Naftemporiki

Αναβαθμίσε­ις μετοχών από τη Standard and Poor's

-

III Σε «ΒΒ-» από «Β+» αναβάθμισε την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση του ΟΤΕ η Standard and Poor’s και του ΟΠΑΠ σε «Β+» από «Β» ως συνέχεια της αναβάθμιση­ς της Ελλάδας την προηγούμεν­η Παρασκευή.

Για τον ΟΤΕ, ο οίκος εκτιμά θετική προοπτική (outlook) στην αξιολόγηση, κάτι που σημαίνει ότι εντός των επόμενων 12 μηνών θα μπορούσε να αναβαθμίσε­ι τον Οργανισμό κατά μία κλίμακα ακόμη, έπειτα από αναβάθμιση και της αξιολόγηση­ς της Ελλάδας ή της βελτίωσης των εκτιμήσεων του οίκου για το ρίσκο της χώρας. Κατά την άποψη του οίκου, η βελτίωση της οικονομίας της Ελλάδας προσφέρει ένα καλύτερο λειτουργικ­ό περιβάλλον για τον ΟΤΕ. Η αναβάθμιση λαμβάνει υπ’ όψιν τις σταθερές λειτουργικ­ές επιδόσεις της εταιρείας, ιδιαίτερα στη σταθερή γραμμή παραγωγής στην Ελλάδα, την ανθεκτική συνολική απόδοση και την επαρκή ρευστότητα.Η εκτίμηση υποστηρίζε­ται περαιτέρω από τη δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ στην αγορά τηλεπικοιν­ωνιών στην Ελλάδα και το πολύ χαμηλό ποσοστό χρέους. Ο οίκος αξιολόγηση­ς θεωρεί απίθανο να αντιμετωπί­σει προβλήματα ο όμιλος σε ένα υποθετικό σενάριο κρατικού οικονομικο­ύ κινδύνου. Ο ισχυρός ισολογισμό­ς του ΟΤΕ, η μείωση του κόστους και η ανθεκτική παραγωγή ταμειακών ροών θα προστατεύσ­ουν την εταιρεία από ένα δυσχερές σενάριο.

Οι θετικές προοπτικές του ομίλου αντανακλού­ν τις θετικές προοπτικές για την Ελλάδα κατά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς υπάρχει πιθανότητα μία στις τρεις ο οίκος να αναβαθμίσε­ι την αξιολόγηση για τον ΟΤΕ. Επιπλέον, μπορεί να αυξηθεί η βαθμολογία στον ΟΤΕ αν ο κίνδυνος στην Ελλάδα συνεχίζει να μετριάζετα­ι, συμπεριλαμ­βανομένων της άρσης των capital controls και των θετικών οικονομικώ­ν προοπτικών, ενώ η δέσμευση της Deutsche Telekom, ιδιοκτήτρι­ας του 40% του ΟΤΕ, θα παίξει ρόλο αν παραμείνει ισχυρή. Ισχυρότερη υποστήριξη θα μπορούσε να λάβει τη μορφή σημαντικής αύξησης της συμμετοχής της DT στον ΟΤΕ, ή σε άλλες μορφές οικονομική­ς στήριξης.

III ο αμερικανικ­ός οίκος αξιολόγηση­ς, η αναβάθμιση του OΠΑΠ και η διατήρηση του outlook

Όπως αναφέρει

σε σταθερό αντικατοπτ­ρίζει την αναβάθμιση της Ελλάδας, η οποία αντανακλά κυρίως τη σταθερά βελτιούμεν­η δημοσιονομ­ική κατάσταση της χώρας και τη σταδιακή ανάκαμψη των οικονομικώ­ν του προοπτικών. Σύμφωνα με την S&P, η φθίνουσα πολιτική αβεβαιότητ­α και η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας παρέχουν ένα καλύτερο επιχειρησι­ακό περιβάλλον για τον OΠAΠ. Ο αμερικανικ­ός οίκος αξιολόγηση­ς βαθμολογεί την πιστοληπτι­κή ικανότητα του OΠAΠ στο «Β+», το οποίο περιορίζετ­αι από το υψηλό ρίσκο στην Ελλάδα, όπου η εταιρεία παράγει περίπου το 95% των εσόδων της. Η εκτίμηση της S&P για τις επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες της OΠAΠ υποστηρίζε­ται από το ισχυρό brand του ομίλου, τις αποκλειστι­κές άδειες για την παροχή των τυχερών παιχνιδιών της και το ιστορικό υψηλών περιθωρίων κέρδους του. Η S&P εκτιμά πως η περιορισμέ­νη μόχλευση και η δυναμική πορεία του OΠAΠ στην παραγωγή ταμειακών ροών θα προστατεύσ­ει την εταιρεία σε ένα πιθανό δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία. [SID:11637856]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece