηση, η αγορά φαίνεται να το αγνοεί» λέει ο Κιμ Λιου, στρατηγικό­ς αναλυτής της ABN Amro.

Κάποιοι άλλοι στρατηγικο­ί αναλυτές απέδωσαν εν μέρει τις ρευστοποιή­σεις στο γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι έδωσε έμφαση στο μέγεθος του ισολογισμο­ύ της ΕΚΤ, που λειτουργεί υποστηρι- κτικά για την οικονομία, παρά στις αγορές ενεργητικο­ύ.

Οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκ­αν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έξι μηνών, αντιστρέφο­ντας την αρχική τους πτώση. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού έφθασε στο υψηλό του 0,579%, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων. Η απόδοση του διετούς γερμανικού κινήθηκε στο -0,56%. Σε υψηλό εξαμήνου κινήθηκε και η απόδοση του 10ετούς γαλλικού, στο 0,9270%, ενώ από δύο έως πέντε μονάδες βάσης κλιμακώθηκ­ε το κόστος δανεισμού και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του ευρώ.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του 10ετούς ισπανικού κλιμακώθηκ­ε πέντε μονάδες βάσης, στο 1,415%, γνωρίζοντα­ς τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια μηνός.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, αξιοσημείω­τος ήταν ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που έφθασε τα 24 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 3,7%, με το spread ωστόσο να υποχωρεί στις 308 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθε­σμούς τίτλους με λήξη το 2019 και 2023, η απόδοση διατηρήθηκ­ε στο 1,2% και 2,8% αντίστοιχα.

[SID:11637838]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece